De blauwe envelop ligt weer op de mat. Yep, het is zover: tijd om belastingaangifte te doen. Doe je het al een eeuwigheid of waag je je er dit jaar voor het eerst aan? Hoe dan ook is het goed om te weten waarom je nou eigenlijk belastingaangifte moet doen. En hoe je ’m zonder fouten invult. Gelukkig wordt de jaarlijkse traditie steeds makkelijker, want de Belastingdienst heeft inmiddels een handige app en veel gegevens staan al voor je ingevuld. Maar dat betekent niet dat je die niet nauwkeurig moet checken. Dus eh, kom maar op met die tips en tricks voor belastingaangifte doen.
Wat is belastingaangifte?
Je weet het vast: als je een baan hebt, houdt je werkgever een deel van je salaris in. Dat gebruikt ie om loonbelasting te betalen. Maar vaak gaat er te veel belasting van je brutoloon af, vooral als je een bijbaan hebt als jongere. Daarom moet je belastingaangifte doen: om dat te veel betaalde bedrag terug te krijgen. Of om bij te betalen wat te weinig is ingehouden. Gelukkig komt dat laatste niet heel vaak voor, tenzij je per ongeluk bij twee banen loonheffingkorting aan hebt staan.
Let op: belastingaangifte doen is verplicht. Het is dus geen kwestie van kiezen om wel of geen belastingaangifte te doen; dit is echt verplicht als je een blauwe envelop ontvangt. Doe het dus op tijd om vervelende boetes te voorkomen.
Wanneer doe je belastingaangifte?
Meestal krijg je rond 1 maart een oproep om belastingaangifte te doen. Check goed wat de deadline is voor jouw belastingaangifte. Vaak is dat 1 mei. Je krijgt misschien een kleine reminder, maar houd je je daar niet aan? Dan schat de Belastingdienst zelf je inkomen in. Ook moet je mogelijk een boete betalen.
Vanaf wanneer moet je belastingaangifte doen?
Dit klinkt een beetje vaag, maar belastingaangifte doen is verplicht als je inkomsten hebt. Er is dus geen leeftijdsgrens, want misschien heb jij op je 15e al een bijbaantje, terwijl anderen op hun 18e beginnen met hun eerste job. Belastingaangifte doen is in ieder geval verplicht als je die blauwe envelop bij jou thuis krijgt. En zelfs als je die niet ontvangt, kan je mogelijk geld terugkrijgen van de belasting.
Tip: vul voor de zekerheid altijd de belastingaangifte in als je een baan hebt. De kans is namelijk groot dat je geld terugkrijgt. Bovendien is belastingaangifte doen nog steeds verplicht als je € 17,- of meer terugkrijgt of € 52,- of meer moet betalen. Zelfs als je geen brief hebt gekregen.
Hoe doe je belastingaangifte in 2025?
Voel je je geïntimideerd om belastingaangifte te doen? Niet nodig. We slepen je erdoorheen, dan is het in no time gepiept. Log om te beginnen in met je DigiD bij de Belastingdienst en klik op de belastingaangifte van het vorige kalenderjaar.
Ingevulde gegevens controleren
Je merkt het: veel gegevens zijn automatisch voor je ingevuld. Dat komt omdat de Belastingdienst meestal al info heeft over jouw baan. Maar toch is het belangrijk om te dubbelchecken of alles klopt. Pak daarom je jaaropgaaf erbij (die heb je als het goed is van je werkgever gekregen) en leg ’m naast de gegevens op de belastingaangifte. Alles oké? We gaan door.
Andere inkomsten invullen
Misschien heb je nog andere inkomsten naast je baan, bijvoorbeeld uit dat eigen bedrijfje dat je bent begonnen, een uitkering, side hustle of crypto. Hier betaal je ook belasting over. Geef deze info dus netjes door bij je belastingaangifte om problemen te voorkomen.
Aftrekposten toevoegen
Sommige kosten kun je van je inkomsten aftrekken. Denk hierbij aan reiskosten die je werkgever niet vergoedt en bepaalde zorgkosten. Deze aftrekposten moeten wel aan specifieke voorwaarden voldoen, dus check altijd goed op de website van de Belastingdienst welke aftrekposten je mag doorgeven.
Heb je alles correct ingevuld? Doe nog een laatste controleronde en done. Je ziet nu gelijk hoeveel belasting je straks terugkrijgt of moet betalen. Verzend je belastingaangifte zo snel mogelijk, dan krijg je ook sneller bericht. Zo, belastingaangifte doen viel best mee, toch?
Bij je belastingaangifte doen komen best wat regels kijken.
Twijfel je? Op de website van de Belastingdienst staat de meest up-to-date info.
Key takeaways
- Je doet belastingaangifte om te veel betaalde loonbelasting terug te krijgen of te weinig ingehouden belasting alsnog te betalen.
- Belastingaangifte doen is verplicht als jij inkomsten hebt en geld terugkrijgt of moet betalen. Vaak is het voordelig voor jou, vooral als je een bijbaan hebt als jongere.
- Belastingaangifte doen kan meestal vanaf 1 maart. Wacht niet te lang met versturen, er is een deadline.
- Check altijd goed de vooraf ingevulde gegevens en vul de informatie aan. Vergeet andere inkomsten (uitkering, side hustle, crypto) niet en pas aftrekposten toe.
- Hoe sneller je jouw belastingaangifte verzend, hoe eerder je bericht krijgt.
Tijd om te solliciteren
Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.
Veelgestelde vragen
-
Vanaf welke leeftijd moet je belastingaangifte doen?
-
Hoe werkt belastingaangifte?
-
Wat zijn aftrekposten voor de inkomstenbelasting?
Er is geen minimumleeftijd. Je moet belastingaangifte doen als je inkomsten hebt, ook als dit een bijbaantje is. Meestal krijg je geld terug als je een bijbaan hebt als jongere, dus vergeet het niet.
Easy: je logt in met je DigiD en controleert alle vooraf ingevulde gegevens. Dat doe je door je jaaropgaaf erbij te pakken en de bedragen te vergelijken. Vul ook andere inkomsten in en pas eventueel aftrekposten toe.
Dit zijn bijvoorbeeld reiskosten die jouw werkgever niet vergoedt of bepaalde zorgkosten. Maar let op, want de aftrekposten moeten wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Informeer je dus goed op de website van de Belastingdienst.