FUNCTIONERINGSGESPREK

Een functioneringsgesprek is een toekomstgericht gesprek tussen jou en je leidinggevende. Tijdens het functioneringsgesprek hebben jullie het over hoe jij je werkt doet, maar ook over de onderlinge samenwerking. Je bespreekt wat de verbeterpunten zijn en hoe jullie hier aan kunnen werken. Vervolgens maken jullie hier concrete afspraken over. Wil je weten hoe je functioneringsgesprekken zo goed mogelijk kunt voeren? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Werk jij via YoungCapital?

Ben jij uitzendkracht via YoungCapital en heb jij een vraag over jouw geldzaken, reiskosten of contract? Check dan onze FAQ’s!

Wil jij eerst een leuke baan vinden voordat je aan salaris denkt? Neem dan alvast een kijkje bij onze vacatures.

Wat is een functioneringsgesprek?

Je hebt misschien weleens een functionerings- of beoordelingsgesprek gevoerd. Tijdens het beoordelingsgesprek (ook wel evaluatiegesprek) beoordeelt jouw leidinggevende jou op je werkprestaties. De feedback komt van één kant. Daarover lees je meer onderaan de pagina. Het doel van een functioneringsgesprek is een gelijkwaardig gesprek waarin zowel jij als jouw leidinggevende elkaar feedback geven. Wat gaat er goed? Wat zijn de knelpunten in jouw werkzaamheden of binnen jouw team? En: hoe rock jij jouw job straks nog beter? Onderwerpen die in een functioneringsgesprek aan bod kunnen komen zijn:

  • jouw functioneren;
  • de samenwerking binnen jouw team;
  • de samenwerking tussen jou en jouw leidinggevende;
  • de knelpunten en bijbehorende oplossingen;
  • de werkomstandigheden;
  • jouw toekomstplannen.

Geeft jouw leidinggevende jou feedback waar je niet veel mee kunt? Vraag dan vooral om uitleg en voorbeelden. Zo kun je goed aan deze verbeterpunten werken. Daarnaast heb jij misschien wel een reden waarom je sommige dingen op een bepaalde manier aanpakt. Zo kun je langer doen over een opdracht, omdat het meer tijd kost of moeilijker is dan je had verwacht. Door dit te bespreken, kan jouw leidinggevende je beter begrijpen. Doe andersom hetzelfde. Vind jij bijvoorbeeld dat jouw leidinggevende je te weinig betrekt bij zijn of haar beslissingen? Dan kun je aangeven in welke situatie je graag eerder betrokken wilde worden en waarom.

Wat is een voortgangsgesprek?

Soms ontstaat er wat verwarring over deze twee begrippen. Maar eigenlijk hebben een functioneringsgesprek en voortgangsgesprek dezelfde betekenis. Een voortgangsgesprek is dus een gesprek dat is bedoeld om de voortgang van het werk van een medewerker te bespreken. De leidinggevende voert regelmatig zo'n gesprek met zijn of haar medewerkers.

Hoe bereid je je goed voor op een functioneringsgesprek?

Met de volgende functioneringsgesprek tips kun jij je goed voorbereiden op het functioneringsgesprek.

Vraag van tevoren wat je van het gesprek kunt verwachten

Heb je nog nooit een functioneringsgesprek gehad en wil je graag weten wat je kunt verwachten? Je kunt aan jouw leidinggevende vragen welke onderwerpen aan bod komen. Zo kun jij je goed voorbereiden en kom je beslagen ten ijs.

Bedenk welke onderwerpen jij graag wilt bespreken

Misschien wil je een cursus volgen of wil je het juist hebben over de hoge werkdruk. Ga na welke onderwerpen jij belangrijk vindt en maak een lijstje van wat je wilt vertellen. Zo weet je zeker dat je tijdens het gesprek, in the heat of the moment, niks vergeet.

Denk na over jouw functioneren

Hoe kijk je tegen jezelf als medewerker aan? Wat ging de afgelopen tijd goed? Benoem tijdens het gesprek verschillende prestaties die je geleverd hebt. Misschien zijn de targets met jouw verkoopskills wel een fluitje van een cent, of ben jij de Speedy Gonzales van het magazijn. Maar wees in een functioneringsgesprek ook kritisch op jezelf. Wat ging minder goed? Weet je van jezelf dat je bijvoorbeeld wel wat gestructureerder zou kunnen werken? Of dat je snel afgeleid wordt? Benoem het gerust in je functioneringsgesprek. Samen met je leidinggevende kun je vervolgens bespreken wat jij nodig hebt om jouw verbeterpunten aan te pakken.

