Ouderschapsverlof

Werknemers met kinderen hebben recht op 26 weken ouderschapsverlof. Het is je vast niet ontgaan dat deze regeling een tijdje terug op de schop is gegaan en ouderschapsverlof tegenwoordig deels betaald is. Spoiler alert: je betaalt het salaris niet zelf door, maar moet wél het een en ander regelen voor je medewerker. En eh, ben je op de hoogte van de voorwaarden en regels die gelden rondom de (nieuwe) regeling ouderschapsverlof? We zetten alle ins en outs op een rij, zodat je weer helemaal bij bent en je medewerker straks onbezorgd van het verlof kan genieten.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is ouderschapsverlof?

Ouderschapsverlof is een wettelijke verlofregeling voor werknemers met kinderen. Dankzij deze regeling kunnen zij tijdelijk minder werken en meer tijd met hun gezin doorbrengen. Lange tijd was ouderschapsverlof onbetaald. Maar sinds 2022 kunnen ouders ook (deels) betaald ouderschapsverlof opnemen.

Betaald ouderschapsverlof

Sinds 2 augustus 2022 hebben werkende ouders recht op 9 weken (deels) betaald ouderschapsverlof. Hoe dat zit, lees je verderop. Dit is geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO). Ze mogen deze 9 weken betaald verlof alleen opnemen in het eerste levensjaar van hun kind. Dit verlof is dus bedoeld om kersverse ouders meer tijd te geven om te wennen aan de nieuwe gezinssituaties en bewuste keuzes te maken over de verdeling tussen zorg en werk.

Onbetaald ouderschapsverlof

Bovenop deze 9 weken betaald ouderschapsverlof mogen werkende ouders ook nog 17 weken onbetaald ouderschapsverlof opnemen. In totaal hebben je medewerkers dus recht op 26 weken verlof. Het onbetaalde deel kunnen ouders opnemen totdat hun kind 8 jaar wordt.

Voorwaarden ouderschapsverlof

Benieuwd of jouw werknemer recht heeft op ouderschapsverlof? Check de voorwaarden hier.

  • Ouderschapsverlof is voor werkende vaders, moeders en verzorgers van erkende biologische kinderen, adoptiekinderen en pleegkinderen. Als je werknemer de verzorger is van het kind, geldt dat het kind moet staan ingeschreven op het adres van je werknemer.
  • Betaald ouderschapsverlof moet worden opgenomen voordat het kind 1 jaar oud wordt. Of binnen 1 jaar na opname in het gezin, als het gaat om een adoptie- of pleegkind dat nog geen 8 jaar oud is.
  • Werknemers kunnen het overige (onbetaalde) verlof opnemen totdat het kind 8 jaar oud is.
  • Je werknemer krijgt voor elk (biologisch) kind opnieuw ouderschapsverlof van 26 keer het aantal wekelijkse werkuren. Dit geldt ook bij een tweeling (voor de duidelijkheid: je hebt dan dus recht op 2x26 weken verlof). Bij pleegzorg of samenwonen met meerdere kinderen krijgt je werknemer maximaal 9 weken betaald ouderschapsverlof, hoeveel kinderen je werknemer ook in huis neemt.

Wat zijn de regels voor ouderschapsverlof?

Rondom het aanvragen van ouderschapsverlof gelden verschillende regels waar je werknemer zich aan moet houden. Namelijk:

  • Je werknemer moet het verzoek minstens 2 maanden voor de gewenste startdatum van het verlof schriftelijk bij je indienen.
  • In dit verzoek staat niet alleen de ingangsdatum, maar ook het aantal gewenste verlofuren per week, de dagen waarop het verlof wordt opgenomen en de duur van de verlofperiode.
  • Je werknemer kan het verlof op verschillende manieren opnemen: voltijds, 50/50, door het op te splitsen of te verspreiden over een lange periode.

