Wat is een uitzendbureau?

Als je op zoek bent naar personeel en liever niet zelf een enorme stapel cv’s doorspit, heb je vast al aan uitzenden gedacht. Maar wat is een uitzendbureau nou precies en wat kan zo’n bureau voor je organisatie betekenen? En wanneer is een uitzendbureau een goede keuze? Wij leggen het je uit en zetten daarnaast de voor- en nadelen van een uitzendbureau op een rij. Zo bepaal je makkelijk of uitzendkrachten een goede oplossing voor jouw organisatie zijn.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Uitzendbureau betekenis

Grote kans dat je weleens van een uitzendbureau hebt gehoord. Maar voordat je zelf zo’n bureau inschakelt, is het wel zo fijn dat je precies weet wat een uitzendbureau is. Zie het als een soort marktplaats voor werk, waar werkgevers en werkzoekenden bij elkaar komen. Het uitzendbureau treedt op als bemiddelaar en koppelt mensen die (tijdelijk) werk zoeken aan bedrijven die personeel nodig hebben. Als bedrijf kun je dus bij een uitzendbureau terecht wanneer je werkkrachten zoekt.

Wat is uitzenden?

En wat is uitzenden dan? Dat is de dienst die uitzendbureaus leveren. Hierbij stelt een uitzendbureau personeel ter beschikking aan een bedrijf. Als je als organisatie met uitzendkrachten werkt, heb jij de dagelijkse leiding over je personeel. Maar het uitzendbureau is formeel werkgever en regelt onder andere alle administratieve rompslomp. Wanneer je als bedrijf mensen aanneemt via een uitzendbureau, word je ‘de inlener’ genoemd. Knoop die term goed in je oren, want die kom je vaak tegen in uitzendland.

Verschil uitzenden en detacheren

Als het goed is wordt het antwoord op de vraag ‘Wat is een uitzendbureau?’ steeds duidelijker. Om ervoor te zorgen dat je straks écht niet meer met vragen zit, gaan we ook in op het verschil tussen uitzenden en detacheren. Dat zit ’m vooral in het contract. Een uitzendcontract is namelijk flexibel en tijdelijk en stopt wanneer er geen werk meer is. Een detacheringsovereenkomst heeft een vaste start- en einddatum met een vast aantal uren.

Ook het type werk is anders: bij uitzendwerk gaat het om algemene werkzaamheden in verschillende vakgebieden, afhankelijk van het specialisme van het uitzendbureau. Denk aan horeca, productie, logistiek, administratief en klantenservice. Bij detachering daarentegen gaat het om hoogopgeleide professionals of specialisten.

Young Magazine

Wat doet een uitzendbureau?

Het korte antwoord weet je al: een uitzendbureau bemiddelt tussen mensen die werk zoeken en organisaties die personeel nodig hebben. Maar wat kan een uitzendbureau nou precies voor je doen als je werknemers zoekt? Denk aan het volgende:

 • Een uitzendbureau verzorgt het hele werving- en selectieproces. Dat varieert van een grote pool kandidaten onderhouden en vacatures schrijven tot sollicitatiegesprekken voeren. Tijdens de vacature-intake bespreken jullie waar jouw bedrijf behoefte aan heeft. Een recruiter of intercedent maakt de juiste match tussen jouw organisatie en een kandidaat.
 • De administratie. Zo regelt een uitzendbureau het contract, salaris, vakantiedagen en de ziekteadministratie.
 • Een stukje nazorg. Denk aan incheckmomenten en evaluatiegesprekken. Heeft een uitzendkracht training of begeleiding nodig? Ook daar zorgt het uitzendbureau voor, bijvoorbeeld met opleidingen, vakgerichte cursussen en/of coaching.

Interessant? Check of uitzenden via YoungCapital iets voor jouw organisatie is.

