YoungCapital Company Blog

Tessa werkt veel voor maximale flexibiliteit

Drie ballen houdt Tessa (20) hoog. Haar eigen bedrijf waarbij ze sneakers customized, een studie Industrieel Ontwerp aan de TU Delft en een baan als bar- en festivalmedewerker. Hier kan ze zelf haar uren bepalen. Ideaal, want flexibiliteit staat bij haar op één. Ze zou niet anders willen. Nadelen ziet ze niet, alleen voordelen.

Wat zoek je in werk?

“Uitdaging en variatie. Voordat ik met m’n huidige baan begon, zag ik altijd op tegen werk. Nu vind ik het juist heel leuk. Ik kan zelf bepalen wanneer ik werk. Meestal bij festivals of achter de bar bij voetbalwedstrijden. Dan werk ik in één dag direct veel, tien tot twaalf uur. Maar wil ik een maandje niet werken, dan is dat ook prima.”

“Die flexibiliteit heb ik nodig. Als persoon, maar ook voor m’n studie en bedrijf. Daar ben ik doordeweeks druk mee. Dat betekent niet dat ik bij m’n eerste fulltime baan zit te springen om een 9-tot-5-ritme. Het liefst werk ik dan af en toe thuis en plan ik zelf m’n dag in. Ik vraag me ook wel eens af: waarom moet het zo strikt? Ik vind dat een naar idee. Het voegt voor mij niet zoveel toe.”

Waar komt die behoefte naar flexibiliteit vandaan?

“Dat hangt denk ik samen met mijn generatie. Ik heb het gevoel dat het vroeger veel meer over werk ging. Eén van de dingen die vaststond en waar je je leven maar omheen moest plannen. Hobby’s, vrienden en leuke dingen doen kwamen later. Dat is nu anders. Jongeren zoeken de flexibiliteit om er zelf invulling aan te geven. Werk is gewoon niet het belangrijkste.”

Heeft dit impact op je banenzoektocht later, denk je?

“Ik denk dat het juist goed is. Werkgevers zien dat je ondernemend bent. Kijk naar het feit dat ik een eigen bedrijf naast mijn studie heb. Ik laat zien dat ik iets wil en kan opzetten, ondanks de risico’s. Dat ik out of the box durf te denken en uit m’n comfortzone stap. Continu wil leren.”

“Het liefst zou ik sowieso een eigen bedrijf hebben later. Zelf iets opbouwen, op de tijden die jij daarvoor inplant. Maar eerst wil ik ervaring opdoen. Bij een start-up, waar ik in hoog tempo aan verschillende ontwerpprojecten kan werken, bijvoorbeeld. Of iets tofs met mijn sneaker-passie doen bij een bedrijf als Nike. Een plek met veel afwisseling in ieder geval. Anders lijkt het me heel uitzichtloos.”

Wat is jouw advies aan leeftijdsgenoten?

“Werk niet te hard. Dat kan tot je zeventigste nog, waarschijnlijk. Nu is juist de tijd om te focussen op dat waar je energie van krijgt. Ervaringen opdoen, nieuwe dingen ontdekken. Ik denk daar best vaak aan. Waarom zou ik nu al m’n focus richten op werk en geld verdienen? Veel liever hou ik zelf daarin de touwtjes in handen. Full out werken kan altijd nog.”

Smaak te pakken en meer verhalen zoals die van Tessa lezen? Vraag hier gratis YOUNG Magazine aan. Boordevol interessant insights, praktische tips en actuele onderzoeken.

Bestel gratis Young Magazine

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.