Grote kans dat je er een hebt als je een kantoorwerk doet: een laptop van de zaak. Handig natuurlijk, maar de regels zijn niet altijd even duidelijk. Mag je bijvoorbeeld je werklaptop privé gebruiken en kan je werkgever meekijken op je laptop? En wat nou als er iets gebeurt met die peperdure laptop van de zaak? Wij vertellen het je allemaal.
Hoe krijg je een laptop van de zaak?
Doe jij je werk achter een computer? Dan biedt je werkgever je waarschijnlijk een laptop van de zaak aan als secundaire arbeidsvoorwaarde. En misschien krijg je ook wel een telefoon. Je baas is namelijk verplicht om je de spullen te geven die je nodig hebt om je werk te doen. En zo’n portable apparaat is wel zo handig in tijden van kantoortuinen met flexplekken en thuiswerken. Maar dat betekent meestal niet dat je de laptop cadeau krijgt. Er zijn verschillende constructies.
- Je krijgt een werklaptop in bruikleen. De laptop blijft dan van je werkgever, maar jij mag ’m gebruiken zolang je ’m nodig hebt voor je baan. Hiervoor teken je een bruikleenovereenkomst. Wanneer je het bedrijf verlaat, lever je de laptop weer in.
- Ja kunt belastingvrij een laptop kopen via je werkgever. Dit gaat via de werkkostenregeling. De laptop is dan echt van jou.
- Bring your own device. Je brengt je eigen laptop mee om op te werken en krijgt hiervoor een vergoeding van je werkgever.
Op welke manier jij een laptop van de zaak krijgt, hangt af van de afspraken in je cao, contract of het bedrijfsreglement.
Mag je je werklaptop privé gebruiken?
Misschien bevalt je laptop van de zaak zo goed dat je ’m het liefst ook in je eigen tijd gebruikt. Maar mag je een werklaptop wel privé gebruiken? Dat hangt af van het beleid van je werkgever. Sommige bedrijven verbieden privégebruik van de zakelijke laptop volledig, bijvoorbeeld vanwege veiligheidsredenen. Maar meestal is het geen probleem als je de werklaptop ook privé gebruikt. Er gelden dan vaak wel een paar voorwaarden. Illegale activiteiten zijn altijd verboden, maar het is bijvoorbeeld ook niet de bedoeling om allerlei grote privébestanden op je zakelijke laptop te downloaden. Zorg er ook voor dat je privé net zo veilig surft als dat je op je werk doet.
Als je zelf een laptop hebt gekocht via je werkgever, is het apparaat gewoon van jou. Die mag je dus ook gewoon privé gebruiken. Als je de laptop (ook) voor je werk gebruikt, kan je baas wel veiligheidseisen stellen.
Kan mijn werkgever meekijken op mijn laptop?
Als je laptop wordt beheerd door je werkgever, vraag je je misschien af of je baas het kan zien dat je onder werktijd dat ene leuke jurkje hebt besteld. Haal maar opgelucht adem, want het kán, maar mag niet zomaar. Je werkgever mag namelijk niet zonder goede reden checken wat je allemaal uitspookt op je laptop van de zaak. Jouw privacy is onder normale omstandigheden belangrijker dan het bedrijfsbelang. Zo nu en dan een steekproef uitvoeren mag dan weer wel. Maar dat moet je baas dan wel eerst melden bij het College Bescherming Persoonsgegevens.
Mijn laptop van de zaak is kapot, wat nu?
Je was net zo lekker bezig, en toen stootte je je waterfles om. Bam, vol over je laptop van de zaak. Die sindsdien een zwart scherm vertoont. En nu? Wordt het dokken of is je baas hiervoor verzekerd? Lucky you, spullen die je in bruikleen hebt, vallen onder de verantwoordelijkheid van je werkgever. Ook als je bij de klant of thuiswerkt. Je baas kan zich hiervoor (aanvullend) verzekeren. Let op: roekeloos gedrag is vaak uitgezonderd. Als je je spullen met opzet kapot maakt of wel héél dom bezig bent, draait je baas daar niet voor op.
Hoewel een ongelukje je dus geen klauwen met geld gaat kosten, is het natuurlijk wel vervelend. Meld het probleem zo snel mogelijk en volg de instructies op die je krijgt van IT. En eh, even wat beter opletten voortaan.
Key takeaways
- Als jij je werk doet op een computer, krijg je misschien wel een laptop van de zaak. Dat is niet verplicht, maar je baas moet er wel voor zorgen dat jij je werk goed kunt doen.
- Meestal krijg je een laptop in bruikleen, soms kun je voordelig een laptop aanschaffen via je werkgever. Of je gebruikt je eigen laptop en krijgt daarvoor een vergoeding.
- Je mag je werklaptop privé gebruiken als je baas dat oké vindt. Er gelden dan vaak wel voorwaarden, bijvoorbeeld wat betreft veiligheid.
- Je werkgever kán meekijken op je laptop, maar mag dat niet zomaar. Dat heeft te maken met jouw privacy.
- Als je je laptop in bruikleen hebt, valt die onder de verantwoordelijkheid van je werkgever. Als er iets stuk is, hoef je dat dan ook niet zelf te betalen.
Tijd om te solliciteren
Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.
Veelgestelde vragen
-
Heb ik recht op een werklaptop?
-
Kan mijn werk zien welke sites ik bezoek?
Een laptop van de zaak is geen recht. Of je er een krijgt, hangt onder andere af van je werkzaamheden en het bedrijfsbeleid. Je baas moet er wel voor zorgen dat jij alle spullen hebt om goed te kunnen werken en mag je niet verplichten om zelf een laptop te kopen.
Dat kan zeker, maar het is niet de bedoeling dat je baas de hele dag monitort wat voor websites je bezoekt. Jouw privacy is namelijk belangrijk. Onder bepaalde voorwaarden mag je baas wel steekproeven uitvoeren.