YoungCapital Company Blog

Ideale match

Direct de beste kandidaat uit een berg cv’s pikken. Je potentiële collega doorgronden op 1,5 meter of van kilometers ver. Om de beste kandidaat over te houden voor de baan én je bedrijfscultuur. Mix deze zeven tips en je komt uit op de ideale match.

1. (Onder)zoek en gij zult vinden

Kom erachter wat je doelgroep écht belangrijk vindt door slim gebruik te maken van onderzoeken en data. Het kan verrassende inzichten opleveren. Neem de ‘ongrijpbare’ generatie: jongeren. Ja, geld vinden ze doorslaggevend bij het kiezen van een baan. Maar, heb je het over werkgeluk? Dan staat waardering krijgen op nummer één. Gevolgd door fouten mogen maken en op een fijne manier feedback krijgen.

2. Wandelend solliciteren

Een mooi alternatief voor een videocall of ouderwets tafelgesprek: een rondje lopen met je sollicitant. En het kan op 1,5 meter. Zo leer je je potentiële werknemer in korte tijd ontspannen kennen.

3. Stilte is goud

YoungCapital-recruiter Myrthe de Roover is er heilig van overtuigd: “Stel open vragen tijdens een gesprek, luister goed en vul vooral een stilte niet direct op met een andere vraag. De kandidaat vertelt vanzelf weer verder. Hier komt vaak heel interessante informatie uit.”

4. Een vriend als referentie

Wie kent de sollicitant nu beter dan z’n moeder, studiegenoot of beste vriend? “Het kan waardevol zijn als iemand die dicht bij de sollicitant staat een ervaring of anekdote deelt”, zegt Manon ten Holter, HR-adviseur bij YoungCapital. “Dat is weer input voor een laagdrempelig en leuk gesprek met de sollicitant zelf.”

5. Extra kilometers maken door thuiswerken

Mensen zijn sinds de coronacrisis bereid om verder te reizen voor hun werk. Is het mogelijk om (af en toe) thuis te werken? Zet dit dan duidelijk in de vacature. Zo maak je de groep potentieel geschikte kandidaten veel groter.

6. Van ideale naar duurzame match

Iemand matchen op bedrijfscultuur kan lastig zijn. YoungCapital-recruiter Laura Hoekstra weet daar iets op: “Verplaats je in de ideale kandidaat. Dan stel je makkelijker persoonlijke vragen. Denk aan: welke eigenschap waardeer je bij anderen, maar bezit je zelf niet? Waar kun je je aan ergeren? Wat is jouw motto in het leven?”

7. Haastige spoed is zelden goed

“Neem de tijd voor een sollicitatiegesprek en geef de sollicitant daarna de ruimte om goed na te denken of de baan ook echt bij ’m past. Minimaal een dag.” Dat is en blijft essentieel om een goede collega te vinden voor lange tijd, volgens YoungCapital-recruiter Demi Zijlstra.

Meer gratis tips over jongeren en werk in YOUNG

Combineer je bovenstaande tips, dan is het vinden van de juiste match een stuk makkelijker. Wil je meer weten over jongeren, werk en de huidige arbeidsmarkt? Bestel nu gratis YOUNG. Het magazine voor werkgevers, boordevol verhalen van jongeren, inzichten en tip van experts en ervaringen van bedrijven.

Ideale match

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.