YoungCapital Company Blog

 

Boemerangmedewerkers aannemen

 

Boemerangen: de nieuwste trend op de arbeidsmarkt. Een boemeranger verlaat een bedrijf, maar keert later toch terug. Waar recruiters en HR-professionals vroeger nog hun neus ophaalden voor zo’n sollicitant, zien bedrijven boemerangmedewerkers nu graag komen. Waarom? En hoe zorg je dat jouw mensen nergens anders meer willen werken?

In the old days it was like: If you leave, you’re dead to us. I don’t think you can operate that way today”, zegt Mark Weinberger, CEO van Ernst & Young in Bloomberg Businessweek.

Weinberger spreekt uit ervaring: hij ging zelfs drie keer weg bij Ernst & Young, maar kwam toch iedere keer weer terug. Onder zijn leiding is het bedrijf succesvoller dan ooit in het aantrekken van jong talent. Ernst & Young telt een kwart miljoen werknemers en de gemiddelde leeftijd ligt op 29 jaar.

Ernst & Young is niet het enige bedrijf met deze nieuwe mindset. Uit onderzoek van The Workplace blijkt dat steeds meer werkgevers hun boemerangmedewerkers juist met open armen ontvangen. En dat is slim, want er zijn genoeg redenen te noemen waarom die ‘oude bekenden’ van toegevoegde waarde kunnen zijn voor het bedrijf.

 1. Boemerangwerknemers zijn leergierig en gedreven.
  Ze willen graag leren of doorgroeien en zien dat in hun huidige baan niet gebeuren. Dus kiezen ze voor een volgende stap. Bij een bedrijf waar ze denken beter en sneller kunnen leren. Voor hun ontwikkeling hebben deze mensen veel over.
 2. Boemerangwerknemers nemen initiatief.
  Ze blijven niet zitten wachten tot ze iets in de schoot geworpen krijgen, maar ondernemen zelf actie. En een medewerker die zijn eigen boontjes dopt, die wil toch iedereen?
 3. Boemerangwerknemers zien dingen in perspectief.
  Ze hebben ervaring opgedaan buiten jouw bedrijfsmuren. Dat betekent dat ze meer hebben gezien dan wie braaf in dienst is gebleven. Ze weten wat jij beter doet dan de concurrent en andersom. Dit levert een frisse blik op, plus nieuwe ideeën waar jij je voordeel mee kunt doen.
 4. Boemerangwerknemers zijn loyaal en hebben plezier.
  Terugkeren naar je roots doe je niet voor niets. Boemerangwerknemers hebben genoeg rondgekeken om een bewuste keuze te kunnen maken. En ze kiezen voor jou. Nu ze hebben gezien dat het gras bij jou toch het groenst is, gaan ze met extra veel plezier voor je aan de slag. En wie plezier heeft in het werk, is productief!
 5. Boemerangwerknemers re-integreren makkelijk.
  Ze kennen de bedrijfscultuur, ze kennen de regels en ze weten wie ze waarvoor moeten hebben. Dat scheelt je een hoop inwerktijd!
Boemerangmedewerker aannemen

Durf te investeren, maar durf ook los te laten

Wat maakt nou dat iemand weer bij jouw bedrijf terug wil komen? YoungCapital-CEO Ineke Kooistra gelooft dat de aandacht voor ontwikkeling een belangrijke factor is. “Een van de redenen van het succes van YoungCapital is dat we investeren in onze mensen”, legt Kooistra uit. “Ik vind het belangrijk dat we kunnen bijdragen aan hun ontwikkeling, zo vroeg in hun carrière. We genieten van de groei die onze medewerkers doormaken.”

Maar is het dan niet extra vervelend als mensen in wie je hebt geïnvesteerd vertrekken? “Natuurlijk is het moeilijk om ze te zien gaan; het liefst zouden we kauwgom onder hun gympies plakken. Maar we durven toch los te laten. Voor ons is het belangrijk dat onze mensen zich kunnen ontplooien. We doen er alles aan om te zorgen dat iedereen kan terugkijken op een geweldige tijd bij ons. En als iemand na een paar jaar zelf de conclusie trekt dat hij toch terug wil komen, begroeten we hem of haar met een dikke bear hug.”

Ernst & Young CEO Weinberger is het hiermee eens. Op LinkedIn schrijft hij: “Creëer een cultuur waar mensen zich gewaardeerd en uitgedaagd voelen – een cultuur waarin mensen kunnen groeien. Jouw organisatie zou een plek moeten zijn waar mensen de vaardigheden leren die ze nodig hebben voor de volgende stap in hun carrière – waar die stap ook moge zijn.”

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.