Concurrentiebeding

Als een werknemer vertrekt, wil je natuurlijk niet dat diegene voor de concurrent aan de slag gaat. Dat voorkom je door een concurrentiebeding op te stellen. Maar je begrijpt vast ook dat hier allerlei regeltjes en voorwaarden aan verbonden zitten. Hoe het precies zit, lees je op YoungCapital. O, en verderop vind je ook een concurrentiebeding voorbeeld, gratis en voor niets. Wel zo handig.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is een concurrentiebeding?

Een concurrentiebeding is een schriftelijke afspraak met je medewerker die in de arbeidsovereenkomst is opgenomen. Daarmee spreek je af dat de medewerker binnen een aantal jaar na vertrek niet bij directe concurrenten aan de slag mag binnen dezelfde functie. De details, zoals het aantal jaar, de concurrenten, de taken en de regio, verschillen. Meestal staat er ook een boete vermeld. Dan weet je namelijk zeker wat de vervolgstappen zijn als een medewerker zich niet aan de afspraken houdt.

Het concurrentiebeding is rechtsgeldig als:

  • het schriftelijk is vastgelegd in het contract;
  • de medewerker het heeft ondertekend;
  • de medewerker 18 jaar of ouder is.

Verschil concurrentiebeding en relatiebeding

Misschien heb je ook wel van een relatiebeding gehoord. Dit is ook een type concurrentiebeding, maar net even anders. In een relatiebeding spreek je af dat de medewerker na vertrek geen contact op mag nemen met jouw klanten en andere zakelijke relaties. Het verschil tussen een concurrentiebeding en relatiebeding is dus de focus. Een concurrentiebeding gaat over werken bij concurrenten en het relatiebeding over contact met klanten en zakelijke relaties.

Concurrentiebeding bepaalde tijd vs. onbepaalde tijd

Eigenlijk mag je alleen een concurrentiebeding opstellen bij een contract voor onbepaalde tijd. Een vast contract dus. Wil je ook een concurrentiebeding bij een contract voor bepaalde tijd (tijdelijk contract) opstellen? Dat kan alleen als het écht nodig is. Je moet de reden dan heel goed uitleggen in het contract. Een geldige reden is bijvoorbeeld als een medewerker heel specifiek werk doet (denk: een zwembadmonteur) of als diegene kennis heeft van belangrijke bedrijfsgegevens (denk: een sales representative die alles weet over de prijstactieken van je bedrijf).

Concurrentiebeding bij ontslag

Hoe zit het met het concurrentiebeding bij ontslag? Dus als een medewerker niet uit zichzelf vertrekt? In principe maakt dit niet uit voor het concurrentiebeding; die is gewoon geldig. Maar let op: als je een medewerker ontslaat vanwege bedrijfseconomische redenen, is het wel zo netjes als je het concurrentiebeding niet laat gelden. Je (ex-)medewerker moet dan ten slotte wel een nieuwe baan kunnen vinden.

Concurrentiebeding voorbeeld

Ga je zelf een concurrentiebeding opstellen voor je medwerker(s)? Dan komt een voorbeeld vast van pas. Check ons concurrentiebeding voorbeeld hieronder.

Concurrentiebeding Voorbeeld

YoungCapital is een recruitment expert, geen juridische expert.

Dus eh, geen risico lopen op juridisch vlak? Snappen we. Schakel bij twijfel een jurist in.

Key takeaways

  • Een concurrentiebeding is een schriftelijke afspraak met je medewerker dat diegene na vertrek niet (direct) aan de slag gaat voor een concurrent.
  • Een concurrentiebeding is rechtsgeldig als deze schriftelijk is opgenomen in het contract, is ondertekend door de medewerker en als de medewerker 18 jaar of ouder is.
  • Een concurrentiebeding mag alleen in een tijdelijk contract worden opgenomen als er uitzonderlijke redenen zijn en als die redenen goed worden uitgelegd in het contract.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Kan een concurrentiebeding worden opgesteld bij een tijdelijk contract?

  • Alleen als dit echt nodig is. Bijvoorbeeld als de medewerker een hele specifieke functie heeft of gevoelige bedrijfsgegevens kent. Je moet dit dan duidelijk uitleggen in het beding.

  • Hoe rechtsgeldig is een concurrentiebeding?

  • Als een concurrentiebeding in het contract staat en is ondertekend is deze rechtsgeldig. De medewerker moet wel 18 jaar of ouder zijn én het moet gaan om een vast contract.

Alles over Arbeidsovereenkomst