Bijbaan 14 jaar

Er zijn 6 Bijbaantjes voor 14-jarigen

Ben je op zoek naar een bijbaan voor 14-jarigen? Goed nieuws! Ook op jouw leeftijd zijn er opties om een zakcentje te verdienen én werkervaring op te doen. Denk aan folderwijken, oppassen of klusjes doen voor buurtgenoten. Benieuwd naar leuke bijbaantjes voor 14-jarigen? Lees rustig verder voor inspiratie en bekijk onze vacatures om direct te solliciteren.

Soorten 14-jarige bijbaantjes

Nu het belangrijkste: wat voor werk mag je doen als je 14 bent? Als 14-jarige mag je zoal:

 • vakkenvullen in een supermarkt;
 • folders bezorgen;
 • oppassen;
 • of klusjes doen.

Als vakkenvuller help je klanten en zorg je ervoor dat de winkel er netjes uitziet. Folders bezorger is flexibel en leuk als je van buiten zijn houdt. Of ga klusjes doen in een recreatiepark (camping, speeltuin, pretpark, etc.) zoals vegen, afval opruimen en mensen de weg wijzen.

Wat mag je niet doen als 14-jarige?

Wil je graag bijverdienen als 14-jarige, maar ben je niet helemaal op de hoogte van wat wel en niet mag? Werken in de horeca, zwaar tillen of duwen, achter de kassa staan of maaltijden bezorgen mag niet. Maar niet getreurd! Klusjes doen en helpen bij licht, niet-industrieel werk zoals vakken vullen in een winkel mag wel.

Als 14-jarige ben je gebonden aan de leerplicht en daarom moet je je aan bepaalde arbeidsregels houden. In een schoolweek mag je maximaal 12 uur per week werken verdeeld over schooldagen en zaterdag. Het maximum aantal werkdagen per week is 5. Let op dat je alleen werkt tussen 7:00 en 19:00. In de vakantieweken mag je 35 uur per week werken, waarvan 7 uur op een dag en niet langer dan drie weken achter elkaar. En op zondag weken is een no-go.

Waar heb je recht op als 14-jarige?

Als 14-jarige heb je recht op pauzes als je langer dan 4,5 uur werkt. Bij een werkdag van 4,5 uur heb je recht op 30 minuten pauze. Verder is het goed om te weten dat je als 14-jarige geen minimumjeugdloon krijgt. Het minimumloon voor 14-jarige is wettelijk niet vastgesteld. Je mag wel werken als 14-jarige, als het maar licht en niet-industrieel werk is.

Aangezien je pas recht hebt op een minimumjeugdloon, wordt er vaak gekeken naar het minimumloon van een 15-jarige. Dus, wil je weten wat je gaat verdienen bij je bijbaan als 14-jarige? Kijk naar wat een 15-jarige verdiend en kom samen met je werkgever tot een compromis.

Kun jij niet wachten om te werken als 14-jarige? Met onze sollicitatietips heb jij binnen no-time een leuke bijbaan te pakken. Schrijf je vandaag nog in bij YoungCapital en solliciteer direct op een van de vele beschikbare vacatures voor 14-jarigen.


FAQ's Bijbaan 14 jaar

 • Hoeveel mag je werken als je 14 bent?

  Als 14-jarige mag je maximaal 12 uur per schoolweek werken. Let op dat je alleen werkt tussen 7:00 en 19:00. In schoolvakanties mag een 14-jarige maximaal 35 uur per week werken.

 • Waar kan je werken als je 14 bent?

  Als 14-jarige mag je alleen klusjes doen en helpen bij licht, niet-industrieel, zoals het bezorgen van folders, werken in een supermarkt of oppassen.

 • Bij welke winkels mag je werken als je 14 bent?

  Als 14-jarige mag je bij verschillende soorten winkels werken, waaronder supermarkten, drogisterijen en kledingwinkels. Wel moeten de werkzaamheden aangepast zijn aan de leeftijd, 14 jaar.