YoungCapital Company Blog

online-sollicitatiegesprek

Een goed (online) sollicitatiegesprek komt van twee kanten. De kandidaat overtuigt jou van zijn of haar kunde, jij overtuigt de kandidaat van de leuke werkplek. Dat laatste is anno 2021 best een uitdaging. Want hoe geef je een sollicitant een digitaal kijkje in de keuken en een goed beeld van de bedrijfscultuur en werkplek? Recruitmentmanager Manon ten Holter geeft 7 tips voor een online sollicitatie.

Tip 1: Bereid je 'normaal' voor

Qua inhoudelijke voorbereiding verandert er niet zoveel. Je neemt het cv en de motivatiebrief van de kandidaat goed door en schrijft alvast wat vragen op. Let er wel op dat je voor een online sollicitatiegesprek een link naar de online vergaderruimte doorstuurt, zodat de kandidaat niet alsnog bij kantoor staat. 

Tip 2: Gebruik een virtuele achtergrond

Over online vergaderruimtes gesproken, zorg ervoor dat je professioneel overkomt. Je zult niet de eerste zijn bij wie er een kind of kat door het beeld loopt tijdens een online sollicitatiegesprek. En je washok of kledingkast kun je ook maar beter camoufleren. 

Hoe je dat doet? Kies voor een neutrale, effen virtuele achtergrond. Bijvoorbeeld jullie logo of een foto van het kantoor. Met een virtuele achtergrond tijdens het online solliciteren creëer je de juiste setting, nu nog de juiste houding.

Tip 3: Geen ellebogen op tafel

Een open en geïnteresseerde houding werkt het beste. Ook tijdens een digitaal sollicitatiegesprek. Dus niet lekker casual op de bank hangend - het is verleidelijk, we know - maar rechtop aan tafel, met een schoon shirt en gekamde haren. Niet te overdreven, natuurlijk: niemand gelooft dat je in een driedelig pak thuiswerkt. 

Tip 4: Ongemakkelijk? Breek het ijs

Online solliciteren kan wat ongemakkelijk zijn. Creëer daarom een open sfeer, waarin de sollicitant zich vrij voelt om te vertellen en vragen te stellen. Dat betekent cv, telefoon en ander afleidend materiaal aan de kant en full focus op het gesprek. Breek het ijs met een persoonlijk verhaal, en vraag de sollicitant naar zijn of haar verhaal. Succes gegarandeerd. 

Tip 5: Wees eerlijk over de functie

Je wilt niet alleen de kandidaat leren kennen, maar ook vertellen over de functie en jouw bedrijf. Heb je iemand met een vergelijkbare rol in dienst? Nodig diegene ook uit voor het online sollicitatiegesprek en laat hem of haar over de functie vertellen. Ook de minder leuke taken mogen benoemd worden; alleen zo vind je de beste match. 

Tip 6: Gebruik beeld en geluid

Voorheen liep je na het gesprek een rondje over de werkvloer met de sollicitant. Dat zit er nu helaas niet in. Wat je wel kunt doen tijdens een online sollicitatie, is beeldmateriaal delen van vóór de coronacrisis. Op die manier geef je de kandidaat toch een kijkje achter de schermen en een voorproefje van de werkplek en bedrijfscultuur. Komen die selfies van de kerstborrel in 2019 toch nog van pas.

Tip 7: Laat de kandidaat zichzelf overtuigen

Is het niet gelukt om je ideale kandidaat te overtuigen? Vraag dan onder welke omstandigheden hij of zij jouw aanbod wel zou accepteren. Wie weet overtuigt de kandidaat zichzelf en heb jij de buit toch binnen. 

Kortom, een online sollicitatiegesprek is even wennen, maar verloopt voortaan op rolletjes met deze praktische tips.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.