YoungCapital Company Blog

We gaan weer vaker naar kantoor

Half maart daalde het aantal bezoeken aan werkplekken met 50 procent. Het officiële advies luidt nog steeds: “Werk zoveel mogelijk thuis”. Maar toch weten we de weg naar ons werk steeds meer te vinden. NOS analyseerde de statistieken die Google bijhoudt en daaruit blijkt dat we sinds half april steeds vaker naar kantoor gaan. Vorige week was dit gemiddeld 38 procent onder het normale niveau.

Nu Nederlanders eerder dan verwacht terug naar kantoor gaan, staan een hoop werkgevers voor een uitdaging. Hoe zorg je voor een coronaproof werkomgeving? Een aantal experts hebben een database bedacht met diverse corona workarounds

AD meldt dat het thuiswerken voor velen ook een uitkomst is. 49 procent van de ondervraagden zegt ook na de coronacrisis (deels) vanuit huis te willen werken. Geen reistijd, beter tijd indelen, en beter kunnen concentreren zijn de belangrijkste redenen.


Nieuwe zorgen bij tweede steunpakket 

De ontslagboete is verdwenen uit het tweede steunpakket van het kabinet. Vanuit opositiepartijen, evenals vakbonden CNV en FNV, klonk veel weerstand tegen het schrappen van deze maatregel. Zij vrezen massaontslag. 

Ondernemers- en werkgeversorganisaties waren voor het schrappen van de maatregel en willen nu ook dat de overheid de ontslagkosten van noodlijdende mkb-bedrijven vergoedt. Uit een peiling van ondernemingsvereniging ONL blijkt namelijk dat 44 procent van de ondernemers denkt zijn bedrijf te moeten reorganiseren om faillissement te voorkomen.

Het kabinet heeft toegezegd om 150 miljoen euro extra uit te trekken voor de Corona Overbruggingslening. Via deze regeling kunnen start-ups leningen tussen 50.000 en 2 miljoen euro aanvragen. De aanvulling brengt het totaal op 250 miljoen euro, en dat is te weinig volgens Dutch Startup Association. Inmiddels hebben 1400 startups bij elkaar meer dan 500 miljoen aan leningen aangevraagd. 


Jongeren grijpen kansen 

Jongerenorganisaties zijn blij met de oproep van premier Rutte aan jongeren om mee te praten over de impact van de crisis omdat het hun toekomst beïnvloed. De FNV, de Nationale Jeugdraad en LAKS zetten een jongerentafel op om het kabinet van adviezen te voorzien. Ook YoungCapital roept jongeren op om ideeën te delen op het platform Jong Idee

Een studentencollectief van meer dan 40 getalenteerde studenten helpt kosteloos ondernemers in nood. De studenten bieden bijvoorbeeld strategisch en financieel advies, en helpen bij het aanvragen van overheidsregelingen.

Trouw meldt dat sinds de corona-uitbraak jongeren vaker een nieuw bedrijf inschrijven. En dat terwijl het totaal aantal startende ondernemers juist daalt tijdens de coronacrisis.


Advies om inkomen ondernemers zwaarder te belasten valt slecht bij werkgeversorganisaties

FD zegt dat het advies van ambtenaren van het ministerie van Financiën om de belastingdruk te verschuiven, van arbeid naar kapitaal is slecht gevallen bij werkgeversorganisaties. 


Ondernemers zijn bang om hun prijzen te verhogen

Uit angst om als profiteur te worden gezien, zijn ondernemers voorzichtig met het laten stijgen van prijzen. Toch lijkt dit onvermijdelijk gezien het effect dat de coronabeperkingen hebben aangericht. Het FD meldt dat kappers en schoonheidsspecialisten inmiddels wel de prijzen met enkele euro’s hebben verhoogd.


Vakantiegeld is werknemers meer waard dan bonus of zzp-collega’s

Als het aan werknemers ligt, wordt eerder de bonusregeling geschrapt dan het vakantiegeld uitgesteld, meldt AD. Ook lijken werknemers geen moeite te hebben met het afzeggen van ZZP'ers.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.