Fiets van de zaak

Dé nieuwe trend: een fiets van de zaak. Zo’n fiets gebruik je voor woon-werkverkeer, zodat je lekker uitgewaaid op je werk aankomt. En het goede nieuws is: in 2020 is de fietsregeling van de Belastingdienst veranderd, wat gunstig is voor zowel jou als je werkgever. De overheid ziet namelijk het liefst iedereen met een fiets van de zaak, want dat is goed voor het milieu én de volksgezondheid. Het aanschaffen van een fiets via je werkgever is in 2020 daarom een stuk makkelijker geworden.

Werk jij via YoungCapital?

Dan is jouw kans op een fiets van de zaak best klein. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, maar bij de meeste uitzendbaantjes krijg je een reiskostenvergoeding. Hoe dat precies zit, lees je op deze pagina.

Hoe werkt het fietsplan van de Belastingdienst?

Een nieuw fietsplan vanaf 2020, maar hoe werkt het dan precies? Daar komt-ie: je werkgever betaalt jouw fiets, en vaak ook de kosten voor reparatie en onderhoud. Jij gebruikt deze fiets voor woon-werkverkeer en komt dus voortaan met een work-out achter de rug op je werk aan. Mag je dan ook op die fiets naar de supermarkt? Zeker. Er is geen aparte privé regeling meer voor een fiets van de zaak, dus je kunt ook buiten werktijden lekker doortrappen.

Geldt deze regeling ook voor scooters en brommers? Helaas niet. Alleen fietsen, elektrische fietsen en speed-pedelecs kunnen als fiets van de zaak door. Ben je een kleine ondernemer of zzp’er? Dan zit je helemaal goed, want dan kun je zelf gebruikmaken van de regeling voor een fiets van de zaak!

Bijtelling voor een fiets van de zaak

Is een (elektrische) fiets van de zaak vanaf 2020 dus gratis voor werknemers? Niet helemaal. Je hebt namelijk te maken met een bijtelling. Dit is een bedrag dat je betaalt voor het privégebruik van je fiets. De bijtelling voor een fiets van de zaak is zeven procent per jaar over de consumentenprijs van de fiets. Dit bedrag komt bovenop je salaris, en daar betaal je dus belasting over. Dat betekent dat een fiets van de zaak jou maandelijks maar een paar euro extra kost.

En, hoe bereken je de bijtelling?

Bijvoorbeeld: 7 procent over een fiets van € 2.000,- is € 140,- bijtelling per jaar. Bij een jaarinkomen van € 35.000,- is dat € 58,- extra belasting per jaar. Dit betekent dat je € 4,83 bijtelling per maand betaalt voor je fiets van de zaak.

Let op: De werkgever kan jou een eigen bijdrage vragen voor een fiets van de zaak (ook vanaf 2020). Dan betaal je maandelijks dus wat meer. Maar, de bijtelling voor een (elektrische) fiets van de zaak kan juist ook helemaal betaald worden door de werkgever.

Elektrische fiets

Heb je een elektrische fiets? De elektriciteitskosten kun je helaas niet aftrekken van de bijtelling, maar de werkgever kan de kosten voor elektriciteit dan wel weer onbelast vergoeden. Hoeveel een fiets van de zaak jou dus maandelijks kost, hangt helemaal af van wat je afspreekt met je werkgever.

Fiets van de zaak en reiskostenvergoeding

Supergunstig dus, zo’n fiets, speed-pedelec of e-bike van de zaak. Jouw bovenbenen worden flink getraind én je draagt bij aan een groenere wereld; is weer goed voor je karmapunten. Maar, hoe zit het met een reiskostenvergoeding bij een fiets van de zaak? Ook dat hangt van jouw werkgever af. Hij of zij bepaalt namelijk zelf welke reiskosten er wel en niet worden vergoed. Zorg er daarom voor dat jullie duidelijke afspraken maken, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Leasefiets van de zaak

Niet alleen het aanschaffen van een fiets van de zaak is eenvoudiger geworden, het gebruikmaken van een leasefiets is vanaf 2020 ook heel gunstig. Als je least, ‘leen’ je als het ware een fiets bij een leasemaatschappij. Dit betekent dat jouw werkgever geen hoge aanschaf- en reparatiekosten heeft, maar dat er alleen een bepaald bedrag per maand wordt betaald aan de leasemaatschappij. Als werknemer spreek je samen met je werkgever af hoe je dit bedrag verdeelt. Bovendien betaal je, ook bij een leasefiets, zeven procent bijtelling voor privégebruik.

Heb je nog vragen over de nieuwe fietsregeling van 2020 van de Belastingdienst? Bijvoorbeeld over een leasefiets regeling of over een fiets van de zaak als zzp’er? Check dan deze pagina van de Rijksoverheid.

Alles over secundaire arbeidsvoorwaarden