Re-integratie

Je krijgt vaak met re-integratie te maken als je een tijd niet in staat bent geweest om te werken. Bijvoorbeeld omdat je na een ongeluk een tijd in het ziekenhuis ligt of omdat je maandenlang thuis zit door een burn-out. Als je dan eindelijk terugkomt op je werk, moet je dus re-integreren. Maar wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij jouw re-integratie? En wat zijn je rechten en plichten als medewerker? YoungCapital vertelt het je.

Re-integreren betekenis

In de meeste gevallen meld je je ziek omdat je iets verkeerds hebt gegeten of omdat je een paar dagen met koorts op de bank ligt. Maar als je langer dan een aantal weken uit de running bent, krijg je mogelijk te maken met een re-integratie. Re-integreren moet er namelijk voor zorgen dat je zo snel mogelijk weer happy and healthy aan het werk kunt, en dat kan best even duren. Maar hoelang duurt een re-integratie dan? Tja, dat is lastig om te zeggen, omdat het per situatie verschilt. Zo duurt het voor iemand met een burn-out waarschijnlijk langer om weer back in business te komen dan als je door een operatie een maand op bed lag.

Er zijn twee soorten re-integratietrajecten:

  • Re-integratie eerst spoor: je gaat aan de slag bij je huidige werkgever. Mogelijk in een nieuwe of aangepaste functie.
  • Re-integratie tweede spoor: je gaat (tijdelijk) aan de slag bij een andere werkgever, omdat je huidige werkgever je geen aangepaste werkzaamheden kan bieden.

Zowel jij als je werkgever moeten ervoor zorgen dat je zo snel mogelijk weer aan het werk kunt na je ziekte, of het nou om langdurige ziekte gaat of niet. Een verzuimbedrijf, zoals een arbodienst of ander gespecialiseerd bedrijf, helpt jullie hierbij.

Tijdens re-integratie weer ziek

Tijdens je re-integratie sta je officieel nog ziek gemeld, wat betekent dat je te maken krijgt met een loondoorbetaling bij ziekte. Je kunt je tot het einde van je re-integratie dan ook niet ziek melden. Word je tijdens je re-integratie weer ziek? Dan onderbreek je je re-integratietraject tijdelijk. Wanneer je herstelperiode in totaal langer duurt dan een jaar, moet je de bedrijfsarts je eerst keuren voor je je kunt beter melden.

Re-integratie na langdurige ziekte

Een re-integratie kan lang duren, al helemaal na 2 jaar ziekte. Je hebt tenslotte veel gemist en daarom moet je je werkzaamheden weer opbouwen. Re-integratie na langdurige ziekte verloopt eigenlijk niet anders dan anders, afgezien van de duur van je opbouwschema In dat artikel lees je ook meer over het verloop van je re-integratie. En eh, voel je je na 2 jaar ziekte nog altijd niet goed genoeg om aan de slag te gaan? Let dan wel op: je werkgever mag je na deze periode namelijk ontslaan en je loondoorbetaling bij ziekte stopzetten.

Re-integratie: jouw rechten en plichten

Je hebt verschillende rechten en plichten tijdens je re-integratie. De belangrijkste punten zetten we hier voor je op een rij:

Rechten

  • Je hebt recht op goede begeleiding en ondersteuning van je werkgever.
  • Je hebt het recht om bezwaar te maken tegen het re-integratieplan. Je mag hierbij ook vragen om een second opinion en samen met je werkgever wijzigingen maken.
  • Je hebt recht op een deskundigenoordeel van het UWV wanneer er een meningsverschil is tussen jou en je werkgever.
  • Je hebt het recht om niet te worden ontslagen in de eerste twee jaar van je re-integratietraject.

Plichten

  • Je bent verplicht om actief mee te werken aan je re-integratie.
  • Je bent verplicht om langs de bedrijfsarts te gaan wanneer je een uitnodiging ontvangt.
  • Je bent verplicht om actief deel te nemen aan cursussen, trainingen en andere activiteiten als onderdeel van je re-integratietraject.
  • Je bent verplicht er alles aan te doen om zo snel mogelijk weer beter te worden, zodat je je werk kunt hervatten.

Key takeaways

  • Re-integratie staat voor de fase na je ziekte waarin je geleidelijk weer aan het werk gaat bij je werkgever.
  • Er zijn twee soorten re-integratietrajecten: het eerste spoor en het tweede spoor.
  • Als je tijdens je re-integratie weer ziek wordt, wordt je traject tijdelijk stopgezet.
  • Re-integratie na langdurige ziekte verloopt vaak niet anders dan normaal, behalve dat het langer kan duren voordat je volledig terug bent op de werkvloer.
  • Tijdens je re-integratie heb je verschillende rechten, zoals het recht om gedurende de eerste twee jaar van je traject niet te worden ontslagen.
  • Daarnaast heb je verplichtingen, zoals actief deelnemen aan je re-integratieproces.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Wat is re-integratie?

  • Re-integreren staat voor het traject dat je doorloopt wanneer je voor langere tijd je werkt niet hebt kunnen uitvoeren door ziekte. Je pakt dan aan de hand van een opbouwschema langzaam je werkzaamheden weer op.

  • Wat als ik opnieuw ziek word tijdens mijn re-integratie?

  • Tijdens je re-integratie weer ziek worden is natuurlijk niet prettig, maar geen wereldramp. Zolang je aan het re-integreren bent sta je namelijk nog ziek gemeld. Je re-integratietraject staat dan dus tijdelijk op pauze. Maar eh, laat je werkgever natuurlijk wel even weten dat je afwezig bent.

  • Wat zijn mijn rechten en plichten bij re-integreren?

  • Tijdens je re-integratie heb je verschillende rechten en plichten. Zo heb je recht op goede begeleiding en ondersteuning van je werkgever. Daarbij ben je zelf verplicht om actief deel te nemen aan cursussen en trainingen als onderdeel van je re-integratietraject.