Candidate experience

Simpel is het niet, de wereld van recruitment. Misschien kwam de term ‘candidate experience’ al om de hoek kijken tijdens jouw research. Negeer dit vooral niet en denk ook niet dat het hetzelfde is als de candidate journey. Want een goede candidate experience kan meer voor je organisatie betekenen dan je denkt. Benieuwd naar alle ins en outs over dit onderwerp? Je kent ons: als recruitment specialist zochten we het van A tot Z uit. Check deze pagina of neem gerust contact met ons op. Wij helpen je op weg.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is candidate experience?

Wat candidate experience is, zit 'm in de naam: de ervaring van kandidaten. Het omvat alle momenten waarop een kandidaat met jouw bedrijf in aanraking komt, bijvoorbeeld door middel van social media, vacaturesites en contactmomenten met recruiters. Dit gebeurt tijdens de candidate journey, een stap voor stap proces waar alle kandidaten doorheen gaan: van het ontdekken van jouw organisatie tot het besluit: 'Yes, ik wil hier werken'.

Candidate experience voordelen

De candidate journey geeft vorm aan de candidate experience. Het doel van candidate experience is dan ook om potentiële kandidaten een zo goed mogelijke ervaring met jouw bedrijf te geven. Dat heeft veel voordelen, namelijk:

 • kandidaten kiezen sneller voor jouw organisatie;
 • potentiële medewerkers kunnen ook klanten worden;
 • kandidaten delen vaak hun positieve ervaringen met anderen;
 • je organisatie blijft zweven in de gedachten van mogelijke medewerkers;
 • je bedrijfsimago wordt sterker.

Heb je dus je zaakjes niet op orde, dan zie je dat terug in de ervaringen van kandidaten. En je wilt het liefst voorkomen dat kandidaten negatieve recensies achterlaten.

Voorbeelden van een goede candidate experience

We laten niks aan de verbeelding over en geven je een paar voorbeelden van een goede candidate experience bij bedrijven. Zo weet je alvast iets beter waar je op moet letten.

 • YoungCapital. Niet alleen vind je allerlei handige sollicitatietips en -tricks op onze website, ook maken we het glashelder hoe ons selectieproces verloopt. Daarnaast zijn onze recruiters razendsnel, dus kandidaten hoeven nooit lang te wachten op antwoord. En eh, wat betreft vibes hoeft het van ons allemaal niet zo serieus. Da's goed voor de candidate experience, want zo weten mensen wat ze van ons kunnen verwachten.

 • bol.com. Het heeft geen introductie nodig: als de socialmediaposts van bol.com geen bijzondere indruk van het bedrijf geven, dan weten wij het ook niet meer. De woordgrappen en de leuke reacties van de medewerkers zorgen voor een positieve candidate experience. Maar ook is deze werkgever transparant over het hele sollicitatieproces, zodat kandidaten weten waar ze aan toe zijn.

 • Rituals. Geuren zijn niet het enige wat deze organisatie goed doet. Ook de candidate experience is goed ingericht, namelijk via het gedeelte 'jouw ontdekkingsreis' op de website. Op die pagina neemt Rituals je helemaal mee in het selectieproces en de onboarding. Zo creëert deze organisatie vertrouwen bij potentiële medewerkers en komen ze niet voor verrassingen te staan.

Young Magazine

5 tips om je candidate experience te verbeteren

Leuk, al die voorbeelden, maar hoe kun je je candidate experience verbeteren? YoungCapital heeft een aantal tips die vast van pas komen. Use them wisely.

Tip 1: Wees de snelste

Kandidaten willen maar één ding: zo snel mogelijk aan het werk. De meesten houden niet van lang wachten en het sollicitatieproces is voor veel mensen al spannend genoeg. Het is dus aan jou als werkgever om als eerste bij de les te zijn. Reageer daarom zo snel mogelijk op e-mails van sollicitanten en laat ze op tijd weten of ze door zijn naar de volgende ronde. Kort ook zo nodig je sollicitatieprocedure in, zodat je kandidaten niet met vijf gesprekken opzadelt.

Tip 2: Maak solliciteren makkelijk

Voor een goede candidate experience moet solliciteren een makkie zijn. Zorg er daarom voor dat je werken-bij website goed georganiseerd is en plaats duidelijke solliciteerknoppen. Laat kandidaten een lijst met hun gegevens invullen en geef ze een plek om cv's en motivatiebrieven te uploaden. Zo zijn kandidaten binnen een paar muisklikken klaar.

Tip 3: Communication is key

Dit is een belangrijke: communicatie. Laat een kandidaat niet in het duister tasten en koppel terug tijdens alle fasen in de sollicitatieprocedure. Stuur bijvoorbeeld een bevestigingsmail dat de sollicitatie goed is ontvangen en laat het vooral weten als zaken wat langer duren. Was een kandidaat niet de perfect match? Let them know en geef ze duidelijke redenen voor de afwijzing.

Tip 4: Geef feedback

Logisch, maar kandidaten willen natuurlijk ook weten waarom ze het niet zijn geworden. Wees daarom open en geef ze oprechte feedback over hun sollicitatie. Zo weten kandidaten waar ze aan kunnen werken, zodat de volgende sollicitaties beter verlopen, en hebben ze een positieve ervaring bij jou. Bovendien is het alleen maar netjes om zaken on a good note af te sluiten, in plaats van een droog afwijzingsmailtje te sturen.

Tip 5: Gebruik recruitment software

Hoeveel recruiters je ook in dienst hebt, soms is software sneller en efficiënter. Gebruik daarom de nieuwste recruitment tools om je sollicitatieproces te optimaliseren. Daarmee houd je makkelijk bij wie er allemaal solliciteert, in welke fase de sollicitanten zitten en wat de vervolgstappen zijn. Zo wordt de candidate experience beter, want dan verwar je de ene sollicitant niet met de andere en blijf je on top van het hele proces.

Check je candidate experience

Met deze tips maak je van de candidate experience pas écht werk. Maar voor je de mouwen opstroopt, wil je misschien meer weten over de candidate journey. Het thema employer branding is daarbij onmisbaar. Check de pagina's snel of klik eens door onze recruitment guide. Wie weet welke tips en tricks je nog meer tegenkomt.

Recruitment specialist

Recruitment struggles?

Is recruitment een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van recruitment experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

 • Wat is de candidate experience?

 • Candidate experience is de ervaringen die kandidaten hebben met jouw bedrijf. Deze ervaringen bouwen ze al op vanaf het moment dat ze jouw organisatie in een advertentie of socialmediapost tegenkomen. Een positieve candidate experience zorgt ervoor dat mensen solliciteren of je bedrijf in het achterhoofd houden.

 • Hoe creëer je een goede candidate experience?

 • Leg eerst de candidate journey vast, zodat je weet op welke punten je kunt werken aan de interactie tussen de kandidaten en jouw bedrijf. Zorg ervoor dat je employer branding tiptop in orde is en gebruik onze 5 tips hierboven.

Alles over recruitment marketing