Opbouwschema werk na burn-out

Wanneer je na een burn-out eindelijk weer op je werk verschijnt, ligt er vast veel op je te wachten. Nieuwe collega’s, andere taken en hoe heeft degene die jou overnam de zaken achtergelaten? Ho, rustig aan, want zowel jij als je werkgever willen niet dat je binnen de kortste keren weer thuis zit. Precies om die reden krijg je een opbouwschema. Daarmee pak je het werk na je burn-out langzaam weer op. Hoe je zo’n schema opzet en tips voor het opbouwen van je werk na je burn-out, lees je op YoungCapital.

Stappenplan opbouwschema na een burn-out

Voor het re-integreren is het dus prettig als je een opbouwschema hebt waarmee je je werk na je burn-out weer oppakt. Allereerst is het vast fijn om te weten dat je dit opbouwschema opstelt met je werkgever. Hoe dit schema er precies uitziet, ligt dan ook aan je situatie. Denk aan hoelang je bent weggeweest, hoe je je momenteel voelt en welke werkzaamheden je kunt uitvoeren. Toch gaat het opzetten van een opbouwschema om het werk na je burn-out vrijwel altijd hetzelfde. Hoe je dat doet? Kijk maar mee:

Stap 1. Overleg met je werkgever

Plan een gesprek met je werkgever om de aanpak van de re-integratie na je burn-out aan de hand van een schema te bespreken. Dit kan zowel face to face als via een videovergadering.

Stap 2. Evalueer je situatie

Reflecteer op hoelang je bent weggeweest van het werk en hoe je je momenteel voelt. Denk na over welke werkzaamheden je al aankunt en wat voor jou haalbaar is. Zijn de werkzaamheden bij je huidige werkgever niet haalbaar, maar kun je wel andere werkzaamheden uitvoeren? Dan krijg je waarschijnlijk te maken met een spoor 2 traject. Tijdens dit traject voer je tijdelijk werkzaamheden uit bij een andere werkgever. Onthoud: het is normaal om tijdelijk minder te werken na je burn-out. Wees vooral eerlijk tegenover jezelf en neem niet gelijk te veel hooi op je vork.

Stap 3. Maak een plan

Op basis van de evaluatie stel je samen met je werkgever het opbouwschema voor de re-integratie na je burn-out op. Dit schema moet realistisch zijn en rekening houden met jouw herstelproces en welke taken je al kunt uitvoeren.

Stap 4. Bepaal de opbouwende stappen

Verdeel je terugkeer naar het werk in stapsgewijze fasen. Begin met lichte taken en bouw rustig op naar meer verantwoordelijkheden en uren. Een voorbeeld hiervan vind je verderop in dit artikel.

Stap 5. Houd rekening met rustmomenten

Zorg ervoor dat het schema voldoende rustmomenten heeft om overbelasting te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je halve dagen werkt of regelmatig pauzes neemt.

Stap 6. Monitor je voortgang

Houd tijdens het volgen van het opbouwschema voor je werk na je burn-out goed in de gaten hoe je je voelt en hoe je presteert op het werk. Bespreek eventuele zorgen of problemen met je werkgever.

Stap 7. Pas het schema aan indien nodig

Als je merkt dat bepaalde stappen te snel gaan of juist te langzaam verlopen, pas dan het opbouwschema aan in overleg met je werkgever. Flexibiliteit is belangrijk tijdens je herstelproces.

Tips voor het opbouwen van je werk na een burn-out

Het is inmiddels wel duidelijk: wanneer je met een opbouwschema langzaam weer aan het werk gaat na je burn-out, wil je jezelf niet overbelasten. En niet alleen een opbouwschema kan goed helpen bij jouw herstel. De onderstaande tips komen namelijk ook zeker van pas bij het langzaam opbouwen van je werk:

  1. Zoek indien nodig ondersteuning van een bedrijfsarts, therapeut of andere professionele hulpverlener om je te begeleiden tijdens het re-integratieproces.
  2. Neem de tijd om te herstellen en wees geduldig terwijl je je werk weer oppakt. Iedereen doorloopt een ander proces, dus luister goed naar je eigen lichaam.
  3. Let op signalen van vermoeidheid, prikkelbaarheid of concentratieproblemen en schroom niet om je grenzen aan te geven en hulp te vragen als dat nodig is.
  4. Maak gebruik van ontspanningstechnieken zoals mindfulness, ademhalingsoefeningen, yoga of meditatie om stress te verminderen.
  5. Het is belangrijk om een gezonde balans te vinden tussen werk en privé. Zorg ervoor dat je voldoende rust neemt, ontspant en tijd voor jezelf neemt buiten werktijd. Zo raak je niet overbelast en blijft je energieniveau op peil.

