YoungCapital Company Blog

In de afgelopen jaren is YoungCapital keihard gegroeid, niet zelden ging dat gepaard met groeipijn. Want hoe zorg je dat de goede sfeer en werkwijze in de teams en de bedrijfscultuur niet verloren gaan? Met steeds meer medewerkers, klanten, teams en locaties in binnen- en buitenland kan versnippering op de loer liggen.

Energie, optimisme en fouten maken

Wanneer je het over bedrijfscultuur hebt, denken we bij YoungCapital in de eerste plaats aan energie. Het glas is altijd halfvol. Niet teveel nadenken, maar gewoon doen. Kijken naar wat wel kan en daarin fouten durven maken zijn belangrijk binnen het bedrijf en de teams. En als je een fout maakt, die durven toegeven. Als manager heb je daarin een voorbeeldrol. Maar misschien nog wel belangrijker: we willen dat iedereen die we aannemen zichzelf moet kunnen zijn.

Bij YoungCapital kiezen we bewust voor een kleinere span of control, elke manager heeft een relatief klein team onder zich. De medewerkers van YoungCapital zijn gemiddeld gezien vrij jong. Voor begeleiding en aandacht ruimen we voldoende tijd in, zo hebben nieuwe teamleden de tijd om echt hun plek te vinden binnen het bedrijf. Daarnaast is het selecteren aan de poort belangrijk: we kiezen bewust alleen voor mensen die écht binnen YoungCapital passen. 

Goede borrels en gesprekken

Het zit ‘m zeker niet alleen in het werk en de werkbegeleiding zelf. Buiten werktijd moeten werknemers zich ook thuisvoelen. YoungCapital heeft een eigen radiozender (YC FM) waar het hele bedrijf op kan intunen, maar een goede borrel hoort daar ook bij. Denk aan een partypakket met een karaokeset, airfryer en een hapje en drankje zodat het team elkaar ook buiten werk leert kennen. Maar uiteraard ook de jaarlijkse feestjes en het YC Festival!

Dat gebeurt ook op serieuzere vlakken met ‘real talks’. Een onderzoek onder medewerkers waarin we met iedereen bespreken hoe diegene in het werk zit. Wat speelt er, zijn er dingen die beter kunnen, spelen er privé dingen waar we rekening mee moeten houden? Aandacht in de breedste zin van het woord.

Verschillende culturen in één team

Op één van de kantoren in Amsterdam, hebben we een multilingual team. Met mensen uit Mexico, Indonesië en verschillende Europese landen. Ondanks de verschillende culturele achtergronden van de teamleden, heerst ook hier echt de YoungCapital-sfeer. De meeste mensen in ons multilingual team wonen in Amsterdam. Ze zijn enorm toegewijd en dankbaar. Dat brengt meteen een hele prettige vibe. 

Als bedrijf proberen we daarop in te springen. Ze zitten samen op kantoor met een Nederlands team waarmee ze veel samen doen. We stimuleren dat team om op de vloer zoveel mogelijk Engels te praten, zodat het multilingual team zich welkom voelt en mee kan komen met wat er op de vloer gebeurt. Belangrijke  management updates vertalen we in het Engels, zodat ze weten wat er speelt. 

Al deze dingen zijn zaken die tijd en geld vragen. Een flinke investering die sowieso gaat uitbetalen. Ik geloof echt dat een gelukkige werknemer veel meer oplevert dan deze investering kost.

Hoe doen we dat in het buitenland?

Inmiddels is YoungCapital al een paar jaar bezig met uitbreiden naar het buitenland. Een aantal jaar zitten we in Duitsland wat vlakbij ligt, maar gaat lang niet alles hetzelfde. Zo zijn de Duitsers op de werkvloer formeler en is er een meer hiërarchische structuur dan in Nederland. Ook zijn werk en privé meer gescheiden dan in Nederland. Eén-op-één een bedrijfscultuur kopiëren gaat niet werken. Toch wil je een bepaalde basis overbrengen. Die basis is namelijk onderdeel van het succes van YoungCapital. 

Vanuit YoungCapital sturen we vlaggendragers uit Nederland naar de nieuwe plek. We voegen locals toe aan het team waardoor je de perfecte mengeling krijgt. Neem bijvoorbeeld de vestiging die we vorig jaar in Engeland hebben geopend. Karin van der Gragt ging daarheen om de vestiging op te zetten. Binnen het team wordt onze bedrijfscultuur aangevuld met de Britse cultuur. Daardoor sluit deze vestiging niet alleen goed aan op onze Britse doelgroep, maar is het ook écht YoungCapital. 

Soepel? Niet altijd

Wat uiteindelijk het belangrijkst is in de cultuur, zijn de juiste managers. De juiste cultuurdragers op de juiste plek, zorgen dat werknemers de manager volgen. Dat wil je in elke laag van het bedrijf. In binnenland en in het buitenland. En daar mag je soms best even zoeken naar de juiste weg.

Daar komt de bedrijfscultuur van YoungCapital eigenlijk ook direct weer terug. Niet teveel nadenken, gewoon doen. Het gaat goedkomen. Hoe weten we nog niet, maar we weten dat het gaat lukken als we de juiste mensen naar de juiste plekken sturen. Gaat het niet zo snel of soepel als we willen? Ook helemaal prima. We maken allemaal wel eens een verkeerde inschatting. Dat lossen we dan wel weer op.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.