Overuren uitbetalen

Of het binnen jouw organisatie nou de normaalste zaak van de wereld is of juist liever wordt voorkomen, overwerken gebeurt overal weleens. En die overuren moet je uitbetalen. Of eh, hoe zit dat eigenlijk? Moet je overuren verplicht uitbetalen? En hoe zit het met de belasting en overuren uitbetalen? YoungCapital knows en zette de belangrijkste info voor je op een rij. Zo beloon jij je personeel netjes volgens de regels voor hun overwerk.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Betaling van overuren

Een werknemer maakt overuren wanneer die meer uren werkt dan jullie hebben afgesproken in de arbeidsovereenkomst. Logisch dat je medewerker daar iets voor terug wil hebben. Als werkgever kun je overuren op verschillende manieren vergoeden. Je kunt:

  • de extra gewerkte uren omzetten in vrije tijd (tijd voor tijd);
  • de overuren uitbetalen bij het loon tegen het normale uurloon;
  • de overuren met een extra overwerktoeslag uitbetalen bij het loon.

Moeten overuren uitbetaald worden?

Je bent verplicht om werknemers te vergoeden voor hun overwerk. Ook als je daarover niks op papier afspreekt. Maar meestal doe je dat wel in de cao, het arbeidscontract of bedrijfsreglement. Daar staat dan in hoe je de overuren moet uitbetalen: in tijd of in geld. Soms hebben werknemers zelf de mogelijkheid om te kiezen hoe ze hun overuren vergoed krijgen. Werknemers hebben voor overuren recht op minstens hun normale uurloon. Je kunt daar een overwerktoeslag bovenop geven, maar dat is wettelijk niet verplicht.

Good to know: in sommige sectoren hoort overwerk erbij. Wanneer overuren al in het basisloon zijn verwerkt, hoef je niet ook nog eens overuren uit te betalen. Wanneer je medewerkers vaak en regelmatig extra uren maken, kun je daar wel een speciale vergoeding voor afspreken.

Daarnaast geldt dat je alleen verplicht overuren moet uitbetalen wanneer je akkoord hebt gegeven voor het extra werk of je je medewerker er zelf om hebt gevraagd. Als een van je werknemers dus op eigen houtje heeft besloten om na vijven nog even door te buffelen, ben je niet verplicht om die extra uren uit te betalen.

Belasting en overuren uitbetalen

Op overuren hoef je niet meer loonheffing in te houden dan op het normale loon. Deze uren worden namelijk in dezelfde belastingschijf belast als normale werkuren. Afhankelijk van de hoogte van het inkomen, is dat tussen de 36,97% en 49,5%. Dit geldt ook wanneer je een overwerktoeslag geeft. Let op dat je geen kortingen geeft op overuren, zoals de algemene heffingskorting en arbeidskorting. Daardoor houden werknemers netto minder over aan overuren.

Als medewerkers regelmatig overwerken en daardoor jaarlijks een stuk meer verdienen, kan het ook zijn dat ze in een hogere schijf belanden. Ze betalen dan meer belasting over de vergoeding voor de overuren. Om dit te vermijden kun je je medewerker de overuren op een andere manier uitbetalen, bijvoorbeeld in tijd. Overleg dit van tevoren natuurlijk wel even.

Berekening overuren uitbetalen

Omdat er geen speciaal belastingtarief geldt voor overuren, is het maken van een berekening van overuren uitbetalen niet zo spannend. Pas wanneer een werknemer in de volgende belastingschaal terechtkomt, heb je te maken met een ander tarief. Dit tarief geldt niet voor het volledige salaris, maar alleen voor het deel van het loon dat de grens van de eerste schijf overschrijdt. Geef daarnaast geen kortingen op overuren, maar betaal er wel vakantiegeld over.

Check bij het overuren uitbetalen vooral goed wat er in de cao of het contract staat. Het kan bijvoorbeeld dat je organisatie over de eerste twee overuren een toeslag van 25% betaalt en over alle volgende overuren een toeslag van 50%. Het is aan de administratieve afdeling om al dit soort voorwaarden goed bij te houden en ze vervolgens toe te passen.

Young Magazine

Key takeaways

  • Overuren uitbetalen kan op verschillende manieren: in tijd of in geld, met of zonder overwerktoeslag.
  • Je bent als werkgever verplicht om werknemers te vergoeden voor hun overwerk, mits het gaat om echte overuren. Dat houdt in dat je je werknemers zelf hebt gevraagd om over te werken of ze akkoord hebt gegeven langer door te gaan.
  • In sommige sectoren hoort overwerk erbij en zijn overuren al in het basisloon verwerkt.
  • Op overuren wordt evenveel belasting ingehouden als op normale werkuren.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Hoeveel belasting betaal je over overuren uitbetalen?

  • Overuren worden in dezelfde belastingschijf belast als normale werkuren. Dat is afhankelijk van het loon 36,97% of 49,5%.

  • Moet je overuren verplicht uitbetalen?

  • Ja, wel als je je werknemers zelf hebt gevraagd om over te werken of ze daar toestemming voor hebt gegeven. Overuren uitbetalen kan in geld en in tijd (tijd voor tijd).

  • Wanneer betaal je overuren uit?

  • Meestal doe je dit samen met het gewone loon aan het eind van de maand. Maar je kunt er als bedrijf ook voor kiezen om overuren wekelijks uit te betalen. Het hangt dus maar net af van de afspraken binnen je organisatie.

Alles over personeelsadministratie