Bruto netto verschil

Balen: het mooie salaris in je contract staat niet gelijk aan wat jij nou echt op je bankrekening krijgt gestort. Dat is het bruto netto verschil. Maar wat gaat er dan precies van je brutoloon af en wat houd je netto over? Goeie vragen. Wij praten je bij over het verschil tussen het bruto- en nettoloon en alle confusing begrippen die daar bij komen kijken. Gewoon in simpele taal.

Wat is bruto en wat is netto?

Bruto vs. netto, die begrippen blijven je maar achtervolgen als je eenmaal begint aan je eerste baan. Je hebt misschien al door dat het brutoloon hoger is dan het nettoloon, maar hoe komt dat bruto netto verschil nou eigenlijk?

  • Wat is bruto? Je brutoloon is jouw salaris voordat daar loonheffing (loonbelasting en premies voor de volksverzekeringen) vanaf gaat. Die wordt namelijk nog ingehouden op je loon. Hoeveel dit precies is, is afhankelijk van hoeveel je verdient, of je loonheffingskorting krijgt en soms ook de branche waarin je werkt.

  • Wat is netto? Je nettoloon is het bedrag dat je uiteindelijk op je bankrekening gestort krijgt. Alle heffingen zijn daar al vanaf getrokken, dus de moneys zijn helemaal voor jou. Normaal gesproken is het bruto netto verschil correct berekend. Dat regelt je werkgever. Maar soms moet je toch extra loonbelasting betalen of krijg je juist wat terug. Om dit te checken doe je elk jaar voor 1 mei belastingaangifte.

Tipje van ons: je kunt het verschil tussen bruto en netto ook met een ezelsbruggetje onthouden. Komt ie:

  • BRUTO: de belasting gaat op een BRUTE manier van je loon af.
  • NETTO: je houdt nog NET wat van je moneys over.

Flauw? Ja, een beetje wel. Maar hé, als het werkt …


Wat is het verschil tussen bruto en netto?

Je hoeft zelf niet zoveel te doen met het verschil tussen bruto en netto. Dit wordt namelijk automatisch berekend en voor je geregeld. Dat zie je op je loonstrookje. Ben je toch benieuwd naar het verschil tussen je bruto en netto salaris en hoe dit nou tot stand komt? We zetten voor je op een rijtje wat er allemaal van je brutoloon afgaat.

Alvast in het kort:

Loonbelasting

De hoogte van de loonbelasting (ook wel inkomstenbelasting genoemd) die je betaalt, is afhankelijk van hoeveel je verdient. Je valt namelijk onder een bepaalde belastingschijf met jouw inkomen en aan de hand daarvan wordt het bruto netto verschil percentage bepaald. Het exacte percentage wordt elk jaar bijgesteld en je kunt het verschil tussen je bruto en nettoloon up-to-date en supersimpel berekenen met onze bruto netto calculator.

Premies volksverzekeringen

Naast je loonbelasting betaal je ook premie voor de volksverzekeringen, dus dat heeft ook invloed op het bruto netto verschil. Dit zijn de AOW (Algemene Ouderdomswet), Anw (Algemene nabestaandenwet) en Wlz (Wet langdurige zorg). Hoeveel premie je precies betaalt kan verschillen per branche of het type bedrijf waarvoor je werkt. Dankzij deze premies ontvangen jij en andere mensen in Nederland die het nodig hebben pensioen, een nabestaandenuitkering bij het overlijden van een partner of een uitkering voor intensieve zorg.

Let op: heb je een aanvullende pensioenregeling bij je werkgever? Dan gaat dit nog extra van je brutoloon af, net als andere overige inhouden op je loon, zoals een bijdrage voor de lunch. Dit vind je allemaal op je loonstrook.

Premies werknemersverzekeringen

Je werkgever betaalt ook premie voor bepaalde verzekeringen. Deze gaan dus meestal niet van je brutoloon af, maar let op. Het kan zijn dat je wel deels meebetaalt aan de gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk). Dat bestaat uit premies voor de Ziektewet (Zw) en de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA). Betaal je hieraan mee? Dan zie je dit op je loonstrook onder de naam ‘premie WGA’). Alle andere werknemersverzekeringen (WIA en WAO) betaalt je werkgever volledig. Deze verzekeringen zijn tegen inkomensverlies als je werkloos, arbeidsongeschikt of ziek wordt.

Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet

Meestal betaalt je werkgever de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw), dus ook dit speelt niet mee in het bruto netto verschil. In sommige gevallen moet je deze bijdrage wel zelf betalen, bijvoorbeeld als je freelancer of ondernemer bent. In welke situaties je nog meer zelf voor de Zvw betaalt, vind je op de website van de Belastingdienst. In dat geval wordt het bedrag ingehouden op je brutoloon of krijg je een aanslag van de Belastingsdienst.

Key takeaways

  • Er is een verschil tussen je bruto en netto salaris: het loon dat in je contract staat en wat je daadwerkelijk op je rekening krijgt.
  • Het brutoloon is je salaris voordat daar loonheffing op ingehouden wordt. Dit bestaat uit loonbelasting en premies volksverzekeringen.
  • Het nettoloon is je salaris nadat alle belastingen en andere heffingen op je loon zijn ingehouden. Dit bedrag krijg je dus volledig op je rekening gestort.
  • Soms betaal je ook (deels) mee aan de premie WGA en de bijdrage Zvw. In andere gevallen betaalt je werkgever deze bedragen. Dit vind je terug op je loonstrook.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Wat is het verschil tussen brutoloon en nettoloon?

  • Je brutoloon is je salaris voordat daar inkomensbelasting en premies vanaf gaan. Je nettoloon is het bedrag dat je op je bankrekening krijgt, na de loonheffing.

  • Wat hou ik netto over?

  • Dat is afhankelijk van een aantal factoren. Bijvoorbeeld van hoeveel loonbelasting je moet betalen (dat wordt bepaald aan de hand van de hoogte van je loon) en of je loonheffingskorting krijgt. Tip: met onze bruto netto calculator bereken je heel makkelijk je nettoloon.

  • Hoeveel procent is het verschil tussen bruto en netto?

  • Er is geen duidelijk bruto netto verschil percentage. Dit verschilt namelijk per persoon. Hoeveel verdien je? In welke branche werk je? En betaal je zelf de bijdrage Zvw? Dit speelt allemaal mee in het verschil tussen jouw bruto- en nettoloon.