Op workation? Zo pak je dat aan

Waar tot een paar jaar geleden alleen zzp’ers en digital nomads werkten waar ze wilden, is sinds de coronapandemie half Nederland locatie-onafhankelijk. En dat bracht een leuk fenomeen met zich mee: de workation. Want als je toch overal vandaan kunt werken, waarom dan niet vanuit het buitenland? Grote kans dat het ook bij jou begint te kriebelen om binnenkort je laptop in een zonnig oord open te slaan. Maar hoe pak je zoiets aan? Wat zijn de voor- en nadelen van zo’n werkvakantie? En wat mag je echt niet vergeten voor vertrek? Met onze info en tips maak je van jouw workation sowieso een succes.

Wat is een workation?

Je hebt het concept inmiddels vast wel in de gaten: een workation of werkvakantie is een combinatie van werken en vakantie vieren. Bijvoorbeeld met je voeten in het zand op een zonnig eiland, in je favoriete Europese stad of juist bovenop een berg ver weg van alles. Zolang er maar goede wifi is, want er moet natuurlijk wel gewerkt worden – er staat niet voor niets ‘work’ in workation. Omdat je op afstand aan de slag blijft, hoef je geen (of minder, als je af en toe toch een dagje wilt niksen of graag alle toeristische hotspots afvinkt) vakantiedagen op te nemen voor deze trip. Chill, want met die bespaarde dagen kun je later in het jaar nóg een keer lekker weg.

Er zijn twee soorten workations. In de meeste gevallen kies je zelf je bestemming, natuurlijk in overleg met je werkgever. Je organiseert de reis individueel en gaat in je eentje of eventueel met je bestie, zus of verkering op pad. Daarnaast zijn er steeds meer bedrijven die met het hele team tijdelijk remote werken vanuit het buitenland. Dat is goed voor de teamspirit en de kans is groot dat jullie in een nieuwe omgeving tot allerlei nieuwe en creatieve ideeën komen.

Waarom (niet) op workation?

Het klinkt zo idyllisch, werken vanaf jouw favoriete bestemming waar dan ook ter wereld. Wanneer je aan het einde van de dag je laptop dichtslaat, is het strand maar honderd meter van je verwijderd of rol je zo een gezellig terras op. Maar eh, vergeet niet dat een workation echt niet alleen maar rozengeur en maneschijn is. Om duidelijk te maken wat een werkvakantie echt inhoudt, sommen we de belangrijkste voor- en nadelen voor je op. Zo ontdek je vanzelf of een tijdje remote werken vanuit het buitenland iets voor je is.

Voordelen van een workation

 • Minder stress. Je bent even weg uit je dagelijkse routine, hoeft je niet druk te maken om het huishouden en krijgt met een beetje mazzel zelfs een echt vakantiegevoel.
 • Je creativiteit krijgt een boost. Een andere omgeving biedt nieuwe perspectieven en zorgt voor frisse ideeën.
 • Extra lang lekker weg. Vind jij die 25 vakantiedagen per jaar veel te weinig? Een workation geeft je de kans om meer tijd in het buitenland door te brengen.

Nadelen van een workation

 • Afleiding. Zeg maar eens ‘nee’ tegen een dagje strand als even verderop het helderblauwe water naar je lonkt. Je hebt focus en discipline nodig om genoeg werk gedaan te krijgen tijdens jouw workation.
 • Communicatie-uitdagingen. Een wegvallende verbinding, hier en daar een meeting die je skipt … Communicatie is op afstand net wat uitdagender dan wanneer je elkaar face to face ziet.
 • Geld. Leuk natuurlijk zo’n tropische werkbestemming, maar zo’n appartementje aan zee kost ook wat. Misschien besteed je die zuurverdiende centen liever aan een échte vakantie.

Hoe regel je een workation?

Als je eenmaal het idee hebt om een tijdje te werken vanuit het buitenland, vertrek je waarschijnlijk het liefst morgen al. Toch is het beter om rustig de tijd te nemen om je workation te organiseren. Dat pak je bijvoorbeeld zo aan:

1. Bepaal je wensen en doel

Bedenk voor jezelf waarom je zo graag op workation wilt. Wil je je creativiteit een boost geven, werk combineren met een familiebezoek in het buitenland of gewoon even relaxen? Als je weet wat je wilt en wat je doel is, is het makkelijker om een geschikte bestemming te kiezen. Een duidelijk plan vergroot ook de kans dat je werkgever akkoord gaat met je aanvraag.

2. Bespreek je plannen met je werkgever

Jij mag dan wel enthousiast zijn over je plan om tijdelijk remote te werken in het buitenland, je baas moet er ook oké mee zijn. Het is daarom slim om zo snel mogelijk met je werkgever om tafel te gaan. Misschien heeft die wel aanvullende eisen waar je rekening mee moet houden of juist handige tips. Daarnaast is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken. Wanneer moet je bereikbaar zijn, ben je (online) aanwezig bij alle meetings en neem je nog vrije dagen op? Een workation wordt alleen een succes als de verwachtingen duidelijk zijn en jullie goed met elkaar communiceren.

