Beëindigingsovereenkomst

Wat regel je eigenlijk met een beëindigingsovereenkomst? Het document is onmisbaar als jij en je medewerker samen besluiten om het arbeidscontract op een vriendschappelijke manier te beëindigen. Je zet daarmee namelijk duidelijke afspraken op papier. Zorg er dus voor dat je goed geïnformeerd bent en lees dit artikel voor alle details over de beëindigingsovereenkomst, van de onderdelen tot een model om in te vullen.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is een beëindigingsovereenkomst?

Een beëindigingsovereenkomst is een document waarin zowel jij als werkgever als je werknemer afspraken maken over het ontslag met wederzijds goedvinden. Samen praten jullie over wat er allemaal op dat papiertje moet komen te staan. Dan zetten jullie de afspraken zwart-op-wit. Op die manier hoef niet je naar het UWV of de rechtbank om het ontslag te regelen.

Verschil vaststellingsovereenkomst en beëindigingsovereenkomst

Vaak wordt een beëindigingsovereenkomst ook wel een vaststellingsovereenkomst genoemd. Mag dat? Zeker, meestal wordt hetzelfde document bedoeld. Er is wel een klein verschil: een vaststellingsovereenkomst heeft wettelijk gezien wat meer regels dan een beëindigingsovereenkomst. Daarom heet een vaststellingsovereenkomst dan ook wel een benoemde overeenkomst en een beëindigingsovereenkomst een onbenoemde overeenkomst. Maar maak je niet druk, in de praktijk is er geen verschil en is het allemaal niet zo ingewikkeld.

Wat moet er in een beëindigingsovereenkomst staan?

Maak je zelf een beëindigingsovereenkomst? Zet deze onderdelen er sowieso in:

  1. Gegevens van de werkgever en je werknemer (namen en adressen).
  2. Vermeld dat het initiatief voor het beëindigen van het contract van jou als werkgever komt en waarom. Dat is belangrijk, want je werknemer kan misschien geen WW-uitkering krijgen als dit niet in de beëindigingsovereenkomst staat.
  3. Zet erin dat er geen urgente reden voor ontslag is, zoals ontslag op staande voet.
  4. Bevestig dat jullie het allebei eens zijn met het beëindigen van het contract.
  5. Noem de einddatum van het contract en houd rekening met de opzegtermijn.
  6. Zet jullie afgesproken ontslagvergoeding in de beëindigingsovereenkomst. Dat is ook wel de transitievergoeding.
  7. Eventuele andere dingen die jullie afspreken voor het vertrek van je werknemer.
  8. De datum waarop je de beëindigingsovereenkomst maakt.
  9. Jullie handtekeningen.
  10. En niet vergeten: dat er een bedenktijd van twee weken is. Dat betekent dat je werknemer binnen die tijd nog kan besluiten om toch niet te vertrekken. Als je dit niet in de beëindigingsovereenkomst zet, geldt automatisch een bedenktijd van drie weken.

Voorbeeld beëindigingsovereenkomst

Wil je liever een standaard beëindigingsovereenkomst gebruiken in plaats van er zelf een in elkaar te flansen? Het UWV heeft een model van een beëindigingsovereenkomst dat je gewoon kunt kopiëren en invullen. Pas het aan naar je eigen smaak en de afspraken die jij en je werknemer maken. Easy peasy.

Young Magazine

Key takeaways

  • Een beëindigingsovereenkomst is een document waarin jij en je werknemer afspraken maken over ontslag met wederzijds goedvinden.
  • Beëindigingsovereenkomsten worden soms ook vaststellingsovereenkomsten genoemd, maar er is over het algemeen weinig verschil.
  • De checklist hierboven bevat de onderdelen die in een beëindigingsovereenkomst moeten worden opgenomen.
  • Als je liever niet zelf een beëindigingsovereenkomst opstelt, kun je het voorbeeld van het UWV gebruiken.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat is een beëindigingsovereenkomst?

  • Een beëindigingsovereenkomst is een document waarin jij en je werknemer afspraken maken over het beëindigen van het dienstverband met wederzijdse instemming.

  • Wat is het verschil tussen een vaststellingsovereenkomst en een beëindigingsovereenkomst?

  • De termen vaststellingsovereenkomst en beëindigingsovereenkomst worden door elkaar gebruikt. Er is in de praktijk weinig verschil tussen beide documenten.

  • Hoe werkt een beëindigingsovereenkomst bij ziekte?

  • Ontslag met wederzijds goedvinden is bij ziekte niet gebruikelijk, maar het kan wel. Als de werknemer akkoord gaat met het ontslag kun je de beëindigingsovereenkomst opstellen zoals gewoonlijk.

  • Moet ik een beëindigingsovereenkomst of vaststellingsovereenkomst maken?

  • Je moet in ieder geval een van de twee documenten samen met je werknemer opstellen als jullie kiezen voor ontslag met wederzijds goedvinden. Welke? Dat maakt niet zoveel uit.

Alles over ontslag