YoungCapital Company Blog

Imke (28) heeft één droombaan: het hebben van geen baan. Dat betekent niet dat ze niks onderneemt. Op haar vrije dagen is ze zelfs drukker dan ooit, met dingen die haar energie geven. Spelen in een orkest, bestuurslid, een huis verhuren in Egypte en content creëren voor bedrijven. Ze doet het allemaal naast d’r kantoorbaan.

Waar komt die drang van minimaal werken vandaan?

“Ik vind m'n vrijheid superbelangrijk. Zelf in de hand hebben waar ik mijn energie in steek, zodat ik nog genoeg tijd overhoud voor alle dingen die ik leuk vind. 's Ochtends rennen naar werk, hele dagen bikkelen voor een ander en uitgeblust thuiskomen: die rat race is niets voor mij. Nooit geweest ook. Ik wil ook tijd hebben om weer op te laden. M’n eigen ding doen. Tuurlijk zou ik 40 uur kunnen werken, maar dat wil ik gewoon niet.”

Hoeveel uren wil je het liefst werken?

“Mijn droombaan is géén baan. Maar dat is op dit moment financieel geen optie. Om ongeveer te kunnen leven zoals ik wil, werk ik nu nog vier dagen in de week bij het Juridisch Loket. Dat zou ik in de toekomst wel verder willen afbouwen. Naar twee à drie dagen of zelfs minder. En dan rondkomen van andere inkomsten, want ik wil wel financieel onafhankelijk blijven.”

“Ik ben nu al bezig om op andere manieren geld te verdienen. Investeren in crypto en aandelen, bijvoorbeeld. M’n vriend en ik verhuren ook ons huis in Egypte. En ik maak af en toe content voor bedrijven, wat ik ook écht leuk vind om te doen. Daar haal ik allemaal inkomen uit. Niet zoveel als bij m’n parttime baan, maar genoeg om een dag minder te hoeven werken. Het liefst breid ik dat verder uit, zodat ik meer verdien, maar er minder voor hoef te doen.”

Zitten er ook negatieve kanten aan minimaal werken?

“Ik heb niet kunnen sparen. Een buffer voor nu zit er dus niet in. Soms hoor ik dan: ‘Als je die vijfde dag gaat werken, kun je dat geld opzij zetten.’ Klopt, maar of ik daar echt gelukkig van word is een tweede. Eindeloos sparen zonder veel tijd om er echt van te genieten. Mij maak je er niet blij mee.”

“Ook merk ik soms de weerstand bij sollicitaties. Ik heb hele leuke gesprekken bij bedrijven gehad die vastliepen toen ik vertelde maximaal vier dagen te willen werken. Dat werd direct gekoppeld aan je niet willen inzetten. Terwijl ik het heerlijk vind om projecten af te vinken, hard te werken en te sparren met collega’s. Zolang ik het op mijn manier kan doen.”

Wat is jouw advies aan leeftijdsgenoten?

“Zet jezelf op nummer één. Doe iets waar je energie van krijgt. Of dat nu vijf dagen werken is of helemaal niet. Want het moment dat jij blij bent, worden anderen dat ook. Gaan dingen beter en trek je ook weer fijne dingen aan. Zorg dat werk past bij jou en verlies jezelf niet uit het oog. Niemand denkt later op z’n oude dag: wat ben ik blij dat ik tot het einde der tijden keihard heb gewerkt.”

Meer verhalen zoals dat van Imke lezen? Bestel gratis YOUNG Magazine, inclusief actuele onderzoeken, praktische tips en artikelen over de huidige uitdagingen op de markt.

banner young magazine bestellen

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.