Vaardigheden, competenties, skills, kwaliteiten, sterke punten … je krijgt allerlei termen naar je hoofd geslingerd als je op zoek bent naar een nieuwe baan. Bijvoorbeeld tijdens je sollicitatiegesprek of zelfs al in de vacaturetekst. We snappen het best als je hiervan in de war raakt. Maar eigenlijk zijn vaardigheden handige hulpmiddelen die je aan een leuke job kunnen helpen. Natuurlijk moet je dan eerst weten hoe. En wij zouden YoungCapital niet zijn als we je dat niet in normale taal zouden uitleggen. Al klaar om je skills te gebruiken in de sollicitatiestrijd? Dan wachten er allerlei toffe banen op jou in ons vacatureaanbod.
Wat zijn vaardigheden?
Vaardigheden zijn termen die je vaak in de functie-eisen van een vacature ziet staan. Om kunnen gaan met een bepaalde programmeertaal of specifieke grafische software, bijvoorbeeld. Simpel gezegd zijn vaardigheden activiteiten waar iemand goed in is. In principe geldt hierbij: hoe meer ervaring je opdoet, hoe beter je erin wordt.
Meestal onderscheiden we - gestolen uit het Engels - hard skills van soft skills. Hard skills zijn concrete, vaak beroepsspecifieke vaardigheden. Denk aan het beheersen van een taal of het besturen van een heftruck. Soft skills daarentegen pas je toe op ieder beroep, zoals feedback geven en conflictbeheersing.
Wat is het verschil tussen competenties en vaardigheden?
De termen ‘competenties’ en ‘vaardigheden’ worden vaak door elkaar gebruikt, maar het zijn eigenlijk twee andere dingen. Waar vaardigheden door ervaring worden opgedaan, zijn competenties al ontwikkeld vanaf je kindertijd en worden ze minder naarmate je ouder wordt. Je kunt ze trainen, maar (meestal) niet vanaf nul aanleren. Vaak gaan vaardigheden en competenties samen, of valt een vaardigheid onder een bepaalde competentie.
Zo is je geheugen een competentie, maar de Franse taal is een vaardigheid. Een goed geheugen kun je niet aanleren, alleen trainen. Maar je hebt wél een goed geheugen nodig om de Franse taal from scratch te leren. Nog een voorbeeld: taalvaardigheid is een competentie die je vanaf je kindertijd ontwikkelt. Deze competentie heb je nodig voor de vaardigheid presenteren, die je kunt aanleren.
Let wel op: hoewel we hier een verschil tussen vaardigheden en competenties aangeven, kom je de termen nog steeds als synoniemen tegen. Bedenk dus altijd goed of het gaat om een vaardigheid die je vanaf het begin kunt aanleren of een aangeboren skill die je alleen kunt trainen.
Voorbeelden van vaardigheden
Hoe we het ook uitleggen, ‘vaardigheden’ blijft een best vaag begrip. Daarom kunnen voorbeelden je helpen een beter beeld te vormen. Let wel op: er bestaan zoveel verschillende vaardigheden dat we die lang niet allemaal in een lijst kunnen zetten. Daarom noemen we een paar voorbeelden van vaardigheden en de bijbehorende categorieën.
Vaardigheden op je cv
Bedrijven gebruiken vaardigheden om aan te geven aan welke eisen hun potentiële nieuwe medewerkers moeten voldoen. Zo zie je in vacatures vast wel eens staan dat je als horecamedewerker Engels moet beheersen of als developer om moet kunnen gaan met de programmeertaal C++.
Onze tip: speel hier op in en maak een aparte sectie voor vaardigheden op je cv. In onze cv-voorbeelden zie je hoe dat er ongeveer uitziet. Overdrijf natuurlijk niet, want een lijst op je cv met twintig vaardigheden komt al snel ongeloofwaardig over. Kies dus de skills die écht jou zijn. En denk alvast goed na over hoe jij deze gaat uitleggen in je sollicitatiegesprek.
Meer weten over het ontdekken en trainen van je vaardigheden? Dat doe je met de Talent Trip van YoungCapital.
Veelgestelde vragen
-
Wat zijn voorbeelden van vaardigheden?
-
Welke vaardigheden moet je hebben?
-
Wat is het verschil tussen competenties en vaardigheden?
Er zijn veel voorbeelden van vaardigheden, van programmeren tot aan feedback geven. Je vindt er een aantal op deze pagina.
Dat verschilt per baan. In de functie-eisen van de vacatures lees je welke skills je sowieso moet beheersen om in aanmerking te komen voor de job.
De termen gaan vaak samen en worden door elkaar gebruikt. Competenties zijn grote aspecten van je brein of persoonlijkheid die je van kinds af aan ontwikkelt, zoals je geheugen. Vaardigheden leer je in de loop van je leven, zoals auto rijden of een nieuwe taal.