YoungCapital Company Blog

Welzijn jongeren

Voor honderden euro’s drie hoog achter zitten, terend op studiefinanciering in plaats van een bijbaan. Op 12m² leven en studeren, met in het vooruitzicht een woning- en banenzoektocht als een speld in een hooiberg. Het toekomstperspectief van jongeren is net zo ver te zoeken als hun vrijheid. De politiek belooft van alles en nog wat. Maar, grote kans dat ook jij met jouw bedrijf onbewust een bijdrage levert aan het verslechterde welzijn van de Nederlandse jongeren.

In tijden van topdrukte of wegvallende vraag zijn keuzes in a split second gemaakt. Jarenlange ervaring wordt al snel verkozen boven iemand die net op de arbeidsmarkt komt kijken. Thuiswerkende, jonge werknemers krijgen opdracht na opdracht, terwijl leidinggevenden niet doorhebben dat ze er mentaal doorheen zitten. Hetzelfde geldt voor stageplekken schrappen, omdat digitaal begeleiden of stagiaires naar kantoor halen ‘te lastig is’.

Maar, ondernemend Nederland, wacht niet af totdat politiek Den Haag haar beloftes int (al die loze beloftes daar gelaten). Dan zijn we jaren verder. We hebben het hier over jongeren. De toekomst van ons land. Het is tijd voor actie. Tijd om het heft in eigen hand te nemen. We kunnen de noodkreten van de jonge generatie niet nog luider laten worden. Makkelijker gezegd dan gedaan? Niet met de volgende actiepunten:

1. Neem jongeren serieus

Ze krijgen met het ene na het andere vooroordeel te maken. Van ‘jongeren hebben geen motivatie’ tot ‘jongeren kunnen niks’. Weg met die aannames. Het enige wat ze nodig hebben, is een eerlijke kans. Ook als het om stagelopen gaat.

2. Ga in gesprek met jongeren

Nodig één keer per maand een of meerdere jongeren uit om (digitaal) een uurtje te praten. Jongeren willen gehoord worden en kunnen met verrassende inzichten komen. Voor jou en je bedrijf, maar ook voor henzelf.

3. Blijf opleidingsmogelijkheden of trainingen bieden

Ze zitten volop in hun ontwikkelfase en staan te springen om nieuwe dingen te leren. Doodzonde om dat niet te stimuleren.

4. Thuiswerkende jongeren? Haal ze naar kantoor

Een of twee dagen vanuit huis werken of stagelopen is prima. Maar volledig? Nee. De eenzaamheid, stress en uitzichtloosheid nekt ze. We moeten voorkomen dat het verder uit de hand loopt.

5. Vergeet geen (digitale) schouderklopjes te geven

Zo simpel, maar zo snel vergeten: waardering tonen. En dat terwijl het nauwelijks moeite kost en belangrijk is voor het werkgeluk van jongeren.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.