YoungCapital Company Blog

Het ondernemersvertrouwen van de zakelijke dienstverlening daalt naar dieptepunt

Het ondernemersvertrouwen van de zakelijke dienstverleners is in het tweede kwartaal van dit jaar gedaald naar -40,3. Dit is de sterkste afname ooit gemeten sinds 2008, blijkt uit de cijfers van het CBS. En daarmee komt het vertrouwen lager uit dan de -32,9 tijdens het dieptepunt van de financiële crisis. 

Ondanks de coronamaatregelen steeg de omzet lichtelijk (+2%) bij zakelijke dienstverleners. Het NRC meldt dat het de laagste toename is in zeven jaar. De omzet van ingenieursbeaus (+10,2%), rechtskunde dienstverlening (+9,2) en schoonmaakbedrijven (+8,8%) deden het goed. 

In de reisbranche was er sprake van een forse omzetdaling, -19,2 procent. Ook bij reclamebureaus en in de uitzendbranche was er sprake van een daling. De verwachting is dat de financiële gevolgen in het tweede kwartaal groter zullen zijn.


Kledingwinkels hard getroffen

NOS meldt dat kledingwinkels hard zijn getroffen door de coronacrisis. De omzet van de winkeliers in april viel 59 procent lager uit dan in dezelfde maand vorig jaar. Winkels die schoenen en lederwaren verkopen hebben 45 procent minder verkocht. Er zijn ook winkels die het juist goed doen in de coronacrisis, zo steeg de verkoop bij bouwmarkten met 34 procent.

Er komt geen uitverkoopverbod om kleine winkeliers te beschermen. Een kamermeerderheid had hierom gevraagd maar het ministerie van Economische Zaken en Klimaat geeft aan dat het juridisch niet haalbaar blijkt.


Werkgevers en vakbonden blij met nieuw steunpakket

De ontslagboete blijft toch deels bestaan. De boete zou helemaal verdwijnen bij het tweede steunpakket, maar na stevige kritiek van de oppositiepartijen en vakbonden komt het kabinet hier toch op terug. Bedrijven die minder dan 20 mensen ontslaan, hoeven geen ontslagboete te betalen. Daarnaast gaat de tegemoetkoming voor vaste lasten fors omhoog. 


Coronacrisis kan leiden tot bankencrisis

Uit een risicorapportage van het Centraal Planbureau blijkt dat er problemen kunnen ontstaat bij een snelle afbouw van de financiële steun van de overheid. Dit kan financiële risico’s met zich meebrengen voor de economie. Als er te veel bedrijven omvallen zullen ook de banken in de problemen raken. Aan de andere kant bestaat de kans dat de overheid bedrijven financieel bijstaat terwijl deze uiteindelijk niet levensvatbaar blijken te zijn.


MKB Nederland zoekt naar het beste 1,5 meter idee

MKB Nederland roept ondernemers op om mee te denken over slimme oplossingen voor de 1,5 meter economie. Tot 3 juli kunnen ideeën worden ingezonden. Het beste idee ontvangt een beloning van 7.500 euro. 


ACM controleert corona-voucherregeling

De Autoriteit Consument & Markt heeft naar aanleiding van meldingen van consumenten de corona-vourcherregelingen in verschillende sectoren onderzocht. Niet alle van de 180 onderzochte regelingen voldeden aan de uitgangspunten voor vouchers die de ACM heeft opgesteld. Ook de communicatie met de consument laat de wensen over. De ACM gaat de komende weken door met de controles. 


Jongeren willen aan de slag

Jongeren die door de coronacrisis in de financiële problemen komen mogen extra lenen bij DUO. De studenten zitten echter niet te wachten op een extra hoge schuld. Ze gaan veel liever aan de slag in sectoren waar nog wel werk in te vinden is zoals bij supermarkten, de logistiek, bezorgdiensten en in de medische sector.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.