Afwijzen sollicitant voorbeeld

Bij het afwijzen van een sollicitant is een voorbeeld handig, want je wilt dit netjes en professioneel doen. Raad eens? Als echte recruitment specialist heeft YoungCapital dit voor je geregeld. Check hieronder ons voorbeeld van een afwijsbrief aan een sollicitant én een voorbeeld van een telefonische afwijzing voor een sollicitatie.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Afwijzing sollicitatie per mail voorbeeld

Makkelijk is het niet, het afwijzen van een sollicitant. Als voorbeeld vind je hier een standaardmail die je zelf kunt in- en aanvullen. Let op: dit afwijzing voor een sollicitatie voorbeeld kun je gebruiken voor iemand die niet is uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Als de sollicitant wél op gesprek is geweest, is het namelijk netter om te bellen.

Beste [voor- en achternaam sollicitant],

Hartelijk dank voor je interesse in de baan [functienaam] bij [bedrijfsnaam]. We hebben je cv en motivatiebrief met interesse doorgenomen. Toch hebben we helaas besloten je niet uit te nodigen voor een gesprek.

Hoewel je enthousiasme voor de functie goed naar voren komt en je ambities aansluiten bij het bedrijf, voldoe je op dit moment niet aan de juiste eisen. [eventuele verdere uitleg]

Nogmaals bedankt voor je sollicitatie. We waarderen de tijd en moeite die je hebt gestoken in je sollicitatiebrief. Veel succes bij eventuele volgende sollicitaties en je zoektocht naar een nieuwe baan.

Vriendelijke groet,

[jouw naam], [jouw functie]

[bedrijfsnaam]

Young Magazine

Sollicitant afwijzen na gesprek voorbeeld

Als iemand al wél op gesprek is geweest, is het misschien nog wel lastiger, het afwijzen van de sollicitant. Een voorbeeld klinkt dan ook vast handig. Maar eh, laten we eerlijk zijn: het is beter om een sollicitant die al op gesprek is geweest te bellen. En omdat ieder telefoongesprek anders gaat, is het lastig daar een standaard voorbeeld van te geven. Wat je wel kunt doen, is vast bepalen hoe je zo’n gesprek aftrapt. Check hieronder 3 voorbeelden van hoe je een afwijzing voor een sollicitatie telefoontje begint.

3 voorbeelden om een telefonische afwijzing van een sollicitatie te starten

  1. ‘Goedendag, je spreekt met [jouw naam] van [bedrijfsnaam]. Bedankt voor je sollicitatiegesprek van afgelopen [dag waarop het gesprek plaatsvond]. We hebben je sollicitatie besproken, maar helaas is onze keuze op een andere kandidaat gevallen.’
  2. ‘Hallo, met [jouw naam] van [bedrijfsnaam]. Ik bel je over je sollicitatie voor [naam van de functie]. Het was lastig, maar we hebben helaas een andere kandidaat gekozen voor de functie.’
  3. ‘Hoi, dit is [jouw naam] van [bedrijfsnaam]. Afgelopen [dag waarop het gesprek plaatsvond] hadden wij een gesprek over de vacature voor [functie]. Ik bel je even voor de terugkoppeling. Je bent het helaas niet geworden.’

Je hoeft deze sollicitant afwijzen voorbeeldzinnen natuurlijk niet letterlijk over te nemen. Begin in ieder geval met het slechte nieuws en geef een stukje feedback mee aan de kandidaat. Belangrijk, want door tips te geven en positief af te sluiten verhoog je de candidate experience.

Zo, hopelijk gaat het afwijzen van een sollicitant met dit voorbeeld wat makkelijker. Geef je liever het volledige sollicitatieproces uit handen? Daar kan YoungCapital je bij helpen. Bekijk de mogelijkheden of neem contact met ons op voor meer informatie.

Recruitment specialist

Recruitment struggles?

Is recruitment een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van recruitment experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Ik moet een sollicitant afwijzen. Waar vind ik een voorbeeld van een brief?

  • Scrol naar boven, daar vind je een voorbeeld van een standaard afwijsbrief voor een sollicitant.

  • Waar vind ik een voorbeeld van een telefonische afwijzing voor een sollicitatie?

  • Ook hierboven. Wij geven je drie manieren om zo’n afwijzingsgesprek te starten.

Alles over werving en selectie