3. Zoek en boek een geschikte accommodatie

Het kiezen van een accommodatie gaat bij een workation net iets anders dan bij een gewone vakantie, want je hebt waarschijnlijk andere wensen en behoeften. Waar je normaal misschien een plek zoekt met een centrale ligging en de foto’s van het zwembad honderd keer bekijkt, is het nu ook belangrijk dat je een fijne werkplek hebt. Boek bijvoorbeeld een appartement met een aparte werkruimte of kies een hotelkamer met een comfortabel bureau. Natuurlijk kies je een accommodatie met wifi. Benieuwd of de verbinding een beetje stabiel is? Check in de reviews van de accommodatie wat gasten over het internet zeggen.

Vind je het lastig om een goede plek te vinden van waaruit je remote kunt werken in het buitenland? Er zijn steeds meer reisorganisaties zoals Tui die speciaal voor workations accommodaties aanbieden. Zo weet je zeker dat het met de faciliteiten wel goed zit.

4. Regel de praktische zaken

Koffer inpakken en gaan met die banaan? Ho. Voordat je op werkvakantie gaat is het belangrijk dat je een aantal praktische zaken op orde hebt. Denk aan verzekeringen. Hoewel je Nederlandse zorgverzekering in principe werelddekking biedt, worden niet alle zorgkosten in het buitenland vergoed. Een aanvullende verzekering is dus het overwegen waard. Zorg daarnaast voor een goede reisverzekering met aanvullende dekking. Deze komt bijvoorbeeld van pas als je bagage kwijtraakt of je een ongeval krijgt. Vergeet ook niet te checken wat je allemaal nodig hebt om goed te kunnen werken vanuit het buitenland. Denk aan je laptop, oplader en headphones.

Good to know: aan (tijdelijk) werken in het buitenland zijn regels verbonden. Niet alleen vanuit je werkgever, maar ook de Belastingdienst wil niet dat je zomaar je koffers pakt en je laptop voortaan in Timboektoe openslaat. Dat heeft alles te maken met het land waar je belasting betaalt en de verplichte Nederlandse volksverzekeringen waarvoor je verzekerd bent.

Toch hoef je je om de belasting in de meeste gevallen niet druk te maken als je op workation gaat. Dat komt vanwege de 183-dagenregeling. Die houdt in dat je in een periode van 12 maanden tot 183 dagen vanuit een ander land kunt werken, zonder dat je belasting hoeft af te dragen in het buitenland. Je blijft ook verzekerd voor de volksverzekeringen. Check wel even of je op reis gaat naar een verdragsland. Nederland heeft belastingverdragen met alle Europese landen en 12 niet-Europese landen.

3 tips voor een succesvolle workation

Plan de campagne gemaakt, reis geboekt en laptop ingepakt? Dan staat niets jouw workation nog in de weg. Met deze drie tips wil je volgend jaar weer.

1. Communication is key

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: communiceer goed met je werkgever. Maak duidelijke afspraken voordat je vertrekt en check tijdens je verblijf regelmatig in met je leidinggevende. Breng je werkgever ook op de hoogte als je workation minder of anders verloopt dan verwacht. Dan kunnen jullie samen op zoek naar een oplossing.

2. Plan je werkzaamheden

Een nieuwe locatie brengt vaak afleiding met zich mee. Zeker omdat je stiekem veel liever een duik neemt of de lokale tapas proeft dan aan de slag gaat. En omdat je niet in een traditionele kantooromgeving zit, werk je misschien ook nog eens minder gestructureerd. Daarom is het belangrijk dat je tijdens je workation een routine vindt die goed werkt voor jou. Start bijvoorbeeld vroeg, zodat je in de loop van de middag je laptop dicht kunt slaan en een paar vrije uren hebt.

3. Zorg voor ontspanning

Yep, op een werkvakantie moet gewerkt worden, maar vergeet ook niet te ontspannen. Zet daarom een paar vakantiedagen in, zodat je genoeg tijd hebt om alles te ontdekken wat de bestemming in petto heeft.

Veelgestelde vragen

 • Wat is een workation?

 • Workation is een vorm van plaats- en tijdonafhankelijk werken. Het geeft je de mogelijkheid om werk en vakantie te combineren op een plek naar keuze.

 • Wat kost een workation?

 • Dat ligt helemaal aan jouw wensen en bestemming. Een workation in het vakantiehuisje van je ouders op de Veluwe is voordeliger dan wanneer je drie weken een appartement op Ibiza boekt om te gaan werken.

 • Hoe regel je een workation?

 • Ga eerst in gesprek met je werkgever, zodat je weet of die toestemming geeft en waar je workation aan moet voldoen. Groen licht? Denk dan na over een bestemming en boek een geschikte accommodatie. Meer tips lees je in onze blog.

Alles over secundaire arbeidsvoorwaarden