Competentie: zelfontwikkeling

Zelfontwikkeling is een must als je het beste uit jezelf wilt halen, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Door jezelf continu te blijven ontwikkelen, sta je sterker in je schoenen. Super chill, want zo ben je straks niet meer bang om met je werkgever in gesprek te gaan of leer je juist een nieuwe skill. Het is dus aan jou om te bepalen waarin je jezelf verder wilt ontwikkelen. Dit artikel helpt je daar graag bij. Lees snel verder en ontdek alles over zelfontwikkeling, van de valkuilen tot tips waarmee jij kunt werken aan jezelf.

Zelfontwikkeling betekenis

Zelfontwikkeling betekent dat je bewust werkt aan je persoonlijke en professionele groei. Je bent dus continu bezig met het verbeteren van je kennis, vaardigheden en mindset. Zo word je steeds beter in wat je doet, zowel op de werkvloer als in je privéleven. Hoe je aan jezelf werkt, is verder aan jou. Zo kun je een cursus of training volgen, nieuwe vaardigheden leren door ervaringen op te doen of door actief te reflecteren op je gedrag en prestaties.

Jezelf ontwikkelen doe je je hele leven door, zowel bewust als onbewust. En hoewel je veel zelf leert, zoals praten, heeft je omgeving ook veel invloed op je persoonlijke ontwikkeling. Maar om jezelf te kunnen ontwikkelen moet je wel openstaan voor de feedback van anderen en je fouten zien als leermomenten. Ook is het belangrijk dat je actief op zoek blijft naar nieuwe manieren om jezelf uit te dagen. Als je je niet bezighoudt met zelfontwikkeling, blijf je vastzitten in je comfortzone en mis je kansen om jezelf te verbeteren. Je leert dan geen nieuwe dingen, past je niet aan aan veranderende omstandigheden en verliest misschien zelfs je motivatie.

Vergelijkbare competenties

Als je aan zelfontwikkeling denkt poppen er vast nog een aantal andere competenties in je hoofd op, zoals zelfkennis, zelfreflectie en zelfsturing. En da’s niet gek, want ze hebben allemaal te maken met zelfontwikkeling. Neem zelfkennis: om jezelf te kunnen ontwikkelen en verbeteren, moet je jezelf eerst goed kennen. Zelfkennis betekent namelijk dat je je bewust bent van jouw emoties, overtuigingen en gedrag. Dus wil jij bijvoorbeeld niet meer aangevallen voelen als iemand jou feedback geeft? Dan moet je eerst weten hoe je normaal gesproken reageert voor je jezelf hierin kunt ontwikkelen.

Ook zelfreflectie is een belangrijk onderdeel van zelfontwikkeling. Bij zelfreflectie kijk je kritisch naar je eigen gedrag en prestaties, zodat je ervan kunt leren. Dit helpt je om te zien wat goed gaat en waar je nog aan moet werken. Zelfreflectie is vooral een evaluatiemoment waarin je terugkijkt op wat je hebt gedaan en nadenkt over hoe je dingen de volgende keer beter kunt aanpakken. Zelfontwikkeling gaat verder dan alleen reflecteren, omdat je met die inzichten ook echt actie onderneemt om beter te worden.

Zelfsturing en zelfontwikkeling hebben allebei te maken met zelf de touwtjes in handen nemen. Bij zelfsturing bepaal je zelf je doelen en houd je jezelf gemotiveerd om deze te behalen, zonder dat iemand anders je aanstuurt. Zelfontwikkeling draait erom dat je jezelf constant uitdaagt om te blijven leren en groeien. Zelfsturing gaat dus vooral over het zelfstandig bepalen van je koers, terwijl zelfontwikkeling meer gericht is op het continu verbeteren en uitbreiden van je skills en kennis.

Competentie zelfontwikkeling voorbeelden

Stiekem ben je altijd wel bezig met zelfontwikkeling. En da’s maar goed ook, want werkgevers zijn er gek op als jij jezelf wilt blijven ontwikkelen op het werk. Maar hoe weet je nou zeker dat je je genoeg bezighoudt met zelfontwikkeling om deze competentie bij te schrijven op je cv? Daar zijn onze voorbeelden voor. In hoe meer punten jij je herkent, hoe meer je je al bezighoudt met jezelf ontwikkelen.

  • Regelmatig nieuwe doelen stellen voor jezelf, zowel op werk als in je privéleven.
  • Cursussen en trainingen volgen of nieuwe skills leren via zelfstudie.
  • Feedback vragen en toepassen om jezelf te verbeteren.
  • Reflecteren op je werk en altijd zoeken naar manieren om het beter te doen.
  • Uitdagingen aangaan en fouten zien als leermomenten.

Zelfontwikkeling valkuilen

Te veel bezig zijn met zelfontwikkeling kan ervoor zorgen dat je jezelf te veel druk oplegt. Hierdoor krijg je mogelijk veel (werk)stress en het gevoel dat je nooit goed genoeg bent. Als je je hierin herkent, is het slim om dit als ontwikkelpunt te benoemen tijdens een sollicitatiegesprek. Zeg bijvoorbeeld dat je soms moeite hebt om te genieten van behaalde successen, omdat je al met de volgende stap bezig bent.

Waarom is zelfontwikkeling belangrijk?

