YOUNGCAPITAL BLOG

Ook zo zenuwachtig voor een sollicitatiegesprek? Daar is iets aan te doen! Met een eenvoudige truc geef je in twee minuten je zelfvertrouwen een boost, zodat je relaxter overkomt tijdens je sollicitatie. Hoe? Door de juiste lichaamshouding aan te nemen.

Zelfvertrouwen bij je sollicitatie

Oh, die slopende minuten voordat je wordt opgehaald voor een sollicitatiegesprek. De zenuwen beginnen op te lopen, je zelfvertrouwen begint de dalen en ineens weet je niet meer waar je je voeten of handen moet laten. Laat staan waar je moet kijken. Voel je stress opkomen? Stop! It’s time to strike a pose.

Strike a pose? Hoezo?

Je lichaamshouding heeft invloed op hoe je je voelt. Meer dan je denkt. Sociaal psycholoog Amy Cuddy van de Harvard Business School ontdekte dat de houding die jij aanneemt voor het sollicitatiegesprek voor of tegen je kan werken. Je lichaam kan namelijk je brein beïnvloeden. In haar TED talk legt ze uit hoe dat zit.

<span id="selection-marker-1" class="redactor-selection-marker"></span>

Dit is hoe het niet moet

Zit je voor het gesprek voorovergebogen op je telefoon te kijken of bekijk je last minute nog even je notities? Zit je met gekruiste benen of enkels en met je armen over elkaar? Niet doen! In dit soort houdingen maakt je lichaam gemiddeld minder testosteron aan en meer cortisol, waardoor je je minder krachtig voelt en meer gestrest. 

Meer zelfvertrouwen bij je sollicitatie

En dit is hoe het wél moet

Maar hoe krijg je dan wel de energie die je nodig hebt? Heel simpel: neem voor het sollicitatiegesprek minimaal twee minuten een high power pose aan. Door zo’n krachtige pose aan te nemen wordt er namelijk meer testosteron aangemaakt en minder cortisol. Dus, meer zelfvertrouwen en minder stress. En een grotere kans op de baan!

Dus gooi bij je volgende sollicitatie die schouders eens twee minuten naar achter. Maak je rug recht, maak je breed en zet beide voeten op de grond. En dat hoeft natuurlijk niet in de wachtruimte, voordat je wordt opgehaald ;). Het kan in de lift, bij de toiletten en zelfs in de auto of trein. Probeer het eens bij je volgende sollicitatiegesprek en laat ons weten in de reacties hieronder of je verschil voelde! 

Meer zelfvertrouwen bij je sollicitatie

Wil jij meer tips en tricks over hoe je het beste een sollicitatiegesprek kunt voorbereiden? Lees dan ook tips voor jouw sollicitatiegesprek.

Dit artikel is geschreven door Debatrix, experts op het gebied van presenteren en overtuigen.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.