Hoe gaat de samenwerking met jouw leidinggevende?

Zijn er dingen in de samenwerking met je leidinggevende die je anders zou willen zien? Spreek uit wat je graag wilt. Vind je bijvoorbeeld dat de communicatie niet helemaal lekker loopt, is de werkdruk te hoog of zou je graag iets meer vertrouwen willen? Dan kun je het daar in een functioneringsgesprek over hebben.

Tips voor jouw functioneringsgesprek: gebruik het functioneringsgesprek niet als een moment om al jouw opgekropte frustratie op tafel te gooien. Het is namelijk goed om meteen aan de bel te trekken als je in je dagelijkse werk ergens tegenaan loopt. Daarnaast is het functioneringsgesprek niet bedoeld om te gebruiken als klaaguurtje. Breng jouw opmerkingen dus niet als klacht, maar probeer het zo te formuleren dat je graag samen een oplossing of vervolgstap bedenkt.

Werk je fijn samen met je collega’s?

Hoe verloopt de communicatie? Hoe val jij in de groep? En hoe is de verdeling van het werk? Tijdens het functioneringsgesprek kun je eerlijk vertellen of je blij bent binnen jouw team en of je tevreden bent met hoe het team presteert. Heb je verbeterpunten? Breng ze gerust in.

Bespreek jouw ambities

Wil je doorgroeien of je horizon verbreden? Vertel je leidinggevende wat je ambities zijn. Daarmee laat je zien dat jij je graag wilt blijven ontwikkelen en dat je nadenkt over de toekomst. Score! Misschien kun jij snel met nieuwe taken, of zelfs op een andere afdeling aan de slag. Zorg dat je vóór het gesprek nadenkt over hoe jij jouw doelen het beste kunt bereiken en hoe dit bijdraagt aan de doelen van het bedrijf. Zo maak je ze concreet en kan jouw leidinggevende je beter helpen om je ambities te realiseren.

Ga na tot welke afspraken je wilt komen

Vind je bijvoorbeeld dat jouw leidinggevende je te weinig betrekt? Dan kun je bijvoorbeeld afspreken dat jullie tweewekelijks samen gaan zitten om te bespreken welke projecten er lopen en welke werkzaamheden prioriteit hebben. Je kunt ook afspraken maken waardoor jij jouw werk beter kunt doen. Wil je een cursus volgen? Of vaker in een stilteruimte zitten als je je niet kunt concentreren? Bepaal voor je gesprek tot welke afspraken je zou willen komen.

Blik terug op eerder gemaakte afspraken

Heb je met jouw leidinggevende eerder afspraken gemaakt tijdens een functioneringsgesprek? Dan is het een goed moment om voor je volgende functioneringsgesprek na te gaan of jullie je aan deze afspraken hebben gehouden. Zijn er afspraken waar niet veel van terecht is gekomen? Bespreek hoe dit komt en hoe je ervoor kunt zorgen dat ze de komende tijd wél nagekomen worden.

Wat is het verschil tussen een functioneringsgesprek en een beoordelingsgesprek?

Het beoordelingsgesprek en het functioneringsgesprek lijken erg op elkaar, maar er is een belangrijk verschil.

In tegenstelling tot een functioneringsgesprek, waarin zowel jij als je leidinggevende aan het woord komen en de rollen gelijkwaardig zijn, is een beoordelingsgesprek eenrichtingsverkeer. Alleen jouw leidinggevende geeft zijn of haar mening over jouw prestaties. Dat is het grootste verschil tussen een beoordelingsgesprek en functioneringsgesprek. Vaak zit er een gevolg aan een beoordelingsgesprek. Is jouw leidinggevende bijvoorbeeld heel blij met jou? Dan krijg je misschien wel een salarisverhoging of meer verantwoordelijkheden. Vindt je leidinggevende juist dat je niet goed genoeg presteert? Dan kun je bijvoorbeeld een waarschuwing krijgen.

Wil je nog meer weten over functioneringsgesprekken? Bekijk dan dit artikel over functioneringsgesprekken op Jobbird.

Klaar om te solliciteren!

Voordat jij aan de slag kunt met onze functioneringsgesprek tips, heb je eerst een baan nodig. Bekijk ons aanbod vacatures en start met solliciteren.

Alles over Persoonlijke ontwikkeling