Werving en selectie proces

Of je de werving en selectie van nieuw personeel nou zelf doet of uitbesteedt, wanneer je op zoek gaat naar nieuwe medewerkers krijg je te maken met het werving en selectie proces. Wat dat is en hoe dit proces eruitziet? Vertellen we je. Op deze pagina lees je wat het proces van werving en selectie inhoudt en vind je een werving en selectie stappenplan met daarin de stappen die écht niet mogen ontbreken in het werving- en selectieproces. Zo richt je jouw werving en selectie proces straks optimaal in of weet je alvast wat je kunt verwachten als je bijvoorbeeld een wervingsbureau inschakelt.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is het proces van werving en selectie?

Het werving en selectie proces is het hele proces van het aantrekken (werven), selecteren en aanstellen van werknemers voor een organisatie. Dit proces start wanneer er een vacature ontstaat en loopt door tot het moment waarop een bedrijf een nieuwe medewerker aanneemt. Het wervingsproces draait het om het aantrekken van potentiële kandidaten voor je bedrijf. Bijvoorbeeld met een aantrekkelijke vacature. Het selectieproces gaat om het selecteren van kandidaten die goed passen bij de organisatie. In deze fase spit je dus die enorme stapel cv’s door. Het werving- en selectieproces eindigt met de aanstelling van de nieuwe medewerker. In de procesbeschrijving van werving en selectie hieronder lees je uit welke stappen het hele proces precies bestaat.

Young Magazine

Werving en selectie stappenplan

Bang dat je een belangrijke stap vergeet tijdens het werving en selectie proces? Of ben je gewoon benieuwd wat er allemaal komt kijken bij werving en selectie? Pak onze werving en selectie procesbeschrijving erbij, daarin nemen we je stap voor stap mee in het werving- en selectieproces. Let op dat hét stappenplan voor werving en selectie niet bestaat. Voor de ene vacature is het proces nou eenmaal net wat uitgebreider dan voor de andere. Ook elk recruitmentbureau heeft een eigen werkwijze als het om werving en selectie gaat. De zes stappen die we beschrijven laten zien hoe een gemiddeld werving en selectie proces er zo’n beetje uitziet.

Stap 1: Voorbereiding

Het is makkelijk om een nieuwe vacature online te gooien zonder daar al te veel over na te denken, maar heel slim is dat niet. Zet voordat je het werving en selectie proces induikt eerst het een en ander op een rijtje. Check bijvoorbeeld of er wel ruimte is voor een vacature door een personeelsplan op te stellen. Koppel je personeelsbehoefte en werkaanbod aan elkaar en je komt al een heel eind. Kom je bijvoorbeeld tot de conclusie dat je slechts tijdelijk personeel nodig hebt? Dan is dit hét moment om actie te ondernemen en te kijken of een uitzendbureau of detacheringsbureau misschien iets voor je kan betekenen.

Misschien wat saai, maar o zo belangrijk: vergeet ook niet om de personeelskosten te berekenen. Zo weet je of er ook financieel gezien ruimte is voor die nieuwe collega.

Stap 2: Vacature opstellen

Zodra duidelijk is dat je die nieuwe medewerker écht goed kan gebruiken en nog kan betalen ook, start je met het wervingsproces. Geschikte kandidaten werven doe je natuurlijk met een kanjer van een vacaturetekst. Wat daar allemaal in moet en hoe je tot een wervende tekst komt die je doelgroep aanspreekt, ontdek je vanzelf als je een vacature-intake houdt. Dit gesprek voer je bijvoorbeeld met een corporate recruiter of een medewerker van het wervingsbureau dat je hebt ingeschakeld. Hierin bespreken jullie onder meer de functie, het functieprofiel, de bedrijfscultuur en specifieke wensen. Met deze info is een goede vacature schrijven een fluitje van een cent.

Stap 3: Vacature plaatsen en verspreiden

Om de ideale kandidaat te vinden is het belangrijk dat je je doelgroep bereikt. Denk daarom goed na over waar je je vacature plaatst. Bijvoorbeeld op je werken-bij website, jobboards en/of social media als LinkedIn. Voert een recruitmentbureau het werving en selectie proces voor je uit? Zo’n bureau speelt niet alleen vacatures door naar jobboards en zoekmachines die passen bij de vacature, maar gaat ook gericht op zoek naar geschikte kandidaten. Bijvoorbeeld in de database en via andere kanalen. Dit heet sourcing.

Stap 4: Kandidaten selecteren

Met een beetje mazzel levert je vacature een berg aan sollicitaties op. Om uit alle reacties uiteindelijk de ideale medewerker te vissen, is het belangrijk de sollicitanten te screenen. Denk aan een snelle cv-check en het lezen van de motivatiebrief. Ook een telefonische screening waarin je alvast wat vragen stelt is een slimme manier om een beter beeld van een kandidaat te krijgen. Verder kun je referenties opvragen en/of een assessment of tests afnemen.

Stap 5: Sollicitatiegesprekken voeren

Geschikte kandidaten op het oog? Tijd om solliciteren te voeren. Wanneer je een recruitmentbureau hebt ingeschakeld voor het werving en selectie proces, stelt het bureau vaak één of twee geschikte kandidaten aan je voor om uit te nodigen. Steek tijd in de voorbereiding van de gesprekken en neem eventueel (aanvullende) tests of assessments af tijdens deze fase van het werving- en selectieproces. Afhankelijk van het verloop van het gesprek plan je een tweede gesprek in of wijs je de sollicitant af.

Stap 6: Kandidaat aanstellen

De laatste stap in dit stappenplan voor werving en selectie: de aanstelling van de kandidaat. Deze stap bestaat uit een aanstellingsgesprek en het regelen van allerlei praktische zaken, zoals een arbeidsovereenkomst opstellen en waar nodig een VOG aanvragen. Hiermee zorg je ervoor dat de nieuwe werknemer straks zonder problemen aan de slag kan. Zo gaat het werving en selectie proces eigenlijk als vanzelf over in de onboarding.

Laat je dat hele werving en selectie proces liever aan de experts over? We gaan graag voor je aan de slag. Lees meer over werving en selectie via YoungCapital of check al onze diensten.

Recruitment specialist

Recruitment struggles?

Is recruitment een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van recruitment experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Hoe ziet het proces van werving en selectie eruit?

  • Het werving en selectie proces bestaat uit het aantrekken, selecteren en aanstellen van werknemers. Meer weten? Op deze pagina vind je een stappenplan voor werving en selectie waarin we de verschillende stappen bespreken.

  • Wat is het wervingsproces?

  • Het wervingsproces is het aantrekken van potentiële kandidaten voor een vacature. Veel organisaties werven door vacatures te schrijven, plaatsen en verspreiden. Het wervingsproces maakt deel uit van het grotere werving en selectie proces.

Alles over werving en selectie