YOUNGCAPITAL BLOG

Hunker jij op woensdagmiddag ook al naar dat ijskoude biertje op de vrijmibo? Hoeft niet. Wat nou als je een baan hebt waar het ‘s ochtends al borreltijd is en elke dag vrijdag? Kortom: als je betaald krijgt om bier te drinken?

attention bierproevers

Dat dacht ik wel. 

Het Britse bedrijf Meantime is op zoek naar bierkenners die aan de slag willen als ‘professioneel proever’. Yup, bierproeven als baan. “This could just be the best job in the world”, kopt de vacaturetekst. Daar lijkt me geen woord van gelogen. Alhoewel… het is wel maar parttime.

Proef ik daar een vleugje Tonkaboon?

Hoe je deze baan scoort? Met alleen liefde voor een pilsje op het terras red je het niet. Een béétje professioneel bierproever weet feilloos de IPA’s van bokbieren, de tripels van de dubbels en gist van hop te onderscheiden. De echte gerstenatkenner kan met een zelfverzekerde air zeggen: “Toch proef ik ook een hint van Japanse wijnbes in de afdronk.”

Werken aan je lever

Liefde voor pintjes tikken is natuurlijk essentieel. Die liefde moet groot genoeg zijn om voor je werk te verkassen naar Londen. Daarbij zal je zo’n beetje tegen een alcoholverslaving aan moeten zitten, want bij het ochtendgloren worden de eerste vaasjes op de bar gezet. Vervolgens hark je in drie uur zoveel mogelijk bier naar binnen, om daar je expert opinion op los te laten. Job done. Wat je ervoor krijgt, behalve een dikke lever? ‘Een ‘competitief salaris’ mét ‘beer benefits’. Ik heb een sterk vermoeden dat je het van het laatste moet hebben.  

bierproever

‘I’m an illustrious beer boss’

Krijg je spontaan een droge mond? Solliciteren kan via de vacature op LinkedIn. Enige wat je hoeft te doen is in dertig woorden beargumenteren waarom jij de aangewezen persoon bent voor de job. Je zult met meer op de proppen moeten komen dan ‘ik ben een illustere pilsbaas’. Er gaan namelijk slechts drie kandidaten door naar de laatste proefronde. Daarbij begrijpen Britten doorgaans geen reet van Nederlands.

Zoals het tapje thuis tapt 

Ik wens je veel succes met je sollicitatie. Van mij krijg je geen concurrentie. Als bierliefhebber verkassen naar een land waar het lauwwarm uit de tap komt? Mij niet gezien. Buiten werktijd zit je gewoon aan de lagers zonder kraag, die in no time zo dood zijn als een pier. Zoals het tapje thuis tapt, tapt het nergens, zullen we maar zeggen.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.