Bijbaan 15 jaar

Er zijn 10 bijbaantjes voor 15-jarigen

Wil jij als 15-jarige graag wat bijverdienen? Misschien weet je nog niet waar je zou willen werken als 15-jarige. In een supermarkt, winkel of een krantenwijk? Doe hier inspiratie op voor de leukste bijbaantjes voor 15-jarigen. Naast het verdienen van wat geld, is het ook een kans om werkervaring op te doen. Win-win! Snel aan de slag met een bijbaan? Check dan onze vacatures en solliciteer direct op een leuk bijbaantje.

Flexibele bijbaan? Ga aan de slag als fietskoerier

Leuke bijbaan als magazijnhulp? Geef je op voor onze pool

Bijbaan als afwasser of spoelhulp bij jou in de buurt (pool)

Bijbaan voor een whizkid? Help ouderen hun computer begrijpen (pool)

Leuke bijbaan bij een pretpark of dierentuin? Geef je op voor onze pool

Bijbaan: word folderbezorger en krantenbezorger bij jou in de buurt (pool)

Bijverdienen en ervaring opdoen met een bijbaan als keukenhulp (pool)

Goed betaalde bijbaan: bijles geven bij jou in de buurt (pool)

Ben jij het supermarkttalent dat wij zoeken?

Leuke bijbaan? Word vakkenvuller binnen onze pool

Soorten 15-jarige bijbaantjes

Waar kun je werken als je 15 bent? Gelukkig heb je als 15-jarige meer vrijheid om te werken. Ga aan de slag als bezorger voor een restaurant, waar je op de fiets bestelling bezorgt en flexibelen uren werkt. Of werk in de horeca als afwasser, waar je tot ‘s avonds laat kunt werken. Andere populaire baantjes voor 15-jarigen zijn vakkenvuller in de supermarkt of werken in een kledingwinkel. Met deze bijbaantjes voor 15-jarigen kan je geld verdienen terwijl je nog op school zit. Chill toch?

Wat mag je niet doen als 15-jarige?

Je bent gebonden aan de leerplicht en daarom moet je je aan bepaalde arbeidsregels houden. Als 15-jarige mag je alleen zelfstandig licht, niet-industrieel werk doen. Werkzaamheden die je niet mag doen als 15-jarige zijn, zoal:

 • achter de kassa werken;
 • met grote machines of gevaarlijke stoffen werken;
 • spullen tillen die zwaarder zijn dan 10 kilo.

Let ook op de werktijden en werkuren. Op schooldagen mag je maximaal 2 uur werken. Op zondag mag je alleen werken met toestemming van je ouders. Maar in schoolvakanties mag je 40 uur per week werken, dat wordt lekker sparen.

Daarnaast mag je als 15-jarige tijdens schoolweken niet na 19:00 werken. In vakantieweken mag je wel tot 21:00 werken. Let op dat je nooit eerder dan 7:00 mag werken, tenzij je een ochtendkrant bezorgt. In dat geval mag je om 6:00 beginnen, op voorwaarde dat je de avond ervoor niet hebt gewerkt. Kortom, er zijn genoeg bijbaantjes voor 15-jarigen, maar let op de regels.

Waar heb je recht op als 15-jarige?

Als je 15 jaar bent, hebt je recht op pauzes. Iedere dag moet je minimaal 12 uur rust hebben. Bij werkdagen langer dan 4,5 uur heb je minimaal 30 minuten pauze. Als 15-jarige werk je alleen diensten langer dan 4,5 uur, op niet-schooldagen. Op niet-schooldagen en vakantiedagen mag je als 15-jarige 8 uur op een dag werken. En wist je dat je als 15-jarige ook recht hebt op het het minimumloonjeugdloon? Dat is een vast bedrag per uur dat je betaald krijgt voor je werk.

Kun jij wat hulp gebruiken bij het vinden van een leuke bijbaan? Met onze sollicitatietips heb jij binnen no-time een toffe bijbaan te pakken. Schrijf je vandaag nog in bij YoungCapital en solliciteer direct op een van de vele beschikbare vacatures voor 15-jarigen.


FAQ's Bijbaan 15 jaar

 • Waar kan je werken als 15 bent?

  Als 15-jarige kun je in Nederland bij verschillende werkgevers terecht, zoals supermarkten en horecabedrijven. Ook kun je aan de slag als krantenbezorger, folderbezorger, oppasser, of werken in een winkel.

 • Welk werk mag je doen als je 15 bent?

  Als 15-jarige mag je alleen zelfstandig licht, niet-industrieel werk doen. Zo mag je werken als vakkenvuller of krantenbezorger. Vind een bijbaantje voor 15-jarigen bij YoungCapital.

 • Hoeveel uur mag je werken als 15-jarige?

  Ben je 15 jaar? Dan mag je maximaal 12 uur per week werken. Ook gelden er regels voor de werktijden. Als 15-jarige mag je tijdens schoolweken niet na 19:00 werken en in vakantieweken mag je tot 21:00 werken.