Verder geldt dat:

  • ouders na afloop van het verlof recht hebben op terugkeer naar hun oude functie of een vergelijkbare functie met dezelfde arbeidsvoorwaarden;
  • je werknemers geen vakantiedagen opbouwen tijdens het ouderschapsverlof, maar al opgebouwde vakantiedagen wel kunnen gebruiken in combinatie met het verlof. Zorg ervoor dat je werknemers op de hoogte zijn van deze regels.

Mag je als werkgever ouderschapsverlof weigeren?

Nope, in principe niet, want ouderschapsverlof is een recht. Je kunt wel bezwaar maken tegen de manier waarop iemand het verlof opneemt. Je moet dan wel goed kunnen onderbouwen waarom je daar problemen mee hebt. Doe dit uiterlijk 4 weken voordat het verlof in zou gaan. Als je bezwaar maakt ga je samen met je werknemer op zoek naar een regeling die voor jullie allebei goed werkt.

Uitkering ouderschapsverlof aanvragen

Tijdens de 9 weken betaald ouderschapsverlof hebben je werknemers recht op 70% van hun dagloon. Dit hoef je als werkgever niet zelf te betalen, maar het is wel jouw taak om een uitkering voor je medewerker aan te vragen bij het UWV. Die maakt het bedrag aan jou over en jij betaalt de uitkering vervolgens zelf uit aan je werknemer. Je kunt ervoor kiezen om de uitkering zelf aan te vullen tot 100%, zodat je medewerker geen inkomensgat heeft tijdens het verlof. Maar dit is niet verplicht.

Ouderschapsverlof is niet het enige verlof waar jonge werkende ouders recht op hebben. Even kwijt welke soorten er allemaal zijn? YoungCapital bespreekt ze allemaal, van zwangerschapsverlof tot geboorteverlof.

Young Magazine

Key takeaways

  • Werknemers met kinderen hebben recht op maximaal 26 weken ouderschapsverlof. Dit verlof geeft ze de kans om tijdelijk minder te werken en meer tijd met hun kinderen door te brengen.
  • Sinds 2 augustus 2022 kunnen werknemers maximaal 9 weken (deels) betaald ouderschapsverlof opnemen voordat hun kind 1 jaar is. Tijdens deze periode betaalt het UWV een uitkering van maximaal 70% van het dagloon.
  • Daarnaast kunnen ouders nog eens 17 weken onbetaald ouderschapsverlof opnemen voordat hun kind 8 jaar oud is.
  • Als werkgever mag je een verzoek voor ouderschapsverlof niet weigeren. Je mag je medewerker wel vragen om het verlof anders in te delen.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat is de nieuwe regeling voor ouderschapsverlof?

  • Sinds 2 augustus 2022 hebben werkende ouders recht op 9 weken betaald ouderschapsverlof. Tijdens deze periode betaalt het UWV je werknemers een uitkering van maximaal 70% van het dagloon.

  • Hoe werkt ouderschapsverlof?

  • Ouderschapsverlof is een regeling die werkende ouders de mogelijkheid geeft om tijdelijk minder te werken om voor hun kind te kunnen zorgen. Ze kunnen dit verlof aanvragen bij hun werkgever totdat hun kind 8 jaar oud is.

  • Wat houdt de Wet betaald ouderschapsverlof in?

  • Deze wet zorgt ervoor dat werkende ouders tegenwoordig recht hebben op (deels) betaald ouderschapsverlof. Dit verlof kan worden opgenomen tijdens het eerste levensjaar van een kind en is bedoeld om de nieuwe gezinssituatie goed in balans te krijgen.

  • Hoeveel ouderschapsverlof krijgt mijn werknemer?

  • Je werknemer heeft in totaal recht op 26 weken ouderschapsverlof. Dit bestaat uit maximaal 9 weken betaald ouderschapsverlof en nog eens 17 weken onbetaald ouderschapsverlof.

Alles over verlof