Competenties: zo zit het écht

Je bent de term ‘competenties’ vast eens tegengekomen. Tijdens een studiekeuzetest, je studie of op banenjacht. Misschien heb je op je cv zelfs een lijst met competenties staan. Toch is de betekenis van het woord niet altijd even duidelijk. Want eh, je hebt toch ook vaardigheden en eigenschappen? Waar hebben we het nu eigenlijk over? YoungCapital to the rescue. Check deze pagina voor een antwoord op de brandende vraag: ‘Wat is een competentie?’. En neem meteen onze competentie lijst door. Handig voor op je cv. Daarna kun je direct door naar onze vacatures.

Wat zijn competenties?

Heel simpel gezegd zijn competenties dingen waar je goed in bent of die je wilt verbeteren. Je kunt ze onderverdelen in drie brede categorieën:

  • Kennis. Oftewel de info die je in je brein hebt opgeslagen.
  • Vaardigheden. Concrete fysieke en mentale handelingen die je uitvoert.
  • Eigenschappen. Je houding en gedrag tegenover anderen en de wereld.

Verschil competenties en vaardigheden

Er staat al een spoiler in de vorige alinea: vaardigheden zijn een onderdeel van competenties. Wat nou concreet het verschil is tussen competenties en vaardigheden? Een competentie kun je ook uit een boek leren, en sommigen zijn zelfs aangeboren. Maar vaardigheden krijg je alleen onder de knie als je ze in de praktijk oefent. Zo heb je misschien een talenknobbel - de competentie taalvaardigheid, met een duur woord - maar de Franse taal beheers je alleen als je oefent met spreken, lezen en luisteren. Da’s dus een vaardigheid.

Competenties voorbeelden

Snap je het nog? Waarschijnlijk klinkt de hele uitleg logischer met wat voorbeelden. Hieronder leggen we een paar competenties uit die een stuk ingewikkelder klinken dan ze zijn.

10 voorbeelden van competenties:

  • Aanpassingsvermogen: je past je makkelijk aan, ook als de situatie op je werk of in je privéleven steeds verandert.
  • Assertiviteit: je communiceert met zelfvertrouwen zonder dat je oog verliest voor de wensen van de ander. Jij gaat dus voor de middenweg.
  • Besluitvaardigheid: jij durft de knoop door te hakken, ook als anderen nog aan het twijfelen zijn.
  • Innovatief: je denkt vernieuwend en komt graag met frisse ideeën en invalshoeken om het werk te verbeteren.
  • Integriteit: je houdt je vast aan de normen en waarden van je werkplek, ook als je druk ervaart van buitenaf.
  • Ondernemerschap: je ziet kansen voor jezelf en anderen en zet de stap om deze ook te benutten.
  • Oplossingsgericht: jij denkt in oplossingen, niet in problemen. Als je met klanten werkt, richt je je op hun wensen, niet hun struggles.
  • Overtuigingskracht: jij weet makkelijk anderen te overtuigen van jouw idee, mening of standpunt.
  • Resultaatgericht werken: je gaat voor het beste eindresultaat en houdt dit steeds in gedachten tijdens je taken.
  • Zelfsturing: je houdt je eigen koers aan binnen de organisatie waar je werkt en stuurt bij wanneer nodig.

Op zoek naar nog meer voorbeelden? Snappen we, maar een compleet overzicht met competenties maken is nogal een opgave. Dan zijn we nooit klaar. Hieronder noemen we in ieder geval nog een aantal competenties op. Check ook eens andere websites, zoals deze competentie lijst van Jobbird.

Zo zet je competenties op je cv

Het is slim om competenties die je goed beheerst op je cv te zetten. Of dat nou vaardigheden, eigenschappen, of kennispunten zijn, het is altijd fijn om vast te laten zien wat je in huis hebt. Zorg er wel voor dat je voorbeelden uit je dagelijks leven paraat hebt om de competenties kracht bij te zetten. Die horen werkgevers namelijk graag tijdens een sollicitatiegesprek.

Hoe je competenties dan op je cv zet? Nou, gewoon overzichtelijk onder elkaar. Laat je inspireren door deze (incomplete) lijst met competenties:

Competenties voor op je cv
Adviseren Analyseren Anticiperen
Betrokkenheid Betrouwbaarheid Coachen
Collegialiteit Commercieel handelen Communiceren
Creativiteit Delegeren Discipline
Doorzettingsvermogen Empathie Flexibiliteit
Initiatief nemen Inlevingsvermogen Klantgerichtheid
Leervermogen Leidinggeven Loyaliteit
Luisteren Nauwkeurigheid Netwerken
Onafhankelijkheid Onderhandelen Onderzoeken
Organiseren Plannen Presenteren
Samenwerken Stressbestendig Verantwoordelijkheid

Je competenties ontwikkelen is een goede manier om je cv een boost te geven en lekkerder in je vel te zitten. Wil je meer leren over je talenten en hoe je deze je eigen maakt? Check de Talent Trip van YoungCapital. Dat is een gratis (!) programma met allerlei workshops en trainingen voor je persoonlijke ontwikkeling.

Veelgestelde vragen

  • Welke competenties zijn er?

  • Dat zijn er te veel om in één keer op te noemen. Check een aantal voorbeelden op deze pagina.

  • Wat zijn mijn competenties?

  • Om achter je persoonlijke competenties te komen, kun je een competentietest maken. Die vind je overal op het internet. Liever actief inzicht krijgen in je talenten? Dan is de Talent Trip van YoungCapital iets voor jou.

  • Wat is het verschil tussen competenties en vaardigheden?

  • Vaardigheden zijn concrete fysieke en mentale handelingen waar je goed in bent. Je leert ze alleen door ze te doen. Vaardigheden zijn onderdeel van de breder term ‘competenties’, die ook bestaan uit karaktereigenschappen en kennis.

Alles over persoonlijke ontwikkeling