In online carrièregidsen en vacatureteksten kom je deze term wel eens tegen: didactische vaardigheden. Belangrijk zijn ze zeker, maar wat houden deze skills precies in en waar gebruik je ze voor? Kun je ze ook trainen? YoungCapital laat je niet langer in het duister tasten en legt het allemaal uit. We geven je ook nog eens wat voorbeelden van didactische vaardigheden en handige tips en tricks. Zo rock jij in het vervolg elke training of cursus.
Wat zijn didactische vaardigheden?
De betekenis van didactische vaardigheden is simpel: de vaardigheden die nodig zijn om anderen iets te leren. Onbewust doen we dit al, omdat we continu leren van en kennis doorgeven aan een ander. De ene dag leer je hoe je een fietsband repareert, de andere dag vertel je iemand hoe je pasta kookt. Maar anderen iets aanleren is makkelijker gezegd dan gedaan, want je wilt natuurlijk dat mensen je begrijpen, vooral als je docent of coach bent.
Stel bijvoorbeeld dat je een BHV-cursus geeft en je wilt laten zien hoe je de heimlichgreep doet. Ten eerste moet je de kennis in huis hebben, maar je moet ook weten hoe je anderen deze greep leert. Dat zijn je didactische vaardigheden. Wat daarbij ook belangrijk is? Evaluatie en feedback.
Voorbeelden van didactische vaardigheden
Misschien is het nog niet helemaal duidelijk wat didactische vaardigheden nou precies zijn. Ja, bij didactische vaardigheden gaat het om hoe je kennis deelt met een ander, maar welke soorten skills komen erbij kijken? Hier zijn een aantal voorbeelden van didactische vaardigheden:
- Je legt de theorie en praktijk duidelijk uit.
- Presenteren en de aandacht van de klas erbij houden: voor jou geen probleem.
- Je inspireert de klas en maakt ze enthousiast.
- Je maakt lessen interactief door vragen te stellen aan de klas.
- Je hebt kennis van andere leerstijlen en gebruikt bijvoorbeeld visuele hulpmiddelen.
- Je biedt interessante uitdagingen.
- Je kunt goed omgaan met weerstand.
- Je geeft makkelijk duidelijke en waardevolle feedback.
Natuurlijk is dit niet alles en zijn er meerdere soorten didactische vaardigheden. En net als met andere vaardigheden zijn er valkuilen waar je voor moet oppassen. Hoe let je daarop? Bekijk hieronder wat voorbeelden:
- Kom je kennis tekort? Pak wat boeken erbij, volg een cursus en fris je geheugen op.
- Neem je tijd om dingen uit te leggen en ga na of mensen je lesstof begrijpen.
- Doe je niet anders voor dan je bent.
- Neem feedback niet persoonlijk en gebruik het juist als een leermoment.
Hoe werk je aan je didactische vaardigheden?
Didactische vaardigheden komen niet zomaar uit de lucht vallen. Nou ja, deels wel. Vaak weten we van nature al hoe we onze kennis delen met anderen, maar dat betekent niet dat iedereen zomaar voor de klas kan staan. Gelukkig kun je didactische kwaliteiten aanleren. Hoe? Via onze Talent Trip, maar de volgende tips zijn ook handig:
1. Stel je leerdoelen vast
Werk niet uit het niets en stel een aantal concrete leerdoelen vast. Vraag jezelf af waarom je didactische vaardigheden nodig hebt en bepaal wat je wilt bereiken binnen een bepaalde tijd. Maar bedenk ook hoe je het gaat aanpakken. Een handige tool om te gebruiken is de SMART-methode. Daarmee maak je je doelen specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden en krijg je een helder beeld van wat je wilt bereiken. Deze methode past bovendien makkelijk in je persoonlijk ontwikkelingsplan (POP).
2. Volg trainingen en cursussen
Als je 'didactische vaardigheden cursus' in Google tikt, merk je al hoeveel opleidingsmogelijkheden er zijn. Tijdens deze cursussen leer je binnen een paar maanden wat goed onderwijs betekent en ontdek je in no time jouw stijl van lesgeven. Ook handig: gebruik zo'n training voor didactische vaardigheden als je bijvoorbeeld zelf een cursus gaat geven of plant om als zij-instromer in het onderwijs te werken.
3. Geef en ontvang feedback
Feedback is een van de belangrijkste leermomenten in je carrière of persoonlijke leven. Je merkt misschien zelf niet hoe het met je didactische vaardigheden zit, maar leerlingen of andere mensen in je omgeving kunnen daar wel wat over zeggen. En dit gaat natuurlijk in twee richtingen, want jij ziet bij anderen weer hun valkuilen en pluspunten. Met feedback word je bewust van je tips en tops en bepaal je welke dingen je anders moet aanpakken. Leren van feedback, zodat je beter kunt lesgeven aan een ander? De cirkel is compleet.
Benieuwd op welke andere manieren je didactische vaardigheden kunt aanleren? Geef je leerdoelen aan bij je werkcoach, manager of loopbaanadviseur. Die helpt je dan verder bij het halen van jouw doelen, bijvoorbeeld door je in te schrijven bij trainingen. Een andere optie? Meedoen aan onze Talent Trip. Dan krijg je ook iets mee van allerlei andere skills, zoals communicatieve vaardigheden en sociale vaardigheden. Dat klinkt als een win-win.
Veelgestelde vragen
-
Wat zijn didactische vaardigheden?
-
Kun je didactische vaardigheden aanleren?
De betekenis van didactische vaardigheden is: de manier waarop je kennis overbrengt aan anderen. Deze skills gebruik je in het dagelijks leven en in het onderwijs.
Tuurlijk kan dat. Online vind je meer dan genoeg trainingen en cursussen voor didactische vaardigheden. Denk ook zeker na over onze 7-daagse Talent Trip, waarmee je naast didactische kwaliteiten ook allerlei andere persoonlijke skills leert.