Wettelijke opzegtermijn

Besluit je te stoppen met werken bij je huidige baantje? Dan moet je je houden aan de wettelijke opzegtermijn. Dat geldt ook voor je baas als ie besluit jouw contract op te zeggen. Wel zo eerlijk, want dan hebben jullie allebei de tijd om iets nieuws te zoeken voordat je volledig afscheid neemt. Maar hoe werkt de opzegtermijn dan precies? En hoelang is de opzegtermijn? Jij hebt vragen, wij hebben de antwoorden. Lees snel verder.

Wat is een opzegtermijn?

De opzegtermijn is de periode tussen het moment dat je ontslag neemt of krijgt en daadwerkelijk stopt met werken bij je huidige job. Tijdens deze periode rond je je werkzaamheden af en geef je het stokje door aan een van je collega’s, of misschien zelfs al aan je vervanger. Het zijn dus de laatste loodjes bij jouw (bijna) vorige baan, voordat je ergens anders aan de slag gaat.

Er bestaat een wettelijke opzegtermijn waar zowel jij als je werkgever zich aan moet houden. Die is in het leven geroepen om jullie beiden wat ademruimte te geven. Zo kan je werkgever een nieuwe medewerker aannemen voordat je weg bent. En kun jij op zoek naar een nieuwe baan.


Wat is de wettelijke opzegtermijn?

Besluit je ontslag te nemen? Of wil je werkgever jouw contract beëindigen? Houd je dan altijd aan de wettelijke opzegtermijn. Check ’m hier:


Type contract Opzegtermijn werkgever Opzegtermijn werknemer
0-urencontract 4 dagen 4 dagen
Min-maxcontract (vast) 1 maand 1 maand
Tijdelijk contract Niet van toepassing Niet van toepassing
Vast contract < 5 jaar in dienst 1 maand 1 maand
Vast contract 5 tot 10 jaar in dienst 2 maanden 1 maand
Vast contract 10 tot 15 jaar in dienst 3 maanden 1 maand
Vast contract > 15 jaar in dienst 4 maanden 1 maand

Let op: hoewel je hierboven de wettelijke opzegtermijn ziet, zijn de afspraken in je contract bindend. Het kan dus zijn dat daar een langere of kortere opzegtermijn in staat. Check daarom altijd jouw contract of de cao voor de opzegtermijn bij jouw werkgever.

Hoe werkt de opzegtermijn?

De opzegtermijn gaat in op het moment dat jij schriftelijk je ontslag indient. Bijvoorbeeld met een ontslagbrief. Of wanneer jij en je werkgever een vaststellingsovereenkomst tekenen. Dit betekent dat de wettelijke opzegtermijn nog niet begint als jullie mondeling afspraken hebben gemaakt over het ontslag. Let dus op dat de afspraken op papier staan en check op welke datum dit is geregeld. Vanaf die datum geldt de opzegtermijn. Is die bijvoorbeeld 1 maand? En heb je op 1 juli ontslag genomen? Dan mag je op 1 augustus stoppen met werken. Goed om te weten: het gaat om een kalendermaand. Neem je dus ontslag op 13 juli? Dan gaat de opzegtermijn op 1 augustus in en stop je pas met werken op 1 september.

Wat als er geen opzegtermijn in het contract staat?

Kun je niks over de wettelijke opzegtermijn vinden in je contract? Ga dan uit van een 1 maand opzegtermijn. Er is wel één uitzondering. Als je een tijdelijk contract hebt, en er geen opzegtermijn in je contract staat, betekent dit dat je niet tussentijds kunt opzeggen. Dit kan namelijk alleen wanneer jij en je werkgever hier afspraken over gemaakt hebben. In dit geval kun je dus niet zomaar ontslag nemen en is er ook geen opzegtermijn. Je kunt wel aangeven dat je wilt stoppen met werken zodra het contract afloopt. Dat mag je werkgever ook doen, maar dan moet ie zich wel aan de aanzegtermijn houden.

Wat als je je niet aan je opzegtermijn houdt?

Foute boel, want die wettelijke opzegtermijn bestaat niet voor niets. Als jij je er niet aan houdt, kan je werkgever eisen dat je een vergoeding betaalt. Andersom kun jij ook een vergoeding eisen als je ex-baas zich niet aan de opzegtermijn houdt. Die vergoeding is meestal net zo hoog als het loon over de periode waarin je eigenlijk hoorde te werken. Voorbeeld: stel, je neemt ontslag op 1 juli en hebt 2 maanden opzegtermijn. Je stopt met werken op 15 augustus, terwijl je eigenlijk hoort te stoppen op 1 september. Dan moet je mogelijk een vergoeding betalen ter hoogte van 2 weken loon. Yikes. Dan kun je dus maar beter even 2 weken doorbikkelen.

Key takeaways

 • De opzegtermijn is de periode tussen het moment waarop je schriftelijk ontslag neemt of krijgt en echt stopt met werken.
 • Het is voor zowel jou als je werkgever verplicht om je te houden aan de wettelijke opzegtermijn.
 • Hoelang de opzegtermijn is, is afhankelijk van het type contract en hoe lang je in dienst bent. Neem je zelf ontslag? Dan is de opzegtermijn meestal 1 maand.
 • Staat er geen opzegtermijn in je tijdelijke contract? Dat betekent waarschijnlijk dat je niet tussentijds kunt opzeggen.
 • Als je je niet aan de wettelijke opzegtermijn houdt moet je mogelijk een vergoeding betalen. Dat geldt ook voor je werkgever.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

 • Hoe werkt een maand opzegtermijn?

 • Stel, je neemt ontslag op 1 maart en hebt 1 maand opzegtermijn. Dan mag je stoppen met werken op 1 april. Tot die tijd blijf je nog werken bij je (bijna) ex-werkgever.

 • Wat is mijn opzegtermijn als werknemer?

 • Meestal is die 1 maand. Heb je een 0-urencontract? Dan is de opzegtermijn maar 4 dagen. Check altijd je contract voor de precieze opzegtermijn die voor jou geldt.

 • Mag een opzegtermijn van 2 maanden?

 • Dat mag als hierover afspraken zijn gemaakt in je contract. Kijk dit dus goed na.

 • Wat is de opzegtermijn bij een vast contract?

 • Voor jou als werknemer is de opzegtermijn bij een vast contract altijd een maand, tenzij er iets anders in je contract staat. Hoelang de opzegtermijn voor je werkgever is, is afhankelijk van hoelang je al in dienst bent.

 • Hoe lang moet je doorwerken na ontslag?

 • Dat is afhankelijk van je opzegtermijn. Deze vind je in je contract of de cao.

 • Hoe lang is de opzegtermijn als ik ontslagen word?

 • Word je op staande voet ontslagen? Dan geldt er geen wettelijke opzegtermijn. In alle andere gevallen geldt de opzegtermijn die in je contract staat.

 • Ik wil ontslag nemen. Wat is mijn opzegtermijn?

 • Kijk in je contract voor jouw opzegtermijn. Meestal is die 1 maand. Heb je een tijdelijk contract? Check dan eerst of je wel tussentijds kunt opzeggen.