Internationale dag tegen racisme en discriminatie

21 maart 2024

21 maart is de Internationale dag tegen racisme en discriminatie. Belangrijk, want in ieder land en op alle vlakken van de samenleving komt discriminatie en racisme nog steeds voor, helaas. Misschien heb jij, of heeft een collega of een goede vriend er ook wel mee te maken. Een goed moment dus om stil te staan bij discriminatie op de werkvloer. Hoe je dat doet? En waarom de dag tegen racisme en discriminatie eigenlijk op 21 maart is? YoungCapital knows, en je kent ons: we praten je graag bij.

Dag tegen racisme en discriminatie: achtergrond

Did you know? De datum 21 maart is niet voor niks aangewezen als de Internationale dag tegen racisme en discriminatie. Op 21 maart 1960 opende de Zuid-Afrikaanse politie in Sharpeville het vuur op een groep demonstranten die het oneens waren met nieuwe apartheidswetten. Het ging vooral om de pasjeswet, een van de bekendste kenmerken van de apartheid. Deze wet bepaalde dat niet-witte mensen een speciaal persoonsbewijs bij zich moesten dragen en verplicht laten zien als witte mensen daarom vroegen.

Het Bloedbad in Sharpeville leidde tot 69 doden en zo’n 180 gewonden. Je kunt je dus vast voorstellen dat het flink wat aandacht trok, ook vanuit het buitenland. Al in 1966, 6 jaar later, riep de Verenigde Naties 21 maart uit tot Internationale dag tegen racisme en discriminatie. Inmiddels is het apartheidssysteem gelukkig afgeschaft. Maar er valt nog flink wat te verbeteren in de wereld op het gebied van racisme en discriminatie.

Wat gebeurt er op de Internationale dag tegen racisme en discriminatie?

21 maart is niet alleen maar de Internationale dag tegen racisme en discriminatie. Veel landen roepen de week rondom deze datum uit tot Week tegen Racisme. Ook in Nederland staat deze week in het teken van bewustwording van racisme en discriminatie, met allerlei activiteiten. Denk aan een antiracisme demonstratie of een workshop alledaags racisme herkennen. Er worden ook lezingen georganiseerd over diverse onderwerpen, zoals de opkomst van extreemrechts in Nederland en het Nederlands kolonialisme in Indonesië.

Ieder jaar kiest de Verenigde Naties een thema uit voor de Internationale dag tegen racisme en discriminatie. 2023 stond bijvoorbeeld in het teken van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, die toen 75 jaar geleden werd aangenomen.

Week tegen Racisme op het werk

Discriminatie op de werkvloer is natuurlijk altijd een big nope, maar de Week tegen Racisme is een mooi moment om extra goed bij het thema stil te staan. Ben je een werkgever of manager? Tijd om racisme op de werkvloer onder de aandacht te brengen. En eh, als medewerker is dit hét moment om je teamlead aan de mouw te trekken. Wat je op werk kunt doen op de Internationale dag tegen racisme en discriminatie? Nou, dit bijvoorbeeld:

  • Heeft je bedrijf een anti-discriminatiebeleid? Zo nee … tja, dan weet je wat je te doen staat. Heb je al wel iets op papier staan? Dan is dit een perfect moment om je beleid onder een kritische loep te leggen.
  • Time to talk business. Ga met medewerkers in een open gesprek over discriminatie. Hoe staat het ervoor bij jouw bedrijf? Welke valkuilen kom je tegen? Waar hebben je collega’s behoefte aan?
  • Nodig een spreker uit die een lezing geeft over discriminatie op de werkvloer, inclusiviteit of stereotypes.
  • Wist je dat veel vormen van racisme en discriminatie onbewust zijn? Dat maakt het niet minder erg, maar wel des te belangrijker om anderen een spiegel voor te houden. Organiseer bijvoorbeeld een bewustwordingscursus racisme op de werkvloer of een workshop over impliciete vooroordelen.

Meer inspiratie nodig voor de Internationale dag tegen racisme en discriminatie? In onze artikelen over diversity, equity & inclusion lees je nog veel meer over het tegengaan van discriminatie en stimuleren van een inclusieve werkomgeving.

Key takeaways

  • Op 21 maart is het de Internationale dag tegen racisme en discriminatie.
  • De week daaromheen wordt ook wel de Week tegen Racisme genoemd.
  • Deze datum is gekozen vanwege het Bloedbad in Sharpeville, Zuid-Afrika, dat in 1960 plaatsvond.
  • Elk jaar is er een specifiek thema op de Dag tegen racisme en discriminatie.
  • Op het werk kun je tijdens de Week tegen Racisme lezingen, workshops of trainingen organiseren rondom het thema discriminatie.

Veelgestelde vragen

  • Wanneer is de Internationale dag tegen racisme en discriminatie?

  • Deze dag is elk jaar op 21 maart. De week daaromheen wordt vaak uitgeroepen tot Week tegen Racisme.

  • Waar kan ik terecht als ik gediscrimineerd word?

  • Word je gediscrimineerd op je werk? Ga dan eerst in gesprek met je werkgever, de ondernemingsraad of een vertrouwenspersoon. Helpt dat niet? Dan kun je een melding maken bij de arbeidsinspectie. Leg jouw situatie goed vast, zodat je bewijsmateriaal hebt.