Verstoorde arbeidsrelatie

Het liefst wil je natuurlijk door een deur kunnen met al je medewerkers. Maar wat als een arbeidsconflict toch leidt tot een verstoorde arbeidsrelatie? Dan zit er soms niet anders op dan afscheid nemen van je medewerker. Maar hoe kan het toch op zo'n punt aankomen? En is er echt geen oplossing voor? YoungCapital zocht het een en ander uit over verstoorde arbeidsrelaties. Check hier onze info en leer hoe je dit soort vervelende situaties voorkomt.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is een verstoorde arbeidsverhouding?

Een verstoorde arbeidsrelatie is eigenlijk een arbeidsconflict die uit de hand is gelopen. Zo'n conflict kan zo ernstig zijn dat het leidt tot een eenzijdig of wederzijdse verstoorde arbeidsverhouding. Eenzijdig wanneer jij als werkgever de verstoring ervaart, wederzijds wanneer zowel jij als je medewerkers de negatieve effecten voelen.

De redenen waarom zo'n conflict ontstaat lopen uiteen, van discriminatie op de werkvloer tot machtsconflicten en meningsverschillen tussen medewerkers. Als je dit soort problemen niet tijdig aanpakt, blijft de negativiteit als een donkere wolk binnen je organisatie zweven. Daarmee wordt de samenwerking binnen je bedrijf steeds slechter en slechter. Tot de boel uiteindelijk knapt en samenwerking niet meer mogelijk lijkt te zijn. Een verstoorde arbeidsrelatie wil je dus koste wat het kost voorkomen. Doe je dit niet? Dan krijg je mogelijk te maken met de volgende gevolgen:

  • je medewerkers nemen ontslag;
  • je moet zelf medewerkers ontslaan;
  • een hoger verzuimpercentage;
  • je bedrijfsimago loopt schade op;
  • de werksfeer binnen de organisatie wordt toxic.

Verstoorde arbeidsrelatie voorbeelden

Waarschijnlijk wil je nu wel weten hoe een verstoorde arbeidsrelatie eruitziet. We verzamelden wat voorbeelden voor de verbeelding. Let op: dit zijn dus arbeidsconflicten, maar in het geval van een verstoorde arbeidsrelatie zijn de problemen niet op te lossen. Oké, hier zijn de voorbeelden:

  • Geen wil om een ruzie op te lossen;
  • vertrouwensbreuk door niet nagekomen afspraken;
  • botsende persoonlijkheden;
  • heftige discussies over politiek, geaardheid, etniciteit en geloofsovertuigingen;
  • pesten en intimidatie.

Wat doe je bij een verstoorde werkrelatie?

Het ding is: een verstoorde arbeidsrelatie wordt als onoplosbaar gezien. Maar eigenlijk valt (bijna) alles wel op te lossen als je maar goed met elkaar communiceert. Overweeg daarom eerst de volgende stappen als je een verstoorde arbeidsrelatie wilt oplossen:

1. Herstellen van de relatie

Of het nu gaat om een arbeidsconflict tussen medewerkers of tussen jou en een werknemer: het valt uit te praten. Zorg daarom voor een open gesprek waarin zowel jij als je medewerkers kunnen praten over de zorgen en conflicten op de werkvloer. Je kunt hierbij gebruik maken van mediation, waarbij een onafhankelijke bemiddelaar jullie door de situatie loodst.

2. Herplaatsen medewerker

Leidt de vorige stap tot geen succes? Dan is het misschien beter om je medewerker te herplaatsen bij een andere afdeling of andere vestiging. Da's natuurlijk makkelijker voor grote bedrijven, maar wat lastiger voor mkb'ers. Kijk daarom wat je opties zijn.

3. Ontslag

Heb je na de gesprekken nog steeds te maken met een verstoorde arbeidsrelatie en is er geen mogelijkheid om de medewerker te herplaatsen? Dan is het toch tijd om ontslag te overwegen. Deze procedure kan op twee manieren verlopen. Hieronder vind je het kort en bondig uitgelegd.

Ontslag bij een verstoorde werkrelatie

Hoe het ontslag bij een verstoorde arbeidsrelatie verloopt kan variëren. Soms vindt een medewerker het allemaal wel best en verloopt het ontslag met wederzijds goedvinden. In dat geval beëindigen jullie de verstoorde arbeidsrelatie met een vaststellingsovereenkomst. Op onze pagina's over ontslag vind je daar meer over.

Het kan ook zijn dat je medewerker het niet eens is met je. Dan gaat het ontslag via de kantonrechter, waar je je goed op moet voorbereiden als werkgever. Er zijn namelijk verschillende voorwaarden waar jij als werkgever aan moet voldoen voor je iemand op deze manier ontslaat. Namelijk:

  • Je moet uitleggen hoe de verstoorde werkhouding is ontstaan en of dat aan jouw organisatie ligt.
  • Het conflict tussen medewerkers of tussen jou en je werknemer is niet meer op te lossen en je hebt er alles aan gedaan om het te fiksen.
  • Je moet aantonen dat de verstoorde arbeidsrelatie tot problemen op de werkvloer leidt, zoals verminderde productiviteit of een negatieve werksfeer.
  • Herplaatsing binnen je organisatie is geen optie.
  • Je hebt niet te maken met een opzegverbod. Als die wel geldt, mag je je medewerker dus niet ontslaan.

Voldoe je niet aan deze voorwaarden? Dan mag je je medewerker dus niet ontslaan. Leidt het uiteindelijk toch tot ontslag? Je medewerker heeft dan nog steeds recht op transitievergoeding, ook bij een verstoorde arbeidsrelatie. Vergeet die dus niet te fiksen.

Young Magazine

Key takeaways

  • Een verstoorde arbeidsrelatie ontstaat wanneer arbeidsconflicten onoplosbaar worden en leiden tot negatieve gevolgen voor de organisatie.
  • Gevolgen van een verstoorde arbeidsrelatie zijn onder andere: medewerkers die ontslag nemen, hoger verzuim, beschadigd bedrijfsimago en een giftige werksfeer.
  • Voorbeelden van verstoorde arbeidsrelaties zijn het onwil om ruzies op te lossen, vertrouwensbreuken, botsende persoonlijkheden, heftige discussies over gevoelige onderwerpen en pesten.
  • Oplossingen voor een verstoorde arbeidsrelatie kunnen zijn: herstel van de relatie door open gesprekken en mediation, herplaatsing van de medewerker binnen het bedrijf, of in sommige gevallen ontslag.
  • Bij ontslag wegens een verstoorde arbeidsrelatie moet je aan specifieke voorwaarden voldoen, zoals uitleggen hoe de situatie is ontstaan, aantonen dat het conflict onoplosbaar is en het bewijzen van problemen op de werkvloer.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat is een verstoorde arbeidsrelatie?

  • Een verstoorde arbeidsrelatie is een situatie waarin arbeidsconflicten onoplosbaar zijn en negatieve gevolgen hebben voor de werkomgeving.

  • Hoe los je een verstoorde arbeidsrelatie op?

  • Een verstoorde arbeidsrelatie kan worden opgelost door open gesprekken, herplaatsing van de medewerker of in sommige gevallen ontslag.

  • Mag je een medewerker ontslaan bij een verstoorde arbeidsrelatie?

  • Ja, je mag een medewerker ontslaan bij een verstoorde arbeidsrelatie, maar dit moet voldoen aan specifieke voorwaarden. Je moet bijvoorbeeld aantonen dat het conflict onoplosbaar is en bewijzen dat je er alles aan deed om de relatie te fiksen.

Alles over arbeidsverhoudingen