Transitievergoeding werkgever

Je kunt allerlei redenen hebben om een medewerker te ontslaan, maar een ding is zeker: het heeft flinke financiële gevolgen voor jouw ex-collega. Vandaar dat je een transitievergoeding als werkgever moet betalen wanneer je iemand ontslaat of een contract niet verlengt. Je voelt ‘m vast al aankomen: hier zitten een hoop regeltjes en voorwaarden aan verbonden. Wanneer is er sprake van een transitievergoeding? Hoe zit het met de WW en hoeveel ben je jouw ex-medewerker schuldig? Lees rustig verder, dan krijg je antwoord op al jouw vragen.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is een transitievergoeding?

Een transitievergoeding betaal je als werkgever aan een medewerker die je hebt ontslagen. Zie het als een financiële compensatie waarmee je ex-collega de zoektocht naar een nieuwe baan doorkomt. Ze kunnen de vergoeding bijvoorbeeld gebruiken om zich te laten omscholen, een eigen bedrijf op te zetten of hun financiële lasten te dekken zolang ze geen baan hebben. De transitievergoeding en de WW staan los van elkaar. Het recht op de transitievergoeding vervalt dus niet als een werknemer een WW-uitkering krijgt.

Let op: een transitievergoeding is niet hetzelfde als een ontslagvergoeding. Het verschil? Een transitievergoeding is wettelijk geregeld. Over een ontslagvergoeding maak je samen met je medewerker afspraken. Deze vergoeding is dan ook van toepassing als je een contract met wederzijds goedvinden beëindigt.

Wanneer (g)een transitievergoeding?

Je hoeft niet altijd een transitievergoeding te betalen als werkgever, alleen in bepaalde situaties. Hieronder geven we je daar meer duidelijkheid over.

Transitievergoeding bij niet verlengen contract

Stel, jouw medewerker heeft een tijdelijk contract en je besluit om dit niet te verlengen. Als je het contract van een werknemer niet gaat verlengen, heeft diegene recht op de wettelijke transitievergoeding. Als werkgever betaal je dat in principe zelf, al kun je hier soms een compensatie voor krijgen. Daarover lees je meer in ons artikel over de compensatieregeling bij een transitievergoeding. Hoeveel je aan jouw ex-medewerker betaalt, bespreken we hieronder.

Transitievergoeding bij wederzijds goedvinden

Er geldt altijd één uitzondering, of je nou een vaste medewerker ontslaat of een contract niet verlengt. Als jij en je medewerker het contract met wederzijds goedvinden beëindigen, betaal je geen transitievergoeding als werkgever. Wederzijds goedvinden betekent dat jullie samen in gesprek gaan en afspraken maken over het ontslag en een beëindigingsovereenkomst opstellen. Jij en je medewerker onderhandelen ook samen over een ontslagvergoeding. Deze komt in de plaats van een transitievergoeding bij wederzijds goedvinden.

Transitievergoeding bij faillissement

Geldt een transitievergoeding ook bij faillissement of een bedrijfsbeëindiging? Nee, als je bedrijf failliet gaat of wordt beëindigd vanwege bedrijfseconomische redenen, hoef je geen transitievergoeding als werkgever te betalen. Je werknemers komen in zo’n geval mogelijk wel in aanmerking voor een financiële vergoeding van het UWV. Hier hoef je als werkgever niets voor te doen.

Overzicht wel/geen transitievergoeding

Heb je het overzicht even niet meer? No worries. Hieronder vind je precies in welke situaties je wel en wanneer je geen transitievergoeding hoeft te betalen als werkgever.

