YoungCapital Company Blog

Wil je in korte tijd op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt? Dit artikel vat het belangrijkste nieuws voor je samen.

Noodloket voor 4.000 euro geopend (TOGS)

Het noodloket voor ondernemers (grotendeels) dicht moesten door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus, is afgelopen vrijdag geopend. Bedrijven kunnen hier eenmalig 4.000 euro noodhulp aanvragen.

De regeling is bedoeld om vaste lasten te dekken voor bedrijven die verplicht de deuren moeten sluiten. Dat geldt voor onder meer de horeca, de reisbranche, kapperszaken en de culturele sector. Het noodloket kreeg de naam Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS) en de hulp is via deze website aan te vragen.

Helaas zijn er ook ondernemers die buiten de boot vallen, zo schrijft RTLZ.  

 

Maatregelen verlengd tot 28 april

De richtlijnen voor thuiswerken en het sluiten van scholen, kinderopvang en horecagelegenheden blijven van kracht tot en met 28 april. 

Ook de richtlijn om 1,5 meter afstand te houden en het verbod op samenscholing van drie of meer personen blijven eveneens van kracht.

 

Golf van faillissementen verwacht

De ongekend grote staatssteunmaatregelen en aflossingspauzes van banken kunnen niet verhinderen dat er de komende maanden een golf van faillissementen over Nederland en de wereld heen rolt.

Met name in de horeca, sierteelt, de evenementenbranche en de creatieve sector zullen veel bedrijven onvermijdelijk omvallen. Dat schrijft het FD.

Walter Toemen, directeur Risk bij kredietverzekeraar Euler Hermes schat dat het aantal faillissementen wereldwijd met 14% zal toenemen. Het meest zonnige scenario is een korte, heftige recessie, zegt hij. “Dat is waar we op hopen. In het slechtste geval houdt de crisis aan tot 2021.” 

 

Mkb-voorzitter: “Scheld bedrijfsschuld kwijt” 

Bedrijven krijgen steun van de overheid en de banken om de huidige stilstand te overbruggen. Daarna is eenmalige schuldkwijtschelding van 50% onvermijdelijk, vindt de voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof. 

Hij vreest dat het opschorten van de rente en aflossing slechts uitstel van executie is. Hetzelfde geldt volgens Vonhof voor de fiscus en haar 'belastingvakantie'. Dat schrijft het FD

Voormalig ECB-voorzitter Mario Draghi schreef woensdag in de Financial Times dat bedrijven die zich in de schulden steken om medewerkers in dienst te houden, alleen kunnen blijven draaien als die schulden uiteindelijk worden kwijtgescholden. Volgens hem is vernietiging van de productiecapaciteit veel schadelijker voor de economie, en dus op den duur ook voor de belastinginkomsten.

 

Flexibel personeel blijft vooralsnog aan boord

Hoewel werkgevers flinke omzetterugval verwachten, lijken bedrijven in te zetten op behoud van personeel. Dat schrijft het FD op basis van een enquête van werkgeversvereniging AWVN. 

In de enquête geeft ‘slechts’ een op de tien werkgevers aan afscheid te nemen van flexibel personeel. Vergeleken bij de verwachte omzetdaling van 25% of meer, valt dit mee. 

AWVN-directeur Raymond Puts denkt dat het royale vangnet dat de overheid biedt een rol speelt. Ook wijst hij erop dat de arbeidsmarkt tot voor kort nog erg krap was. “Bedrijven willen hun personeel vasthouden voor het moment dat het weer beter gaat.”

 

Jongeren vrezen economische crisis

Online platform MediaTest vroeg een panel van 439 jongeren (Gen Z en Millennials) naar hun kijk op de coronacrisis. 74% van de jongeren vreest voor het ontstaan van een economische crisis als gevolg van het coronavirus. 

Een derde maakt zich zorgen over hun eigen financiële situatie, terwijl slechts 17% van de jongeren op dit moment bang is om zijn of haar baan te verliezen. 

De helft van de jongeren vindt dat de overheid te laat heeft ingegrepen. Wel is 71% het eens met de maatregelen die de overheid nam en zegt 69% vertrouwen te hebben in haar aanpak. 68% vindt het goed dat de regering niet blind de EU volgt, maar eigen keuzes maakt. 

 

CPB voorziet krimp van maximaal 7,7 procent

De coronacrisis gaat Nederland hoe dan ook in een recessie trekken en leidt ondanks alle genomen maatregelen tot meer werkloosheid. Dat meldt de NOS

Alles hangt af van de duur van de coronabeperkingen en hoe diep dat alles doorwerkt in de economie, meldt het Centraal Planbureau op basis van eerste berekeningen. Als de maatregelen een half jaar of langer duren, verwacht het CPB een krimp van 7,7 procent, met volgend jaar een licht herstel. De werkloosheid loopt dan op naar 8 procent. 

Ter vergelijking: tijdens de laatste grote recessie (in 2009) bedroeg kromp de economie met 3,7 procent.

 

Oproep aandeelhouders aan bedrijven: vergeet het dividend

Bijzonder: het FD schrijft over aandeelhouders die bedrijven vragen dividenden te verlagen of zelfs op te schorten. Zelfs bij Shell, dat sinds de Tweede Wereldoorlog zijn dividend niet verlaagde, staat de winstuitkering aan de aandeelhouders ter discussie. 

“Dividend niet uitkeren draagt bij aan de stabiliteit van ondernemingen, en dat is soms nodig in volatiele tijden”, stelt Eloy Lindeijer van PGGM. Ook De Nederlandsche Bank (DNB) onderschreef vrijdagavond een oproep aan banken van de Europese Centrale Bank (ECB) om tenminste tot oktober geen dividend uit te keren. 

 

Jongeren solliciteren massaal op logistieke baantjes

Jongeren stellen zich in de corona crisis flexibel en pragmatisch op. Geen werk meer in de horeca? Geen probleem, ze solliciteren massaal op banen in de logistiek, zo blijkt uit cijfers van YoungCapital

Sinds het begin van de crisis is het aantal sollicitaties voor chauffeur, koerier of transportmedewerker explosief toegenomen met 46 procent procent. Daar tegenover staat een forse daling van 87 procent in de horeca. 



 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.