YOUNGCAPITAL BLOG

Diëgo de Mos (21) is altijd met make-up bezig. Hij begon op zijn dertiende met wat concealer. Inmiddels gaat hij all out met full face make-up. Niet alleen tijdens zijn make-up-opleiding en werk bij een beautymerk, maar ook in zijn vrije tijd als drag. “Om lekker creatief te zijn, kunst te creëren en mezelf te laten zien.” Zijn droom: als make-up artist werken op New York Fashion Week. 

Wat betekent make-up voor jou? 

“Toen ik een jaar of 13 was, had ik een slechte huid. Daar was ik heel onzeker over, dus probeerde ik het een beetje te camoufleren met concealer. Vanaf dat moment merkte ik dat ik make-up heel interessant vond. Toen ging het van concealer naar nepwimpers en naar nepnagels. Make-up werd onderdeel van mijn identiteit. Van wie ik was. En zo ben ik steeds meer met zelfexpressie aan de slag gegaan. Dat is voor mij de grootste reden om full face make-up te doen.”

Hoeveel ben je bezig met make-up?

Every day, darling. Of ik nou op mezelf bezig ben of op een ander. Mijn leven draait om make-up, performance en art.” 

“Ik volg twee dagen de visagie-opleiding bij B Academy. Dan heb ik één dag voor het huiswerk. De rest van de dagen werk ik bij het beautymerk Charlotte Tilbury in Amsterdam. Dan mag ik lekker make-uppen op anderen. En in het weekend heb ik meestal een project of booking of whatever. En dan doe ik ook nog full drag. Dus heel veel make-up.” 

Diego

Wanneer ben je begonnen met drag

“Ik ging voor het eerst full drag naar Milkshake Festival, twee jaar geleden. Ik was supernerveus. Oh my god. Ik wist echt niet hoe ik me moest gedragen of wat ik moest zeggen. Maar ik ben nu zo blij dat ik de ballen heb gehad om het te doen.” 

“Mijn familie moest er wel eventjes aan wennen, maar ze zijn altijd supportive geweest. Dat komt denk ik doordat ik steeds een stapje verder ging met mijn uiterlijk. De eerste keer drag was wel een shockmomentje voor iedereen. I remember that. Maar nu hebben ze het geaccepteerd en is het a piece of cake. Het is gewoon wie ik ben. Take it or leave it.”

Wat betekent drag voor jou?

“Het kan natuurlijk een hobby zijn, maar voor mij is dat het niet. Voor mij is het een levensstijl. Ik leef er echt naartoe en ik ben constant bezig om weer nieuwe kunst te creëren. Want dat is het voor mij, kunst. En een kunstenaar noemt zijn werk geen hobby. Same for me.”

Diego

En wat creëer je dan?

“Dat is ieder weekend anders. Soms is het heel vrouwelijk en soms maak ik een monster dat net uit de gracht is gekropen. Weer een andere keer creëer ik, I don’t know, een prinses of een slager. Het is maar net waar ik zin in heb.”

“Ik vind het ook superbelangrijk om te kijken naar wat er in de wereld gebeurt en daar een beetje op in te spelen. Afgelopen tijd hebben we te maken gehad met heel veel homogeweld in Amsterdam, bijvoorbeeld. Zulke dingen grijpen mij ontzettend aan. Daar probeer ik dan op een minimalistische manier iets mee te doen in mijn looks.”

Krijg jij zelf veel reacties als je met full face make-up of in drag naar buiten gaat?

Well, it depends. Als ik full face make-up op doe naar werk, dus met een goede lip en een lekker oogje, dan krijg ik eigenlijk nooit reacties. Dat is daar vrij normaal. Maar ik heb natuurlijk weleens wat negatiefs gehoord als ik full drag was en op hakken liep. Maar voor zover, en dan moet ik het zeker even afkloppen, heb ik niks ernstigs meegemaakt.”

Doet dat je wat, die opmerkingen?

“Nee. Persoonlijk interesseert het me superweinig wat al die mensen denken en doen. Wat belangrijk is, is hoe ik me voel. En als ik er gelukkig van word, wie is een ander dan om daarover te krengen.”

Diego

Word je al ingehuurd als make-up artist?

“Ja, voor bijvoorbeeld bruiloften, fotoshoots en videoshoots. Kunstenaars benaderen me ook vaak. Maar ook voor simpele dingen als een verjaardag of als een meisje ’s avonds uitgaat. Oh ja, en voor festivals. Op Milkshake Festival en Valtifest bijvoorbeeld. Daar heb ik anderen opgemaakt, maar ook mezelf. Want ik trad daarna op. Dus ja, ik word ingehuurd voor van alles.” 

Ben je niet gewoon al klaar om aan de slag te gaan op New York Fashion Week?

“Eigenlijk wel, hè. Qua skills, et cetera ben ik er wel hoor. Ik denk alleen dat het best een besloten wereld is, de modewereld. Het is alleen net even dat juiste persoontje raken. Oh, en nog even op tijd komen en m’n shit op orde hebben. Kijk, ik ben 21 jaar en student. Dus ja, het gebeurt weleens dat ik ergens tien minuutjes later aankom. Als ik dat kan verbeteren, ben ik helemaal ready voor New York Fashion Week.” 

Foto’s: Diëgo de Mos en Renata Dutree 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.