Wat is onboarding?

We horen je denken: wat is onboarding en is het belangrijk voor mijn bedrijf? Kortgezegd: ja, onboarding is om verschillende redenen belangrijk én interessant. Dit is namelijk de eerste fase waarin een bedrijf nieuwe werknemers verwelkomt. Van belangen tot voordelen, bij YoungCapital leer je alles over het proces achter onboarding.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Onboarding betekenis

Onboarding: wat is de betekenis nu eigenlijk? Onboarding is het 'incheckproces' voor nieuwe medewerkers binnen jouw organisatie. Het is een beetje zoals de incheckbalie op de luchthaven, maar dan voor een nieuwe baan. Er komt papierwerk bij kijken, maar het belangrijkste is dat de nieuwe medewerker leert over de ins en outs van het bedrijf. Daarbij wordt er ook kennis gemaakt met andere collega’s. Heeft de werknemer bepaalde toegangspassen of gadgets nodig voor de baan? Die deel je dan uit. Het doel? Ervoor zorgen dat jouw nieuwe collega zich meteen thuis voelt en klaar is voor het bedrijf.

Waarom is onboarding belangrijk?

Nu ‘Wat is onboarding?’ beantwoord is, gaan we dieper in op de vraag: ‘Waarom is onboarding belangrijk?’. Onboarding zorgt voor de juiste introductie van jouw nieuwe medewerker. Zonder dit proces wordt het voor je nieuwe teamlid knap lastig om volledig in zijn of haar rol te duiken. Dat kan leiden tot een dip in de productiviteit en een flinke portie ontevredenheid. Je wilt natuurlijk niet dat je nieuwe werknemer na slechts twee weken de benen neemt. Voorkom dat de kostbare tijd, energie en geld verloren gaat met het opstellen van een onboardingsprogramma.

Er zijn nog veel meer redenen waarom een goede onboarding belangrijk is. Onboarding speelt een key rol in de training en groei van je nieuwe teamlid. Als jouw nieuwe medewerker tijdens de onboarding kennismaakt met de bedrijfscultuur is de kans op een cultural fit groter. Terwijl er zonder de juiste onboarding belangrijke leermomenten door de vingers kunnen glippen, en dat zou zonde zijn. Met het investeren in een goede onboarding investeer je in de toekomst van je bedrijf. Het is een win-winsituatie voor zowel de organisatie als je nieuwe medewerker.

Online of offline onboarding?

Wat is een onboarding zonder een mogelijkheid om ook remote te werken? Tegenwoordig werken we steeds meer flexibel of zijn zelfs altijd on the move. Dus, waar zijn we dan zonder een mix van online en offline onboarding? Zo draagt een e-learning bij aan de online onboarding, terwijl de offline onboarding bestaat uit klassieke trainingen en buddy systemen. Hierdoor heeft jouw nieuwe teamlid straks verschillende informatiebronnen om op terug te vallen, ongeacht de locatie of werkstijl. Zo is jouw organisatie lekker bezig als het gaat om het opleiden en verwelkomen van nieuwe teamleden.

Young Magazine

De 6 voordelen van onboarding

Voor zowel het nieuwe teamlid als de organisatie zitten er verschillende voordelen aan een onboarding verbonden. Maar wat is het nut van een onboarding eigenlijk? Check de voordelen en kom erachter waarom een onboarding meer is dan het inwerken van een nieuwe medewerker.

1. Kennismaking met het bedrijf

Met de onboarding laat je jouw nieuwe teamlid kennismaken met het bedrijf. Dit zorgt dat ervoor dat de kwaliteit van het werk van nieuwe medewerkers zal verhogen en zowel jouw bedrijf als het nieuwe teamlid niet voor verrassingen komen te staan.

2. Duidelijke indruk van het bedrijf

Wist je dat de helft van de nieuwe medewerkers in slechts zes maanden beslist of ze willen blijven werken bij een bedrijf? Door onboarding de juiste betekenis te geven krijgen zelfs grote twijfelaars een duidelijke indruk van de job en bedrijfomgeving.

3. Zelfstandigheid en productiviteit

Met een onboarding checklist heb je alle benodigdheden voor een smooth onboardingproces op een rij. Zo draag je bij aan de zelfstandigheid en productiviteit van jouw nieuwe teamleden en kunnen zij sneller aan de slag.

4. Employer branding

Als ondernemer ben je altijd op zoek naar employer branding voor je bedrijf. Een onboarding komt dan goed van pas, want met een positieve candidate experience verspreiden er goede verhalen over het bedrijf. Op die manier bouw je als bedrijf de gewilde reputatie op en dat is weer aantrekkelijk voor toekomstige klanten en nieuwe medewerkers.

5. Netwerken

Tijdens de onboarding leert het nieuwe teamlid over de bedrijfscultuur en bouwt de medewerker een band op met collega’s. Dit zorgt ervoor dat er een netwerk opgebouwd wordt waar diegene later op terug kan vallen. Voor jouw bedrijf betekent dit meer consistentie en een goede samenwerking.

6. Kleiner verloop van medewerkers

Wat is onboarding zonder het investeren van tijd en geld? Vergelijk het met een feest zonder muziek: mensen genieten minder van de sfeer en vertrekken sneller naar huis. Wanneer een nieuwe werknemer binnen jouw bedrijf een positieve ervaring krijgt, is de kans groter dat zij blijven. Zo verspil je geen tijd en geld aan een nieuwe werknemer die snel weer vertrekt.

Benieuwd hoe YoungCapital jouw bedrijf verder helpt met het opzetten van de juiste onboarding? Check dan de onboarding tools en ga direct aan de slag.

Recruitment specialist

Recruitment struggles?

Is recruitment een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van recruitment experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat betekent onboarden?

  • Onboarding is het welkom proces voor nieuwe medewerkers. Tijdens dit proces leren ze alles over jouw bedrijf, de mensen en hun nieuwe rol. Dit zorgt ervoor dat zij zich thuis voelen en dat draagt bij aan effectiviteit.

  • Wat is het verschil tussen onboarden en inwerken?

  • Inwerken betekent dat je nieuwe medewerkers helpt om jouw organisatie te begrijpen, zoals op welke afdeling ze moeten zijn. Een onboarding is meer dan praktische zaken. Zo leren nieuwe medewerkers over de ins en outs van het bedrijf.

  • Hoe lang moet een onboarding duren?

  • Hoe lang een onboarding duurt verschilt tussen enkele dagen tot maanden. De gemiddelde duur van een onboarding ligt rond de dertig dagen. De onboarding hangt af van de baan en duurt zolang het nodig is.

Alles over onboarding