YOUNGCAPITAL BLOG

Hoe oud de damsport precies is, weet niemand. Maar dat het tijdloos is, is duidelijk. Dammen is nog altijd populair, ook onder jongeren. Dit jaar strijden twee jonge toptalenten om de Wereldtitel Dammen. En ze komen allebei uit Nederland! Roel (23) of Jan (18) mag zich dit jaar wereldkampioen noemen. Wie er ook wint, één ding staat vast: Nederland haalt gegarandeerd goud én zilver binnen. Goeie zet!

Dé intellectuele krachtmeting van het jaar: de Wereldtitel DammenWie pakt de Wereldtitel Dammen, Roel (links) of Jan (rechts)?

Jan vs. Roel

Wordt het de Wageningse Jan Groenendijk, of de Groningse Roel? Beiden hebben al heel mooie prestaties neergezet. Jan is bijvoorbeeld al drie keer (jeugd)wereldkampioen dammen geweest en Roel was onder andere in 2014 Europees kampioen. Echte damhelden, dus! “Ik ben gefascineerd door het spel”, zegt Roel. “Dammen heeft voor mij ongekende diepgang.” Het dammen beïnvloedt hun leven positief: “Het valt mijn vrienden op dat ik altijd een paar stappen vooruit denk”, aldus Jan.

Hoe ging het ook alweer?

Hoe speel je het spel? Beide spelers hebben twintig schijven die verdeeld worden over een bord met honderd vakjes. De een speelt met zwart, de ander met wit. Alleen de donkere vakken op het bord worden gebruikt. Je mag je schijven steeds één plaats schuin naar voren zetten, zolang die plek leeg is. Je kunt ook een schijf van je tegenstander ‘slaan’ door jouw schijf er schuin overheen te zetten. Zijn of haar schijf verdwijnt dan van het bord.

Weetje: als je een schijf aanraakt, mag je je niet meer bedenken en ben je verplicht hiermee een zet doen.

What’s in a name?

Als het je lukt om met jouw schijf de overkant te bereiken, dan heb je een ‘dam’. De schijf aan de overkant krijgt een schijf erbovenop en mag nu in tegengestelde richting gebruikt worden. De dam mag schuin over meerdere vakken heen, en binnen één zet zelfs in meerdere richtingen. Dat maakt de dam krachtig: hij kan in één beurt een groot aantal schijven slaan.

Als je tegenstander geen schijven meer heeft, ben jij de winnaar. Of je zorgt ervoor dat de ander niet meer kan zetten, ook dan win je.

Damstrategieën

Dammen is een echte denksport. Je kunt als speler allerlei tactieken en strategieën inzetten. Zo kun je bijvoorbeeld een ‘combinatie’ maken: je offert een of meerdere eigen schijven op, zodat je er meer van je tegenstander kunt afnemen. Veelgebruikte moves hebben namen gekregen: de ‘bomzet’, de ‘hielslag’ of het ‘kaatsingszetje’.

Dé intellectuele krachtmeting van het jaar: de Wereldtitel Dammen

Proudly sponsored by

De kracht van jonge mensen, dát is waar wij in geloven. Daarom is YoungCapital, in samenwerking met hiphoplabel Top Notch, trotse hoofdsponsor van de spannende damstrijd. Samen met hiphopartiesten als Ronnie Flex en Jiggy Djé laten we zien dat je met talent en doorzettingsvermogen grootse dingen kunt bereiken. Of dat nu in je werk is, of als damheld!

Op 3 december barst de strijd om de wereldtitel los

Het ‘damspektakel’ begint voor de pers vandaag al, met een presentatie op een bijzondere locatie: op de veertigste verdieping van de Haagse toren. De strijd om de Wereldtitel Dammen 2016 barst officieel los op 3 december. De openingswedstrijd in Den Haag wordt op een bijzondere locatie gespeeld, namelijk in de Eerste Kamer in Den Haag. Jan en Roel spelen in totaal twaalf wedstrijden, in Groningen, Wageningen en Den Haag. Op 18 december is de laatste pot. Dan wordt duidelijk wie zich de nieuwe wereldkampioen dammen mag noemen!

 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.