YOUNGCAPITAL BLOG

Grumpy Cat Hillary Clinton

Het schijnt vandaag Dump je Goede Voornemens Dag te zijn. Dat is kennelijk een ding. Ja, mensen, goede voornemens zijn uit. Zó 2017. En vandaag is het tijd om de laatste sukkels die toch nog hopen dit jaar een beter mens te worden, uit de droom te helpen. Althans, als het aan de bedenker van deze dag ligt. 

Wie die bedenker is, weet ik niet, maar ik stel me een levensmoeie vijftigplusser voor met een dikke pens en slechts drie rode, krullende borstharen. Eentje die zwemt in een ballenknijper. Die in de auto uit zijn neus eet, for everyone to see en die op bowlen zit, maar toch verrassend vaak in de geul gooit. 

Voor zo iemand is het leven één grote strijd. Misschien heeft hij ooit een poging gewaagd om iets minder uit zijn neus te eten en is hem dat niet bevallen. En toen dacht-ie: weet je wat? Geen hoop meer voor mij, dan ook geen hoop meer voor anderen. Daar ga ik voor zorgen.

Kijk, als zo’n man dit in zijn eentje bedenkt en niemand hem aandacht geeft, gaat zoiets vanzelf over. Maar dat gebeurt dus niet. Ik heb zwaar het gevoel dat er tegenwoordig naar mensen met goede voornemens wordt gekeken als naar de deelnemers aan de Hunger Games. Vermakelijk, maar ook een beetje triest. Eerst zie je ze struggelen om vervolgens een wrede dood te sterven. Arme zieltjes. 

Die meewarige houding zorgt dat steeds minder mensen nog een goed voornemen durven te hebben. Toen ik eind 2017 aan mijn teamgenoten vroeg of ze nog goede voornemens hadden, keken ze me aan alsof ik had gevraagd of ze wel eens een kip met flaporen hadden gezien. Natuurlijk niet. Gek. Goede voornemens? Ben je wel helemaal honderd?

Hugh Laurie
Daarom vind ik het tijd om een lans te breken voor goede voornemens. Want, meneer de neuspeuteraar, het is helemaal prima dat jij wel kunt leven met je speknekje en je irritante gewoontes. Maar waarom zou ik niet mogen proberen beter te worden? Liever te zijn voor mijn moeder? En voor mijn spaarrekening?

Is het omdat je niet kunt aanzien hoe ik struggle en uiteindelijk opgeef? Vind je het sneu dat ik nog zo naïef ben? Ben jij niet cynisch, maar weet je gewoon hoe de wereld in elkaar zit? Ik geloof het niet. Want ik ben begonnen met sporten voor het werk en heb nog geen dag gemist. Ik ben trots op mezelf, heb meer energie en zit lekker strak in mijn vel. No way dat ik dit ga dumpen. Waarom zou ik? 

Weet je wat ik denk? Die vent in die ballenknijper is gewoon bang dat het ons lukt. Dat we echt stoppen met roken. Dat we minder gênant lam worden en geen schoenen meer kopen die we niet nodig hebben. Dan steekt hij daar zo lullig bij af. Want hem is het niet gelukt. Natuurlijk niet, hij heeft het ook niet geprobeerd.
 
Mijn tip voor alle cynisten out there: dump ‘Dump je Goede Voornemens Dag’. Tape die vingertjes aan elkaar, zodat ze niet meer in je neusgat passen. Of doe van die bittere nagellak op. Er is altijd wel iets te bedenken wat werkt. Je kunt het!

En trek in godsnaam een normale zwembroek aan.  


Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.