Wanneer wel een transitievergoeding? Wanneer geen transitievergoeding?
Ontslag op initiatief van de werkgever Beëindiging met wederzijds goedvinden
Bij gedeeltelijke beëindiging arbeidsovereenkomst (blijvend verlies van minimaal 20% van de werkuren) vanwege bedrijfseconomische redenen of langdurige arbeidsongeschiktheid Ontslag op initiatief van de werkgever bij ernstig gedrag van de werknemer
Ontslag op initiatief van de werknemer bij ernstig gedrag van de werkgever Medewerker is onder de 18 en werkte minder dan 12 uur per week
Ontslag op initiatief van de werknemer als de werkgever zich niet aan de regels van re-integratie houdt Medewerker bereikt de AOW- of pensioenleeftijd of is ouder
Bij faillissement, uitstel van betaling of schuldsanering
Als er een andere voorziening in de cao staat
Als je een nieuw tijdelijk contract met de werknemer afsluit terwijl het oude nog loopt (voorwaarde: nieuwe contract gaat maximaal 6 maanden in na beëindiging oude contract)

Transitievergoeding betalen

Je weet nu wanneer je een transitievergoeding moet betalen, maar hoeveel ben je je werknemer eigenlijk schuldig? En hoe snel moet je dit bedrag op hun rekening storten? Lees snel verder.

Transitievergoeding berekenen

Hoeveel je moet betalen aan transitievergoeding is afhankelijk van het brutomaandsalaris van de medewerker en het aantal jaren dat diegene bij jouw bedrijf werkte. Je ex-werknemer heeft namelijk recht op 1/3e van het brutomaandloon per gewerkt jaar, vanaf de eerste werkdag. Er geldt een maximale transitievergoeding, die elk jaar wordt bijgesteld. Komt de berekening hoger uit dan dat, dan betaal je de maximale transitievergoeding als werkgever. Check de website van de Rijksoverheid voor de actuele info hierover.

Je werknemer krijgt transitievergoeding over elke gewerkte dag, dus je moet dit naar rato berekenen. Da’s best een klusje. Wil je de hoogte van de transitievergoeding nauwkeurig berekenen? Gebruik de rekenhulp van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om zeker te zijn van de uitkomst.

Wanneer transitievergoeding betalen?

Er staat in de wet niks over wanneer je de transitievergoeding moet betalen als werkgever. Toch is het slim om dit in de eerste maand na het vertrek van je medewerker al te doen. Waarom? Omdat je vanaf de volgende maand 2% rente moet betalen over de transitievergoeding. Het is dus geen ramp als je de transitievergoeding te laat hebt betaald, maar houd wel rekening met deze extra kosten.

Transitievergoeding in termijnen betalen

De transitievergoeding in termijnen betalen is mogelijk; je kunt de termijnen verspreiden over maximaal 6 maanden. Maar let wel op: ook dan betaal je die 2% wettelijke rente extra. Toch kan dit wel een fijne oplossing zijn voor als je de betaling van de transitievergoeding niet in één keer kunt regelen.

Young Magazine

Key takeaways

  • Een transitievergoeding is een financiële compensatie die je betaalt aan een medewerker die je ontslaat of wiens contract je niet verlengd.
  • Je betaalt geen transitievergoeding als werkgever bij beëindiging bij wederzijds goedvinden, dan maak je samen afspraken over een ontslagvergoeding.
  • Je betaalt ook geen transitievergoeding bij faillissement van je bedrijf.
  • De hoogte van de transitievergoeding is afhankelijk van het brutomaandsalaris van de medewerker en hoelang diegene bij jouw bedrijf heeft gewerkt.
  • Als je de transitievergoeding niet binnen één maand betaalt, betaal je 2% rente extra.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Is een werkgever verplicht om een transitievergoeding te betalen?

  • Ja, je bent wettelijk verplicht om een transitievergoeding te betalen als werkgever. Dit moet je doen als je een werknemer ontslaat vanuit jouw initiatief, of hun contract niet verlengt.

  • Heeft iedere werknemer recht op een transitievergoeding?

  • Dat hangt ervan af. Werknemers hebben geen recht op transitievergoeding als het contract wordt beëindigd met wederzijds goedvinden, als je bedrijf failliet gaat of als je ze ontslaat vanwege ernstig gedrag. Nog meer situaties vind je in dit artikel.

  • Hoe lang heeft werkgever om transitievergoeding te betalen?

  • Daar zijn in principe geen regels over. Maar als je er meer dan een maand over doet, moet je 2% extra rente betalen over de transitievergoeding.

Alles over ontslag