YOUNGCAPITAL BLOG

Gezond leven volgens Arie BoomsmaFoto's: Sukru Mese

Je bent moe van werk. Je moet nog andere dingen. Je hebt gewoon geen tijd om te sporten... In zijn boek Beweeg! maakt Arie Boomsma korte metten met die excuses van jou. Zelf sport de presentator, vader, echtgenoot en sportschooleigenaar elke dag. Dus dan moet het jou ook lukken. Je wilt toch geen kantoorblob worden? Of wel dan?

We zijn allemaal druk. Hoe zorg jij dat je toch tijd vrijmaakt om te sporten?

“Het gaat om ritme en vaste momenten. Tandenpoetsen en douchen zijn je aangeleerd. Je denkt er niet eens meer bij na. Bewegen moet ook zo’n vaste routine worden. En geen tijd hebben is dan natuurlijk altijd onzin. Als je lange werkdagen maakt en je slaapt zo’n zeven uur per nacht, dan zijn er nog genoeg uren over voor alle andere dingen. Je moet prioriteiten stellen.”

“Ik zorg dat ik elke dag minimaal een halfuur intensief beweeg - maar als ik eerlijk ben is dat eerder vijf kwartier.” 

Hoe ziet jouw sport- en voedingsschema eruit?

“Ik zorg ervoor dat ik elke dag minimaal een half uur intensief beweeg. Als ik eerlijk ben, komt dat meestal uit op vijf kwartier. Ik train vijf dagen, waarvan vier in de gym. Dan doe ik vaak een combinatie van kracht en uithoudingsvermogen. Er is ook elke week een yogadag, waarop ik vooral veel stretch- en duurworkouts doe, zoals roeien, fietsen of een zaktraining (boxen). Een eetschema heb ik niet. Thuis eten we elke dag vers, en veel groente en fruit. We eten zelden vlees, maar wel regelmatig vis. En voor lange dagen neem ik een bak noten mee als tussendoortje.”

Gezond leven volgens Arie Boomsma. Een openhartig interview over schoonheidsidealen, balans en doorslaan

Wat zouden we moeten leren van Beweeg!, en waarom schreef je het?

“Mijn broer en ik schreven het boek samen, in samenwerking met zeer ervaren trainers. Dat was voor mij al reden genoeg, omdat het leuk is met fijne mensen samen te werken. Maar een boek moet wel iets toevoegen. We kozen er daarom voor om te praten over de excuses die mensen vaak hebben om te stoppen of überhaupt niet te beginnen met sporten. ‘Geen tijd’, ‘Te moe’, ‘Ik weet niet waar ik moet beginnen’, enzovoort. In elk hoofdstuk krijgt de lezer tips, verhalen en zelfs schema’s en recepten aangereikt. Zo’n boek bestond nog niet.”

“Geen tijd? Dat is natuurlijk altijd onzin.”

Wat is jouw gouden regel?

“Zet je trainingen in je agenda, echt als afspraak. En het liefst dagelijks. Zo zie je ze steeds weer staan, neem je ze serieus als vaste momenten in je week en heb je die fijne voldoening van overzicht en planning al binnen.”

Gezond leven volgens Arie Boomsma. Een openhartig interview over schoonheidsidealen, balans en doorslaan

Kun je ook té gezond doen?

“Je ziet aan de lopende band mensen die denken dat ze gezond bezig zijn, maar daar eigenlijk in doorslaan. Bijvoorbeeld alle koolhydraten uit je dieet schrappen, omdat je denkt dat je daar van afvalt. Of de explosief toegenomen glutenallergie… Ik denk dat je jezelf vooral af moet vragen of je energie krijgt van wat je doet, of dat het moeite kost en je leegzuigt. Zit je in die laatste categorie, dan moet je misschien iets veranderen. Het kan wel echt te gek worden. Het begint natuurlijk met de vraag waarom je sport of waarom je een dieet volgt. Als het antwoord op die vraag iets met je uiterlijk te maken heeft, is de dreiging van doorslaan groter dan wanneer het antwoord vitaliteit, kracht of uitdaging is.”

Wat vind je van de huidige hypes rondom foodbloggers en de fitgirls en -boys?

'Don’t believe the hype', rapte Public Enemy al in de tijd dat ik nog op de middelbare school zat. Maar het is te makkelijk om er cynisch over te worden. Die hypes helpen wel om mensen in beweging te krijgen. Er zijn vast mensen die beginnen met trainen of met gezonder eten, omdat ze zo’n fitgirl met een bak sla op Instagram zien staan. Ik probeer op social media vooral positief te zijn, complimenten te geven, enthousiast te reageren op ideeën en posts van anderen. Dat draagt veel meer bij dan afgunst, cynisme of andere sombere manieren van omgaan met de zichtbaarheid van het leven van anderen.”

Wil jij een gesigneerd exemplaar van Arie Boomsma's boek Beweeg! winnen? Deel dan jouw beste #motivationallijfspreuk op Facebook via deze link!

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.