YoungCapital Company Blog

Nieuwe mensen werven? Staar je niet blind op diploma’s en certificeringen. Om echt uit te blinken, moet een medewerker ook beschikken over zachte vaardigheden. Lees hier waarom die ‘soft skills’ zo cruciaal zijn.

de vijf soft skills waaraan je een topkandidaat herkent

 

Je ‘soft skills’, of zachte vaardigheden, zijn díé vaardigheden die jou helpen effectief te communiceren en productieve werkrelaties op te bouwen.

Anders dan specifieke vakmatige kennis, zijn zachte vaardigheden cruciaal voor activiteiten die in vrijwel iedere professionele setting terugkomen, zoals werken in teamverband, of omgaan met conflicten.

Zachte vaardigheden kun je opdoen door allerlei soorten levenservaring, van vorige banen tot verantwoordelijkheden thuis. Het gaat erom dat iemand weet hoe hij of zij die zachte vaardigheden moet toepassen in een professionele context.

Oog hebben voor de zachte kant

Meestal zijn het de harde vaardigheden in een cv die iemand een sollicitatiegesprek opleveren. Maar het zijn de zachte vaardigheden die bepalen hoe een kandidaat het doet tijdens dat gesprek en – nog belangrijker – hoe hij uiteindelijk functioneert binnen de organisatie.

Dit zijn de belangrijkste zachte vaardigheden waar je bij kandidaten op moet letten om een echte topper binnen te halen:

Vaardigheid 1: sociale skills waar je ‘u’ tegen zegt

Om een organisatie soepel te laten functioneren, is het cruciaal dat teamleden goed met elkaar communiceren en elkaar op de hoogte houden van wat er speelt.

Daarbij gaat het niet alleen om het uitwisselen van informatie. Je wilt ook dat medewerkers in staat zijn om hun mening en ideeën helder en overtuigend te presenteren aan elkaar.

Minstens zo belangrijk is dat ze zelfverzekerd en professioneel kunnen communiceren met klanten.

Vaardigheid 2: de motivatie komt van binnenuit

Goede mensen zijn gedreven om taken naar hun beste vermogen uit te voeren. Juist omdat je mensen niet constant in de gaten kunt houden of stimuleren, is het cruciaal dat ze zichzelf kunnen motiveren en wanneer nodig het initiatief nemen.

Zo’n positieve en proactieve instelling straalt bovendien ook af op de rest van het team.

de vijf soft skills waaraan je een topkandidaat herkent

Vaardigheid 3: een echte teamplayer

Het vermogen om goed met anderen op te kunnen schieten en samen te werken, is een van de meest waardevolle eigenschappen van een medewerker.

Complexe projecten, maar ook creatieve processen zijn alleen mogelijk als de mensen in het team bijdragen aan een prettige, productieve sfeer, waarin iedereen zich op zijn gemak voelt.

Vaardigheid 4: zelf problemen oplossen, no big deal

Weinig dingen zijn zo frustrerend als medewerkers die voor ieder probleem bij jou aankloppen. Wat je nodig hebt, zijn mensen die praktisch en creatief kunnen nadenken om zo zelf tot oplossingen te komen.

Problemen en ongeregeldheden zijn nooit uit te sluiten. Des te belangrijker dat je erop kunt vertrouwen dat je mensen niet in paniek raken als er iets fout gaat, maar zelfstandig obstakels overwinnen.

Vaardigheid 5: een pro in timemanagement

Een professional moet in staat zijn om zelf zijn werk te organiseren, zodat taken worden uitgevoerd zoals bedoeld, en deadlines worden gehaald.

Een goede medewerker weet hoe hij prioriteiten moet stellen en hoe hij zijn tijd effectief gebruikt. Niet alleen om zijn eigen taken goed uit te voeren, maar ook om ervoor te zorgen dat projecten waarin hij een rol speelt, op schema blijven.

Tot slot: zoek iemand met dezelfde passie

Naast harde en zachte vaardigheden is er nog een eigenschap die iemand dat cruciale beetje extra geeft: passie.

Een medewerker die zich oprecht betrokken voelt bij jouw organisatie, product en missie, zal altijd net een stap extra zetten om de doelstellingen te halen. Zo iemand is goud waard, en het beste wat jouw organisatie kan overkomen.

Bron: TheUndercoverrecruiter

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.