YOUNGCAPITAL BLOG

Goed nieuws! In 2017 staan er in Nederland bijna een miljoen vacatures open. Dat zijn er zo’n 39.000 meer dan in 2016. Ben jij op zoek naar een baan? Dan is de kans dus groot dat je er dit jaar een vindt. Wees slim, en kies voor een baan die ook in de toekomst nog goed op je cv staat!

Robots take over! Schoonmakers, taxichauffeurs en magazijnmedewerkers moeten al bang zijn voor de robotisering. Met welke banen heb je nog wél een mooi toekomstperspectief? De nationale beroepengids maakte een selectie van 21 future proof-banen. Wij zetten er vijf voor je op een rijtje ter inspiratie!

1. Longevity coach

We worden steeds ouder. Nice! Maar hoe zorg je er nu voor dat je ook echt van je oude dag kunt genieten en niet achter de geraniums belandt? Een longevity coach helpt cliënten gezond en vitaal ouder worden, door ze te adviseren op het gebied van voeding, beweging, stressmanagement en slaapkwaliteit. Met een longevity coach is zeventig dus straks het nieuwe veertig.

Oudevrouwendansen

2. Dronepiloot

Werden drones eerst vooral gebruikt in het leger, nu zie je ze steeds vaker in commerciële toepassingen. Amazone bezorgde eind 2016 zelfs een eerste pakketje per drone, maar ook in filmopnames spelen ze een steeds belangrijkere rol. Iemand moet die drone besturen, en de dronepiloot is geboren. Vanaf de grond zorg jij ervoor dat de drone mooie beelden maakt. Je krijgt misschien een stijve nek, maar dan heb je wel een baan waarover je kunt opscheppen op feestjes.

Dronepiloot

3. Digital developer

Iedereen is online! Zelfs de hondentrimsalon van je buurvrouw heeft een website. Een mooie banenkans: word digital developer! Bedrijven hebben continu mensen nodig die online omgevingen als websites en apps ontwerpen, bouwen en verbeteren. En wie leidt de developers op? Juist, docenten. Een baan als docent webdevelopment is dan ook een sterkte zet als jij al wat ervaring hebt.

Of je nu een oog hebt voor webdesign of keihard wilt coderen, een carrière in de IT staat ijzersterk op je cv. Of misschien vind je een andere leuke vacature tussen de IT-vacatures van YoungCapital. Nog niet de juiste skills? Dan is een IT-traineeship misschien iets voor jou.

4. Kok

Houd jij er ook zo van om uit eten te gaan? Wij ook. En dat betekent werk voor koks en cateraars! Onderzoek van de universiteit van Oxford wijst uit dat maar tien procent van de werkzaamheden van een kok overgenomen kunnen worden door machines. Vooral omdat zij handwerk met creativiteit combineren. Future proof dus - als je dit soort situaties kunt handelen...

Idiotsandwich

5. 3D-specialist

3D heeft de toekomst en een baan als 3D-specialist hoort daarom zeker in dit rijtje thuis. Als 3D-tekenaar maak jij ontwerpen voor bijvoorbeeld machines, apparaten en woningen. Met 3D kun je alles visualiseren en bijvoorbeeld een verbouwing vanuit alle hoeken bekijken. Hoe cool is dat?

Je kunt je ook bezighouden met 3D-printen. Een 3D-printspecialist laat driedimensionale ontwerpen tot leven komen. Vooral in de medische wereld zijn 3D-printspecialisten nodig. Nu al worden menselijke huid, stukjes bot en delen van organen geprint. Een upcoming business waar jij zeker werk in zult vinden.

Leeft jouw baan nog lang en gelukkig?

True, door de technologische ontwikkelingen staan veel banen op de tocht. Maar verandering levert ook nieuwe kansen op! Je kunt jezelf onmisbaar maken door je te specialiseren, maar juist ook door breder inzetbaar te zijn. Als de wereld verandert, verander je toch gewoon mee? Of jouw baan future proof is bepaal je voor het grootste deel zelf!

Als je weet waar jouw kwaliteiten liggen, kan je jezelf onmisbaar maken binnen een organisatie. Weet je nog niet zo goed waar jouw kracht ligt? Log dan in, doe één van de andere testen om jezelf beter te leren kennen, zoals met de inzichttest of een IQ-test. Good luck!

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.