YOUNGCAPITAL BLOG

 

Alexander Verbist

Ben jij iets aan het studeren? Of ben je net klaar met een studie? En wil je iets totáál anders gaan doen, nu of na je opleiding? Dan is dit een boodschap voor jou.

Jij denkt aan een ‘carrièreswitch’. Om jouw diploma links te laten liggen, en een andere richting op te gaan. Maar ergens twijfel je nog.

Want ja, je hebt al zoveel jaren lopen zwoegen op je studie. Is het dan nog wel oké om iets heel anders te gaan doen? Gaat dat wel lukken? En gaan mensen niet vreemd opkijken?

The struggle is real

Je bent heus niet alleen. Ook ik besloot dat ik een heel andere richting uit wilde gaan na mijn rechtenstudie. En dat nadat ik er vijf jaar van mijn leven aan heb gespendeerd. Slik.

Waarom was ik er dan ooit aan begonnen? Die vraag wordt me vaak gesteld. Nou, mijn belangrijkste motivatie toen ik zoveel jaar geleden voor de rechtenstudie koos, was dat ik grootse redevoeringen wilde houden voor massa’s mensen. Want dat is, zo dacht ik, wat een advocaat doet. Zoals Cicero, toch?

struggle

Oh, how little did I know. Tijdens de eerste weken merkte ik al snel dat een rechtenstudie uit meer bestond dan redevoeren. Dikke handboeken, bijvoorbeeld. De leerstof vond ik maar mwah (lees: boooooring), maar ik was voldoende afgeleid door feestjes en andere studentikoze dingen om er niet al te veel over na te denken. En ik studeerde verder.

Ik liep verschillende stages in de juridische wereld. Fijne ervaringen waren dat, al gold dat niet voor het werk dat ik er deed. En ergens begon dat wel te knagen, maar ik studeerde toch verder.

Uiteindelijk hakte ik de knoop door in het laatste jaar van mijn masteropleiding, tijdens een sollicitatiegesprek bij een bekend advocatenkantoor. Ik kreeg allerlei vragen over waarom ik er wilde werken, en door eerdere ervaring wist ik exact welke antwoorden mij een job zouden opleveren.

Maar ik besefte toen dat die antwoorden zo veraf stonden van wat ik écht dacht, dat ik me er niet toe kon zetten ze te geven. Mijn beslissing stond vast.

adventure

De twijfel is overal

Na mijn besluit niets met Rechten te doen, gebeurde er iets opvallends. Overal om me heen zag ik twijfel over de stap naar een juridische carrière. Soms zelfs bij de high potentials van de collegezaal, die stages hadden gelopen bij advocatenkantoren op de Zuidas en met een kort knikje bij die kantoren zouden kunnen beginnen.
Door die verhalen wilde ik dit stuk schrijven. Om jou, de twijfelaar, die zo’n stap in het onbekende wel wil zetten, maar er stress of angst bij voelt, te laten zien dat het oké is om na je studie iets heel anders te doen. En vooral: dat het goed kan aflopen. Dat het kan lukken.
 
En dat heb je ook nodig. Want het kan f*cking eng zijn om opeens, totaal uit je comfortzone, iets helemaal anders te gaan doen en niet te weten of het wat zal worden. Of om niet eens te weten wat je dan wel zou doen.

 

The pursuit of happiness

Bij mij is het gelukt. Van het recht sprong ik naar het schrijven van teksten. Momenteel werk ik als tekstschrijver voor YoungCapital, en nooit eerder voelde ik me zo tevreden over een beslissing.

En ik ben zeker niet de enige bij wie het is gelukt.

Uit mijn afstudeerjaar alleen al ken ik iemand die zich omschoolt tot IT’er, en iemand anders die als accountant in Londen werkt. Weer een ander studeerde Rechten, schreef nooit zijn eindthesis en woont inmiddels in Singapore, waar hij zijn eigen start-up heeft opgericht.

Gaan mensen vreemd opkijken wanneer ze horen dat je iets anders wilt doen? F*ck yes. Iedereen. Maakt dat jou wat uit? F*ck no, want jij neemt je leven in eigen handen en streeft actief naar wat Amerikanen zo lyrisch the pursuit of happiness noemen in hun grondwet. En dan betekent een meninkje hier of daar helemaal niets.

dont care

 

Heb jij ook twijfels over je studie en wat je erna wilt doen? Sta je op het punt een stap in een andere richting te zetten? Laat het hieronder weten in een reactie.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.