Opbouwschema re-integratie voorbeeld

Het opbouwschema van werk na een burn-out ziet er dus voor iedereen anders uit. Waar een bakker bijvoorbeeld pas na week 8 weer meedraait in de winkel, is een klantenservice medewerker na week 3 alweer vol aan de babbel met de klant. Het is dus lastig inschatten hoe zo’n opbouwschema voor de re-integratie na een burn-out er voor jou uitziet. Maar om je toch een goed beeld te geven, hebben we hieronder twee voorbeelden van een opbouwschema voor je klaarstaan. Check them out:

Opbouwschema voor een fulltime bakker


Weeknummer Uren Taken
1 2 x 4 uur Broden snijden en verpakken.
2 2 x 4 uur Broden bakken, snijden en verpakken.
3 3 x 4 uur Broden bakken, snijden en verpakken.
4 3 x 4 uur Deeg kneden, broden bakken, snijden en verpakken.
5 4 x 4 uur Deeg kneden, broden bakken, snijden en verpakken.
6 4 x 4 uur Deeg kneden, broden bakken, snijden, verpakken en oude broden afprijzen.
7 4 x 6 uur Deeg kneden, broden bakken, snijden, verpakken en oude broden afprijzen.
8 5 x 6 uur Meedraaien in de winkel.
9 5 x 6 uur Meedraaien in de winkel.
10 4 x 8 uur Meedraaien in de winkel.
11 4 x 8 uur Half meedraaien in de winkel en half meedraaien in de bakkerij.
12 5 x 8 uur Half meedraaien in de winkel en half meedraaien in de bakkerij.

Opbouwschema voor een parttime callcenter medewerker


Weeknummer Uren Taken
1 2 x 4 uur E-mails beantwoorden.
2 2 x 4 uur E-mails beantwoorden.
3 3 x 4 uur E-mails beantwoorden en inkomende gesprekken beperkt aannemen.
4 3 x 4 uur Inkomende gesprekken aannemen met regelmatige pauzes.
5 3 x 6 uur Inkomende gesprekken aannemen met regelmatige pauzes.
6 4 x 6 uur Outbound calls. Begeleider luistert mee voor het toepassen van stressmanagementtechnieken. Regelmatige pauzes tussendoor.
7 4 x 6 uur Outbound calls. Begeleider luistert eventueel mee voor het toepassen van stressmanagementtechnieken.
8 4 x 8 uur Normale werkzaamheden: afwisselend outbound calls en inbound gesprekken voeren.

Key takeaways

  • Met een opbouwschema pak je je werk na je burn-out langzaam weer op.
  • Het opbouwschema bouw je als volgt op: begin met lichte taken en bouw rustig op naar meer verantwoordelijkheden en uren. Houd ook rekening met rustmomenten.
  • Bij het opbouwen van je werk na een burn-out is het belangrijk dat je je grenzen durft aan te geven en dat je ondersteuning durft te vragen, bijvoorbeeld van een bedrijfsarts.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Hoe kun je je werk opbouwen na een burn-out?

  • Een opbouwschema helpt je om te re-integreren na je burn-out. Aan de hand van het schema bouw je rustig je taken, uren en verantwoordelijkheden op. Een voorbeeld van een opbouwschema voor je re-integratie, vind je in dit artikel.

  • Hoe snel bouw je op tijdens je re-integratie?

  • Dat ligt aan je situatie. Onder andere hoelang je uit de running bent geweest, hoe je je nu voelt en welke taken je momenteel aankunt hebben te maken met de duur van je re-integratie.