Voor- en nadelen uitzendbureau

Het kan ook dat je al wist wat een uitzendbureau is, maar dat je nog even wilt checken of deze manier van personeel aannemen bij jou bedrijf past. Dat ontdek je snel genoeg als je de voor- en nadelen van een uitzendbureau tegen elkaar afweegt. We zetten de belangrijkste voor je op een rij.

Voordelen uitzendbureau werkgever

 1. Door het flexibele karakter van uitzendkrachten vind je via een uitzendbureau altijd een oplossing die perfect bij jouw organisatie past.
 2. Bye werkgeversrisico’s, zoals ziekte en uitval. Die zijn voor de rekening van het uitzendbureau.
 3. Administratieve rompslomp is verleden tijd. Het uitzendbureau maakt onder meer het contract in orde en betaalt de salarissen uit.
 4. No cure, no pay. Je betaalt alleen voor de uren die een uitzendkracht werkt. Wanneer er geen werk meer te doen is, stopt het contract.

Nadelen uitzendbureau werkgever

 1. Veel uitzendkrachten werken voor een relatief korte periode bij een bedrijf. De kans bestaat dus dat je die ene goede uitzendkracht al snel weer kwijt bent.
 2. Als je werkt met tijdelijk personeel zoals uitzendkrachten ben je veel bezig met inwerken. Gelukkig is het inwerkproces voor de meeste soorten uitzendwerk vrij kort.
 3. Een veelgehoord nadeel van een uitzendbureau zijn de kosten. Je betaalt immers niet alleen de werknemer, maar ook het uitzendbureau. Of een uitzendkracht voor jou voordelig is, hangt af van de situatie. bereken makkelijk wat een uitzendkracht via YoungCapital jou kost.

Waarom kies je voor een uitzendbureau?

Veel organisaties twijfelen tussen de diensten van een uitzendbureau, wervingsbureau en/of detacheringsbureau. Wanneer en waarom kies je nou voor een uitzendbureau? Bijvoorbeeld in deze situaties:

 • Je zoekt meer personeel dan je in vaste dienst kunt nemen.
 • Je organisatie heeft het in bepaalde periodes veel drukker dan in andere. Bijvoorbeeld omdat je projectmatig werkt of door seizoensinvloeden. Zo zijn uitzendkrachten mogelijk dé oplossing voor jouw ijssalon die maar de helft van het jaar geopend is.
 • Je hebt vervanging nodig voor medewerkers die voor een langere periode ziek of met verlof zijn.
 • Je wilt graag checken of een werknemer in je organisatie past voordat je een contract aanbiedt.
 • Je wilt je organisatie wendbaarder maken. Met een flexibele schil van uitzendkrachten kun je op- en afschalen wanneer nodig.

Nu je weet wat een uitzendbureau is en doet én welke voor- en nadelen eraan kleven, kun je bepalen of uitzenden iets voor jouw bedrijf is. Benieuwd wat voor recruimentoplossingen er nog meer zijn? Lees onze artikelen over RPO of check al onze diensten. Zo kies je de oplossing die het best bij jouw organisatie past.

Recruitment specialist

Recruitment struggles?

Is recruitment een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van recruitment experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

 • Een uitzendbureau, wat is dat?

 • Een uitzendbureau is een bedrijf dat bemiddelt tussen mensen die werk zoeken en organisaties die personeel nodig hebben. Een uitzendbureau biedt voornamelijk tijdelijk werk aan.

 • Wat doen uitzendbureaus?

 • Uitzendbureaus nemen het hele proces uit handen dat komt kijken bij personeel aannemen. Denk aan werving en selectie, de administratieve rompslomp en incheckmomenten achteraf. Interessant? Check dan of uitzenden via YoungCapital iets voor jouw bedrijf is.

 • Wat is het voordeel van een uitzendbureau?

 • Er kleven verschillende voordelen aan een uitzendbureau. Zo bespaar je tijd en energie, omdat je zelf het werving- en selectieproces niet uitvoert. Daarnaast hoef je je niet druk te maken om de administratie, heb je geen werkgeversrisico’s en kun je flexibel op- en afschalen.

Alles over wervingsstrategieën