Help, je werkgever stelt voor om je dienstverband te beëindigen. Het angstzweet breekt je uit en je knieën trillen, want wat gaat er nu met je gebeuren? Gelukkig komt hierl een vaststellingsovereenkomst bij kijken, die ervoor zorgt dat er geen juridisch gedoe ontstaat. Wil je weten hoe deze overeenkomst in elkaar zit en waar je op moet letten voordat je ’m ondertekent? In dit artikel komt het allemaal voorbij.
Wat is een vaststellingsovereenkomst?
Een vaststellingsovereenkomst (VSO) is een schriftelijke overeenkomst tussen jou en je werkgever waarin staat dat jullie beiden akkoord gaan met je ontslag met wederzijds goedvinden. Een belangrijk document, want zonder een VSO kun jij je recht op een WW-uitkering verliezen. Na jouw ontslag bepaalt het UWV namelijk of je recht hebt op een uitkering. Wanneer het niet duidelijk is wie het ontslag heeft ingediend of opgevraagd, keurt het UWV je aanvraag af en moet je zonder centen door.
Verschil vaststellingsovereenkomst en beëindigingsovereenkomst
Een vaststellingsovereenkomst en een beëindigingsovereenkomst worden vaak met elkaar verward. Toch zijn de twee verschillend. Een vaststellingsovereenkomst is een officieel wettelijk document met specifieke regels die je moet volgen. Een beëindigingsovereenkomst is dat niet, dus daarmee hebben zowel jij als je werkgever meer vrijheid om afspraken te maken die bij jullie situatie passen.
Wat moet er in een vaststellingsovereenkomst staan?
Voor je een vaststellingsovereenkomst gaat tekenen, is het belangrijk om te weten wat er allemaal in zo’n overeenkomst staat. We zetten de onderdelen van een VSO voor je op een rij:
- naam en adres van werknemer en werkgever;
- dat de werkgever het initiatief heeft genomen voor het ontslag zonder een dringende reden;
- einddatum van het dienstverband;
- afspraken over de transitievergoeding en eindafrekening, inclusief vakantiedagen en vakantiegeld;
- eventuele afspraken over een concurrentie-, relatie- of geheimhoudingsbeding;
- dat beide partijen het eens zijn met het beëindigen van het dienstverband;
- finale kwijting vaststellingsovereenkomst.
Finale wat? Finale kwijting betekent dat jij en je werkgever niets meer van elkaar kunnen eisen na het tekenen van de vaststellingsovereenkomst.
Vaststellingsovereenkomst bij ontslag: rechten en plichten
Het tekenen van een vaststellingsovereenkomst is een grote stap. Hiermee neem je afscheid van je huidige werkgever, misschien wel voor altijd. Maar wat als je je toch bedenkt? Kun je dan nog terug? En is het tekenen van zo’n overeenkomst eigenlijk wel slim? Jij hebt vragen, wij de antwoorden. Dit zijn jouw rechten en plichten als je een vaststellingsovereenkomst gaat tekenen:
- Je bent niet verplicht om de VSO te tekenen. Als je niet tevreden bent met de inhoud of voorwaarden, hoef je de vaststellingsovereenkomst dus niet te ondertekenen.
- Jouw werkgever mag je niet onder druk zetten om te tekenen. Je hebt recht op voldoende bedenktijd, meestal is dat 1-2 weken.
- Als je de overeenkomst niet tekent, kan je werkgever alsnog proberen om je te ontslaan via het UWV of de kantonrechter.
- Je kunt met behulp van een mediator of advocaat zelf ook een tegenvoorstel doen of een onderhandeling starten over de voorwaarden van je vaststellingsovereenkomst.
- Heb je toch getekend, maar heb je spijt? Dan heb je nog 14 dagen bedenktijd om de vaststellingsovereenkomst ongedaan te maken.
Voor- en nadelen van een vaststellingsovereenkomst
Inmiddels is het wel duidelijk, als het om ontslag met wederzijds goedvinden gaat kom je niet om een vaststellingsovereenkomst heen. Maar is dat eigenlijk zo erg? Let’s see: we wegen de voor- en nadelen van een vaststellingsovereenkomst voor je af.
Voordelen van een vaststellingsovereenkomst
- Het scheelt tijd en geld omdat je werkgever geen officiële procedure hoeft te starten bij het UWV of een kantonrechter.
- Je kunt onderhandelen over hoe je weggaat bij je baan en zo krijg je vaak een betere deal dan wanneer het UWV of een kantonrechter over jouw ontslag gaat.
- Meestal krijg je een lekkere ontslagvergoeding als je akkoord gaat met de afspraken.
- Het voorkomt ruzie en stress tussen jou en je baas.
- Je mag binnen een paar weken toch nog van gedachten veranderen.
Nadelen van een vaststellingsovereenkomst
- Wanneer je werkgever de vaststellingsovereenkomst niet goed invult, kun je je recht op een WW-uitkering kwijtraken. Let hier dus altijd goed op.
- Misschien voel je je onder druk om snel te beslissen en zo slechte voorwaarden accepteren. Laat je vooral niet opjagen, want je hebt 1-2 weken bedenktijd.
Key takeaways
- Een vaststellingsovereenkomst (VSO) is een schriftelijke overeenkomst tussen jou en je werkgever waarin jullie beiden akkoord gaan met het beëindigen van je dienstverband.
- Belangrijke onderdelen van een VSO zijn onder andere de einddatum van het dienstverband en afspraken over vergoedingen.
- Bij het tekenen van een VSO heb je als werknemer verschillende rechten, zoals voldoende bedenktijd en de mogelijkheid om te onderhandelen of een tegenvoorstel te doen.
- Een VSO biedt verschillende voordelen: je vermijdt conflicten met je werkgever en hebt meer onderhandelingsruimte.
- Een VSO heeft ook nadelen, in sommige gevallen heb je bijvoorbeeld geen recht op een WW-uitkering.
Tijd om te solliciteren
Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.
Veelgestelde vragen
-
Wat is een vaststellingsovereenkomst?
-
Wanneer gebruik je een vaststellingsovereenkomst?
-
Wat staat er in een vaststellingsovereenkomst?
Een vaststellingsovereenkomst (VSO) is een schriftelijke overeenkomst waarin jij en je werkgever afspraken maken om jouw arbeidscontract te beëindigen.
Een vaststellingsovereenkomst wordt gebruikt wanneer jij en je werkgever akkoord gaan om het dienstverband te beëindigen. In de overeenkomst leggen jullie de onderlinge afspraken vast.
Een VSO bevat de volgende punten: namen en adressen van werknemer en werkgever, reden voor het ontslag, einddatum van het dienstverband, afspraken over vergoedingen en eventuele bedingen, en overeenstemming tussen beide partijen over het beëindigen van het dienstverband.