Jezelf blijven ontwikkelen is belangrijk voor jezelf (duh), maar ook voor je werkgever. Zelfontwikkeling op de werkvloer helpt je namelijk om relevant te blijven en je skills up-to-date te houden. Want als je je veel bezighoudt met jezelf ontwikkelen, kom je veel sneller mee als er veranderingen zijn. Je hebt dus een flinke dosis aanpassingsvermogen en bent lekker wendbaar. Zo werk je snel met een nieuw systeem of reis je niet naar het verkeerde adres als je bedrijf van pand verandert. Ook kun je door zelfontwikkeling makkelijker meegaan met de nieuwste trends. En met een baan in de media, marketing, IT of financiële sector is dat natuurlijk vet handig.

Jezelf ontwikkelen

Denk je nu: ‘Ik wil mezelf verder ontwikkelen, maar weet niet waar ik moet beginnen.’? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Hier vind je allerlei tips die je helpen om jezelf verder te ontwikkelen:

  • Maak je doelen SMART. Het stellen van SMART-doelen (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden) helpt je om helder en concreet te maken wat je wilt bereiken. In plaats van ‘Ik wil beter worden in mijn werk’ zeg je dan bijvoorbeeld ‘Ik wil binnen drie maanden mijn projectmanagementvaardigheden verbeteren door een cursus te volgen en een project te leiden’.
  • Vraag regelmatig om feedback. Door regelmatig feedback te vragen aan collega’s, vrienden of je leidinggevende, weet je waar je sterke punten en verbeterpunten liggen. En zeker die verbeterpunten zijn belangrijk, want daarmee kun je aan de slag om jezelf verder te ontwikkelen.
  • Reflecteer op jezelf. Ja, ook dit is belangrijk als je jezelf wilt blijven ontwikkelen. Door wekelijks op jezelf te reflecteren ontdek je hoe je zelf vindt dat je ervoor staat. Je kent jezelf nou eenmaal het best. Dus denk je eraan om een cursus te volgen of wil je een tussenjaar nemen om aan jezelf te werken? Dan zeggen wij: doen.
  • Probeer iets nieuws. Een leuke boekenclub, nieuwe sport, een dagje spa of training om je skills uit te breiden … Waar je ook voor gaat, door iets nieuws te proberen ontdek je veel over jezelf. Bijvoorbeeld dat jij niet alleen gek bent op horrorboeken, maar ook op scifi. Of dat jij de volgende keer beter de hulp van je ICT-collega kunt inschakelen, want die technische skills krijg je maar moeilijk onder de knie.

Zelfontwikkeling aantonen

Als je hard werkt aan jouw zelfontwikkeling, wil je dit natuurlijk laten zien tijdens een sollicitatie. Zet deze competentie daarom op je cv, in je motivatiebrief of benoem ’m tijdens je sollicitatiegesprek. Dat laatste kan best een uitdaging zijn, want hoe leg je nou precies uit dat je bezig bent met jezelf ontwikkelen? Met onze voorbeelden wordt dat een eitje. Gebruik ze ter inspiratie en pak ons artikel over de STAR-methode erbij om zelf uit te leggen hoe je werkt aan je eigen ontwikkeling.

Zelfontwikkeling aantonen: voorbeeld 1

‘In mijn vorige functie viel het me op dat mijn communicatie nog beter kon. Daarom besloot ik een cursus effectieve communicatie te volgen. Na de cursus heb ik de nieuwe technieken meteen toegepast in mijn teammeetings en om feedback gevraagd. Dit heeft niet alleen mijn communicatie verbeterd, maar ook de samenwerking binnen het team soepel laten verlopen.’

Zelfontwikkeling aantonen: voorbeeld 2

‘Na feedback over mijn tijdmanagement, besloot ik een timemanagement cursus te volgen. Met de nieuwe strategieën kon ik mijn werk beter plannen en prioriteiten stellen. Dit hielp me niet alleen om deadlines te halen, maar verhoogde ook de productiviteit van mijn team, omdat we projecten sneller en efficiënter konden afronden.’

Ontdekken wat je nog meer in huis hebt?

Check alle competenties en eigenschappen.


Key takeaways

  • Betekenis: zelfontwikkeling betekent dat je je eigen kennis, vaardigheden en mindset verbetert, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak.
  • Voorbeeld: je bent goed in jezelf ontwikkelen als je regelmatig reflecteert op je werk en altijd zoekt naar manieren om het beter te doen.
  • Valkuil: je te veel focussen op je zelfontwikkeling kan leiden tot werkstress en het gevoel dat je nooit genoeg bent.
  • Belang: door jezelf te blijven ontwikkelen, houd je je kennis en skills up-to-date en vergroot je je aanpassingsvermogen.
  • Ontwikkelen: ontwikkel jezelf door SMART-doelen te stellen, feedback te vragen, op jezelf te reflecteren en regelmatig iets nieuws te proberen.

Klaar om te solliciteren?

Veelgestelde vragen

  • Wat is zelfontwikkeling?

  • Zelfontwikkeling houdt in dat je je eigen kennis, skills en mindset wilt blijven verbeteren.

  • Waarom is zelfontwikkeling belangrijk?

  • Door jezelf te blijven ontwikkelen, blijf je op de hoogte van de nieuwste trends en houd je je skills up-to-date.

  • Hoe kun je je zelf ontwikkelen?

  • Ontwikkel jezelf door SMART-doelen voor jezelf te stellen en af en toe iets nieuws te proberen. Ook is het slim om op jezelf te reflecteren en regelmatig aan je omgeving te vragen wat jouw sterke en zwakke punten zijn, zodat je weet waar je nog aan moet werken.