Ontslag nemen in nogal wat. Misschien heb je een nieuwe baan gevonden waarmee je een volgende stap kunt zetten in je carrière. Of je bent de werkdruk bij je huidige werkgever gewoonweg zat. Hoe dan ook, de kans is groot dat je best zenuwachtig bent als je je baan gaat opzeggen. Want hoe pak je dat het beste aan? Wat is de beste timing? En waar moet je op letten als je ontslag gaat nemen? Dat zijn heel wat vragen, maar YoungCapital heeft de antwoorden voor je klaarliggen. Scrol dus verder voor onze tips over hoe je het beste ontslag kunt nemen. Dan dien jij straks zonder stress je ontslag in.
Wanneer mag je ontslag nemen?
Voordat je daadwerkelijk je ontslag indient, is het slim om even te checken of je überhaupt wel zomaar ontslag kunt nemen.
- Heb je een vast contract? Je mag altijd ontslag nemen. Houd wel rekening met de opzegtermijn.
- Heb je een tijdelijk contract? Je mag ontslag nemen als in je contract of cao staat dat je tussentijds mag opzeggen, als je in je proeftijd zit of als je werkgever schriftelijk akkoord is.
- Ben je uitzendkracht? Je mag ontslag nemen als er een uitzendbeding in je contract staat. Check ook je cao voor de specifieke regels.
Neem je ontslag terwijl het niet mag? Dan riskeer je een boete ter hoogte van het salaris dat je tot aan het einde van je contract zou krijgen. In uitzonderlijke situaties kun je je contract toch eerder opzeggen, ook al mag het niet volgens de regels. Bijvoorbeeld als je te maken krijgt met grensoverschrijdend gedrag. Schakel daarvoor de hulp in van een jurist.
Hoe neem je ontslag?
Als je zelf ontslag gaat nemen, ben jij degene die de touwtjes in handen heeft. Logisch, dat je het indienen van je ontslag goed wilt voorbereiden. Natuurlijk is elke situatie waarin je zelf ontslag wilt nemen net even anders, of het nou om ontslag nemen op staande voet of ontslag nemen tijdens ziekte gaat. Maar waar moet je over het algemeen allemaal op letten als je het goed wilt doen? Wij zetten onze tips om ontslag te nemen voor je op een rij.
Stap 1. Plan een gesprek met je manager
Dit is het spannendste gedeelte. Wat als je baas boos wordt om je ontslag? En wat als je niet goed uit je woorden komt? Het is normaal om zenuwachtig te zijn, maar met de goede voorbereiding kom je een heel eind. Waarschijnlijk wil je baas wel de reden weten waarom je ontslag wilt nemen. Neem je ontslag door stress of verhuis je naar de andere kant van het land? Blijf in het gesprek rustig en bedenk dat je later alle afspraken op papier zet. Telefonisch ontslag nemen, via WhatsApp of je ontslag indienen per mail is niet zo gebruikelijk. Doe dit alleen als het echt niet anders kan.
Stap 2. Maak je ontslagbrief
Het aankondigen van je ontslag is al gedaan, maar nu bevestig je het nogmaals met een ontslagbrief. Wij maakten alvast een voorbeeldbrief waarmee je ontslag kunt nemen. Stuur deze naar je werkgever.
Stap 3. Schrijf een afscheidsmail
Je werkgever is nu op de hoogte, maar je collega’s nog niet. Schrijf een afscheidsmail waarin je ze bedankt en geef er je eigen touch aan. Bye, bitches.
Stap 4. Zorg voor een goede referenties
Ook al heb je al een nieuwe baan gevonden, vraag of je je werkgever in de toekomst mag opgeven als referentie. Je kan je baas ook een aanbeveling laten schrijven op je LinkedIn profiel. Dat komt verderop in je carrière altijd van pas.
Zelf ontslag nemen gevolgen
Voor als je het jezelf afvroeg: natuurlijk kun je ontslag nemen zonder nieuwe baan. Bedenk wel dat je geen WW-uitkering krijgt als je zelf je contract opzegt. En een vergoeding krijg je met zelf ontslag nemen ook niet. Genoeg geld op de bank om de periode tussen twee banen in te overbruggen is dus wel een must. En denk alvast na over je volgende stappen. Je kan jouw besluit om ontslag te nemen namelijk niet zomaar terugdraaien. Dus: laat je je omscholen, solliciteer je op een vacature waarbij je per direct aan de slag kunt of ga jij er gewoon lekker een paar maanden tussenuit? Aan jou de keuze.
Key takeaways
- Controleer je contract voor je ontslag neemt. Met een vast contract mag je altijd ontslag nemen, met een tijdelijk contract of als uitzendkracht gelden er andere regels.
- Ontslag nemen doe je door eerst in gesprek te gaan met je manager. Daarna schrijf je een ontslagbrief, afscheidsmail en vraag je om referenties.
- Zelf ontslag nemen heeft financiële gevolgen. Je krijgt bijvoorbeeld geen WW-uitkering en geen transitievergoeding.
Tijd om te solliciteren
Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.
Veelgestelde vragen
-
Help, ik durf geen ontslag te nemen. Wat nu?
-
Kan ik een boete krijgen als ik zelf ontslag neem?
-
Krijg ik een uitkering als ik zelf besluit om ontslag te nemen?
-
Bij wie moet je je ontslag indienen?
Tips om ontslag te nemen zijn: bereid het gesprek met je manager goed voor. Hierin vertel je duidelijk je redenen voor het ontslag. Het is geen goed idee om telefonisch of per mail je ontslag in te dienen. Doe dat alleen als het echt niet anders kan.
Ja, je kan een boete krijgen als je zelf ontslag neemt wanneer dat niet mag volgens je contract. Je kunt ook een boete krijgen als er een concurrentiebeding of relatiebeding in je contract staat en je na je ontslag toch bij een concurrent of relatie van je werkgever aan de slag gaat.
Als je zelf ontslag neemt, krijg je geen WW-uitkering.
Eerst stel je je manager op de hoogte in een persoonlijk gesprek. Daarna zet je alles nog eens op papier en verstuur je de ontslagbrief aan je werkgever. Als dat rond is, stuur je je collega’s een afscheidsmail waarin je vertelt dat je vertrekt.