Ontslagen worden

Ziet het ernaar uit dat je ontslagen gaat worden? Yikes, da’s geen fijne situatie. En daarom is het des te belangrijker om te weten wat te doen bij ontslag. Wanneer mag je ontslagen worden? Wat zijn je rechten? En wat nou als je ontslagen wordt zonder reden? YoungCapital geeft je een spoedcursus over ontslagen worden. Zo zit jij straks overal bovenop en pak je de draad weer vlug op.

Wanneer mag je ontslagen worden?

Zomaar ontslagen worden zonder reden is gelukkig niet toegestaan. Tenzij je nog in je proeftijd zit, dan mogen zowel jij als je baas het dienstverband direct stopzetten. In alle andere situaties moet je werkgever dus altijd een of meerdere geldige redenen voor ontslag hebben. Maar eh, wanneer mag je dan wel en niet ontslagen worden? Check hier geldige en ongeldige redenen voor ontslag:


Geldige redenen voor ontslag Ongeldige redenen voor ontslag
Bedrijfseconomische redenen Minder dan 2 jaar ziekte
Reorganisatie, bedrijfssluiting of verhuizing Te weinig gedaan aan re-integratie
Langer dan 2 jaar ziekte Zwangerschap
Regelmatige ziekmeldingen Lidmaatschap van ondernemingsraad
Onvoldoende functioneren Dienstplicht in land van herkomst
Ongeschikt voor het werk Discriminatie
Onbehoorlijk gedrag Ouderschapsverlof op willen nemen
Illegaal verblijf in Nederland Lidmaatschap van vakbond of politieke partij
Gewetensbezwaren tegen werkzaamheden Bedrijf wordt overgenomen
Verstoorde arbeidsrelatie Niet op zondag willen werken

Let ook op als je werkgever wél een geldige reden voor ontslag heeft. In veel situaties is ie namelijk verplicht om eerst te proberen om jou te herplaatsen in een andere functie. Bijvoorbeeld als je deels arbeidsongeschikt bent. Ook als je onvoldoende presteert moet je eerst de kans krijgen om jezelf te verbeteren tijdens een verbetertraject. Lukt dit niet? Dan mag je ontslagen worden.

Ik ben ontslagen, waar heb ik recht op?

Gelukkig kom je niet volledig zonder moneys te zitten als je ontslagen wordt. In veel situaties is het ontslagen worden namelijk niet (compleet) jouw schuld. Daarom heb je meestal recht op:

Was ontslagen worden wel jouw schuld, bijvoorbeeld omdat je je slecht gedroeg? Dan kan het dat je rechten op een WW-uitkering en vergoeding vervallen. Je moet wel altijd netjes uitbetaald worden voor de uren die je hebt gewerkt.

Wat te doen bij ontslag?

‘Ik ben ontslagen, wat nu?’ No worries, je bent niet de enige die zich dit afvraagt. Er komt flink wat op je af als je ontslagen wordt. Onze tip: houd je hoofd koel, denk goed na en zet niet zomaar overal een handtekening onder. Doorloop in ieder geval deze stappen als je ontslagen gaat worden:

Stap 1: Check je contract

Waar je recht op hebt en of je überhaupt zomaar ontslagen mag worden, ligt aan het type contract dat je hebt. Zo mag je werkgever alleen een tijdelijk contract tussentijds opzeggen met een geldige reden en toestemming van het UWV. Een tijdelijk contract niet verlengen mag altijd, ook zonder reden.

Heb je een vast contract? Die mag je werkgever alleen beëindigen met een geldige reden. Met een oproepcontract zijn je rechten afhankelijk van het type contract. Check ze in onze artikelen over het 0-urencontract en min-maxcontract.

Stap 2: Bekijk het ontslagvoorstel

Als jouw werkgever je wilt ontslaan, moet je akkoord gaan met het voorstel. Bijvoorbeeld door een vaststellingsovereenkomst te tekenen. Maar dat hoef je niet zomaar te doen. Er is altijd ruimte om te onderhandelen, bijvoorbeeld over de hoogte van de ontslagvergoeding. Denk dus goed na voor je je krabbeltje zet. Vind je dat je onterecht ontslagen wordt? Of dat je een hogere vergoeding verdient? Dan is het slim om juridische hulp in te schakelen. Je werkgever moet in deze situatie namelijk toestemming vragen aan het UWV of de kantonrechter voordat je ontslagen kunt worden. Vraag je wel af of dit de moeite waard is, want dan volgt er een flinke procedure.

Stap 3: Dubbelcheck je rechten

Ga je akkoord met het ontslagvoorstel? Check dan ook goed waar je recht op hebt. Controleer bijvoorbeeld hoelang de opzegtermijn is, wanneer je de transitie- of ontslagvergoeding krijgt en hoeveel vakantiedagen je nog over hebt. Vaak kun je met je werkgever overleggen of je deze dagen mag opnemen of moet laten uitbetalen.

Stap 4: Op zoek naar een nieuwe baan

Zo, dat hoofdstuk is afgesloten, op naar een nieuwe. Nu je weg bent bij je vorige job is het tijd om op banenjacht te gaan. Check vlug onze tips om een nieuwe baan te scoren of neem eens een kijkje bij onze vacatures. Wie weet staat er wel wat moois tussen.

Key takeaways

  • Ontslagen worden kan alleen met een geldige reden, zoals onvoldoende functioneren na een verbetertraject of bedrijfseconomische redenen.
  • Je mag alleen in je proeftijd ontslagen worden zonder reden, of wanneer je tijdelijk contract afloopt.
  • Meestal heb je recht op een WW-uitkering, transitie- of ontslagvergoeding en loondoorbetaling tot de ontslagdatum als je ontslagen wordt.
  • Check altijd eerst je rechten en de procedure van ontslagen worden in je contract.
  • Kijk daarna of je akkoord wilt gaan met het ontslagvoorstel. Vaak kun je nog onderhandelen over de hoogte van je ontslagvergoeding.
  • Word je ontrecht ontslagen? Schakel dan juridische hulp in.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Wat te doen als je wordt ontslagen?

  • Check altijd goed in je contract wat jouw rechten zijn en of je zomaar ontslagen mag worden. Bekijk daarna het ontslagvoorstel van je werkgever, onderhandel eventueel over de hoogte van je ontslagvergoeding en besluit of je wel of niet akkoord gaat.

  • Kan ik zomaar ontslagen worden?

  • Dat kan alleen in je proeftijd of wanneer je tijdelijke contract afloopt. Daarnaast kun je alleen op staande voet ontslagen worden in extreme situaties. In alle andere gevallen moet je werkgever een geldige reden hebben voor je ontslag.

  • Waar heb ik recht op bij ontslag?

  • Dat ligt eraan. Als je ontslagen wordt, heb je meestal recht op een WW-uitkering en ontslag- of transitievergoeding. Neem je zelf ontslag? Dan vervalt dit recht.