360 graden feedback: zo zet je het in op een goede manier

Een van de bekendste feedbackmethodes is 360 graden feedback. Misschien past jouw manager ’m wel toe op je werk en heb je zelf al eens op deze manier feedback gegeven of ontvangen. Maar of je er nu wel of geen ervaring mee hebt, er komen zowel positieve als negatieve punten kijken bij deze methode. Daarom is het belangrijk op een goede manier om te gaan met 360 graden feedback. Op YoungCapital ontdek je hoe. Toe aan een (nieuwe) baan waarbij je kunt werken aan je feedback skills? Dat regel je ook makkelijk via onze website.

Wat is 360 graden feedback?

Weleens van gehoord, 360 graden feedback? Waarom wordt deze methode eigenlijk gebruikt? Deze vorm van feedback geven wordt vaak ingezet om een compleet beeld van een medewerker te krijgen. Je krijgt bij deze methode namelijk niet alleen feedback van je leidinggevende, maar ook van andere betrokkenen. Denk aan je directe collega’s, andere managers en soms zelfs klanten. Daarnaast feedback je ook jezelf. Hoe dit er in de praktijk uitziet? Vaak stuurt je leidinggevende een formulier uit dat betrokkenen moeten invullen. Vervolgens gebruikt diegene de antwoorden tijdens een coachingsgesprek.

Voorbeelden van een 360 graden feedback formulier

Als jouw team werkt volgens de 360 graden feedback methode, vul je regelmatig zo’n formulier in. Vaak is dit een lijst met competenties waarvoor je jouw collega (en jezelf) een score geeft. Je geeft bijvoorbeeld aan of je vindt dat diegene goed samenwerkt, of hier nog in kan verbeteren. Daarbij is vaak ruimte om je score toe te lichten. Op Jobbird vind je een voorbeeld van een 360 graden feedback formulier.

Voordelen van 360 graden feedback

Werkgevers zien 360 graden feedback als een handige manier om een compleet beeld te krijgen van de medewerker. Maar welke voordelen kan het jou opleveren?

  • Je krijgt feedback vanuit verschillende invalshoeken en werkt daarom sneller aan je persoonlijke ontwikkeling.
  • Omdat je ook zelf het feedbackformulier invult, vorm je een beeld van jezelf en check je of dat overeenkomst met het beeld van anderen.
  • Je komt erachter hoe collega’s jou zien en krijgt daardoor de kans om aan jouw positie in het team te werken.

Valkuilen van 360 graden feedback

Niets is perfect, en ook over 360 graden feedback zijn best wat negatieve ideeën. Welke valkuilen zijn dit?

1: De feedback wordt gezien als objectief

En da’s natuurlijk niet waar. Feedback is altijd subjectief. Als je door zes mensen wordt beoordeeld betekent dat zes subjectieve beoordelingen, in plaats van één grote objectieve. Zelfs als er overeenkomsten zijn, kun je 360 graden feedback niet zien als feit.

2: Persoonlijke voorkeur en vriendschappen

Je kunt het je vast voorstellen: je wilt je leuke collega graag een handje helpen. Daarom geef je diegene positieve feedback. En dan verwacht je natuurlijk ook positieve feedback terug. Beetje jammer als je eigenlijk wilt dat de beoordelingen eerlijk zijn.

3: Functioneringsgesprek

Word 360 graden feedback toegepast in een functioneringsgesprek? Dan heb je misschien niet zo snel de neiging in je eigen feedback je zwakke punten te noemen. Want straks maakt dit de kans op salarisverhoging kleiner. Zonde, want zo draagt de methode niet bij aan je persoonlijke ontwikkeling en gaat het ineens over iets heel anders.

4: Vergelijken met het verleden

Soms pak je er een oud 360 graden feedback formulier bij. Niet gek, want natuurlijk ben je nieuwsgierig of je vooruit bent gegaan. Maar eigenlijk gaat deze methode om vooruitgang. Je focust op waar je naartoe wilt, niet op hoe het een jaar geleden ging.

5: Slechte teamsfeer

Gaat het niet zo lekker in het team? Dan kan de 360 graden feedback methode de negatieve sfeer versterken. In het ergste geval gebruiken collega’s het om elkaar anoniem onderuit te halen.

Tips bij het geven van 360 graden feedback

Je kunt een persoonlijke voorkeur of afkeer hebben voor 360 graden feedback. Maar tenzij je manager bent, bepaal je niet zelf welke feedbackmethode er gebruikt wordt op je werkplek. Wat je wél kunt doen is ervoor zorgen dat de feedback vanuit jou goed gaat. Daarom geven we je een aantal tips bij het invullen van een 360 graden feedback formulier.

1: Wees altijd eerlijk

Hoe bang je ook bent om een goede band met een collega op het spel te zetten, een eerlijke beoordeling is voor iedereen beter. Zo help je de ander écht met de persoonlijke ontwikkeling.

2: Leg je beoordeling uit

Meestal krijg je in het formulier de ruimte om je mening uit te leggen. Maak hier zo veel mogelijk gebruik van. Een cijfertje zegt namelijk een stuk meer als je er een concreet voorbeeld bij geeft. Zo onderbouw je jouw mening en begrijpt de ander je sneller.

3: Praat met je manager

Zijn de vragen in het feedbackformulier onduidelijk? Of heb je andere problemen met de methode? Geef dit dan altijd aan bij je manager. Wie weet kunnen jullie samen tot een oplossing komen om de methode te verbeteren.

4: Focus ook op de sterke punten

Misschien heb je de neiging alleen je negatieve beoordelingspunten toe te lichten. Maar vergeet niet om aandacht te besteden aan de sterke punten van je collega. Dan voelt diegene zich vast een stuk gemotiveerder. Want wat is er nou fijner dan je sterke punten nóg meer verbeteren?

5: Neem je tijd

Heel belangrijk: neem genoeg tijd voor het invullen van een 360 graden feedback formulier. Lees de vragen aandachtig door, vraag eventueel om verduidelijking en denk goed na over een eerlijk en bruikbaar antwoord.

Wil je in een andere omgeving meer leren over jouw talenten? Check dan eens de YoungCapital Talent Trip.

Veelgestelde vragen

  • Wat is een 360 graden feedback?

  • Dit een feedbackmethode waarbij je niet alleen feedback krijgt van je leidinggevende, maar ook van andere mensen in je werkomgeving. Denk aan andere managers, collega’s en klanten.

  • Ik voel me niet prettig bij 360 graden feedback. Wat nu?

  • Praat erover met je leidinggevende, misschien kunnen jullie samen tot een oplossing komen. Werkt de feedbackcultuur bij jouw huidige werkgever echt niet voor jou? Misschien scoor je dan wel een leuke nieuwe baan via YoungCapital.

  • Werkt 360 graden feedback?

  • Zolang de methode goed en op het juiste moment wordt ingezet. Er zijn namelijk meerdere valkuilen waar je op moet letten bij deze feedbackmethode. Je leest hier tips over op deze pagina.

Alles over persoonlijke ontwikkeling