Competenties

Competenties: misschien heb je ze voorbij zien komen in een studiekeuzetest op de middelbare, en kwam je ze daarna weer tegen in je persoonlijke ontwikkelingsplan voor die gekozen studie. Of je hebt inmiddels al een indrukwekkend rijtje competenties op je cv staan. Maar wat zijn competenties eigenlijk? En waarom zijn ze belangrijk? Dat vind je op deze pagina.

Wat zijn competenties?

Competenties zijn een combinatie van kennis, vaardigheden en persoonlijke kwaliteiten die ervoor zorgen dat je jouw werk beter kunt uitvoeren. Een soort vaardigheden-de-luxe, dus. Competenties zijn in feite dingen waar je goed in bent of waarin je je wilt verbeteren.

Competenties voorbeelden

Er zijn heel veel woorden die je kunt zien als competentie, als je maar kunt laten zien dat je dat woord ook echt bent. Ben jij degene in je vriendengroep die alle uitjes regelt? Dan zit het met je organisatorisch vermogen waarschijnlijk wel snor. Val jij meteen in de mediator-rol als er ruzie in de tent is, inclusief wijze lessen en sussende woorden? Dan mogen communiceren en empatisch vermogen niet ontbreken in je competentielijstje. Een paar andere voorbeelden van competenties:

  • Accuraat: oftewel, heel erg nauwkeurig.

  • Empathie: kun jij je makkelijk inleven in anderen?

  • Ambitieus: jij wilt binnen vijf jaar ceo zijn. En je weet ook al hoe je dat gaat aanpakken.

  • Besluitvaardig: ja, doen? Nee, toch niet. Oke, toch beter van wel. Jammer joh, kans voorbij. Behalve als jij durft te beslissen.

  • Aanpassingsvermogen: jij past bijvoorbeeld je communicatie aan bij die ene collega.

  • Feedback ontvangen: feedback is voor jou geen kritiek, maar een cadeautje.

  • Resultaatgericht: hoe bepaal jij je doelen én zorg je dat je die haalt?

  • Zelfreflectie: ken jij je sterkste én zwakste punten?

  • Initiatiefrijk: meer doen dan wat er van je gevraagd wordt.

Op carrièretijger.nl vind je een lange lijst met voorbeelden van competenties, inclusief voorbeelden van vragen die tijdens een sollicitatiegesprek voorbij kunnen komen. En vergeet ook de eventuele baan die je nu hebt niet, want misschien biedt jouw werkgever wel trainingen aan om jouw competenties te ontwikkelen.

Op je cv ermee?

Competenties zet je op je cv, maar blijf wel kritisch. Ga je bijvoorbeeld solliciteren op een functie als administratief medewerker? Dan hoef je niet te vermelden dat je ge-wel-dig bent in presenteren. 'Nauwkeurig' is wél relevant. Nog een kanttekening: het is de bedoeling dat je alleen competenties opschrijft die je ook echt hebt. Het is best verleidelijk om op te schrijven dat je analytisch en kritisch bent, omdat het er goed uitziet op papier. Maar als jij in je sollicitatiegesprek wordt gevraagd toe te lichten waarom je dan zo’n analytische Anne/Arno bent en je zit vervolgens met je mond vol tanden, werkt het averechts. Het belangrijkste is dus: schrijf alleen competenties op die je kunt onderbouwen, en die belangrijk zijn voor de functie.

Alles over Persoonlijke ontwikkeling